Çarşamba Şeker Fabrikası Yeniden Üretimde

Dokuz yıldır faaliyette olmayan, Çarşamba Şeker Fabrikası'nın, yıl sonuna kadar tekrar faaliyete alınacağı duyuruldu.

17.09.2020-14:21 - (Son Güncelleme: 17.09.2020-14:14) Çarşamba Şeker Fabrikası Yeniden Üretimde

2011 yılından bu yana, kapalı olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın aradan geçen dokuz yılın ardından 2020 yılı sonuna kadar faaliyete alınacağı duyuruldu.

PANDEMİ NEDENİYLE AÇILIŞ ÖTELENMİŞTİ

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'den (Türkşeker), salgın nedeniyle açılışı ötelenen fabrikanın 2020 yılı içinde faaliyete gireceğini söyledi.

22 sene boyunca pancardan şeker üreten tesis, 2011’de üreticinin alternatif tarım ürünlerine girmesiyle kapanmak zorunda kalmıştı.

FABRİKANIN REVİZYON MALİYETİ 60 MİLYON DOLAR

Çiftçilerin üretimden vaz geçmesi ile kapanan tesis, yine çiftçilerin talebiyle üretime alınıyor. Bölge çiftçisinin, 150 bin tonluk talebiyle, fabrikada, Türkşeker revizyon ve kapasite çalışmalarına başladı.

2020 yılı içinde, bölge çiftçisinin bin hektarlık tarlaya pancardan, 60 bin tonun üzerinde verim bekleniyor. Yani, aslında 150 bin ton olarak taahüd edilen verimin çok altında kalmasına karşın, Türkşeker’in tesisin açılmasını desteklediği belirtildi. Tesisin revizyonu için, 60 milyon dolarlık yatırım yapılacağı hesaplanıyor.

ÇİFTÇİ MAĞDUR OLMAYACAK

Fabrikanın, pandemi nedeniyle geciken açılışından dolayı, çiftçiyi mağdur etmeyecek bir ara yolun uygulanacağı bildirildi. Buna göre, çiftçinin 2020 yılı için üretttiği 60 bin ton pancarın nakliye ücreti Türkşeker tarafından karşılanarak, Kastamonu’daki fabriya işlenmek üzere götürüleceği belirtildi.

BÖLGE SOYA MERKEZİNE DÖNÜŞECEK

Pancar ödemelerinde, polar oranlarının yüzde 12'nin altında oluşması senaryosunda,  oran yüzde 12 olarak değerlendirilerek, çiftçinin daha çok kazanması sağlanacak.

 

Türkşeker, ayrıca, Samsun bölgesini, Türkiye'nin soya merkezi olabilmesi için tüm imkanları seferber ettiklerini kaydetti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal