Buğday Verimi İçin Çiftçiye Gübreleme ile Süne Uyarısı

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, buğdayda üst gübreleme ve süneyle mücadelenin önemine dikkat çekerek, bu iki tedbirin buğday verimine oldukça fayda sağlayacağını ifade etti.

21.04.2020-11:43 - (Son Güncelleme: 21.04.2020-11:38) Buğday Verimi İçin Çiftçiye Gübreleme ile Süne Uyarısı
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, buğdayda üst gübreleme ve süneyle mücadelenin önemine dikkat çekerek, bu iki tedbirin buğday verimine oldukça fayda sağlayacağını ifade etti.

Kiraz, açıklamasında, Türkiye'nin en stratejik tarım mahsulü olan buğday hasadına yaklaşıldığını yaklaştığını belirtti.

Bu zamanlarda gübreleme yapılmasının oldukça önemli olduğuna işaret eden Kiraz, "Çiftçi, bu dönemde uygun dozda gübre atarsa verimde yüzde 20-30 arasında yükselme olacaktır. Devletin de gübrelemeye destek yüzde 50 oranında sağlaması, Covid-19 sürecinde buğday sıkıntısı yaşanmamasına katkı sağlar. Tarım Kredi ve Gübretaş'ın da bu sürece katkı sağlaması önemli. Özellikle buğdayda yağışlı mevsimde atılan üst gübre, verime doğrudan etki eder." diye konuştu.

Üst gübrelemenin dekar başına hemen hemen 20 kilogram yapılması gerektiğini belirten Kiraz, "20-25 gün sonra da gübreleme yinelenmeli. Buğdaya ekimle beraber taban gübresi ve ardından da kardeşlenme döneminde de gübre atılmış olması gerekiyor. Bu dönem ise sapa kalkma ve başak doldurma dönemi. " dedi.


Ayçiçeği, şeker pancarı, mısır ile soya fasulyesi benzeri yazlık bitkilerde ekim döneminin olduğuna da işaret eden Kiraz, bu mahsullerde de taban gübresinin iyi biçimde atılmasının önem taşıdığının altını çizdi. Kiraz, taban gübresinin atılmamasının, üretime % 30 oranında eksik mahsulle başlanması demek olduğunu belirtti.

Tarımsal üretim bu dönemde süneyle mücadelenin de önemli olduğunu ifade eden Kiraz, şu ifadeleri kullandı:

"Güneydeki illerimizde süneyle mücadele başlamak üzere. Yaklaşık bir ay sonra da iç bölgelerde başlayacak. Süne, rekoltede yüzde 20, 30, 40 oranlarında kayıp yaratıyor. Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle süne mücadelesinin ciddi şekilde yapılması gerekiyor. Bakanlık ilaç yardımı yaparsa, verim kaybı yaşanmamış olacak. Covid-19 sürecinde hiçbir üründe verim kaybı yaşanmaması büyük önem taşıyor."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal