Bakan Dönmez: Türkiye Eskisinden Çok Daha Güçlü Bir Şekilde Bu Döneme Girecek

Bakan Dönmez, "Arz ve talep dengesinde yaşanan değişimleri günlük takip ettik. Bu süreçte enerji arzında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Türkiye eskisinden çok daha güçlü bir şekilde bu döneme girecek." açıklamasında bulundu.

07.05.2020-18:01 - (Son Güncelleme: 07.05.2020-17:42) Bakan Dönmez: Türkiye Eskisinden Çok Daha Güçlü Bir Şekilde Bu Döneme Girecek

Bakan Dönmez, "Arz ve talep dengesinde yaşanan değişimleri günlük takip ettik. Bu süreçte enerji arzında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Türkiye eskisinden çok daha güçlü bir şekilde bu döneme girecek." açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, salgın süresince kesinti olmadan enerji arzı için sektör temsilcileriyle düzenli görüşmeler yapıldığını ifade ederek, "Arz ve talep dengesinde yaşanan değişimleri günlük takip ettik. Bu süreçte enerji arzında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Şimdi önümüzde yeni bir dönem var ve Türkiye eskisinden çok daha güçlü bir şekilde bu döneme girecek." şeklinde konuştu.

Dönmez ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) gerçekleştirdiği "Enerji Sektörü Meclis Toplantısı"na videolu konferansla katıldı.

TOBB'un Türkiye'nin yarınına giden yolun en mühim kilometre taşlarından olduğunu belirten Bakan Dönmez, birliğin kuvvetlenerek yoluna devam etmesindeki baş etkeninin istişareye verdiği önemden kaynaklandığının altını çizdi.

Dönmez, Türkiye'nin salgın dönemini en iyi idare eden ülkelerden biri olduğuna vurgu yaparak, "Önce insan diyerek alınan önlemler, tüm dünyadan farklı olarak üretim dişlilerimizi yavaşlatsa da durdurmadı. Türkiye olarak salgın sürecinde dahi ağır ağır da olsa yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. İş dünyamıza bu süreçte göstermiş olduğu metanet için teşekkür ediyorum. Ancak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki önümüzde daha güzel bir gelecek uzanıyor. Halkımızın büyük bir kısmı evlerinde izolasyona devam ediyor. Herkesin içinde müthiş bir enerji birikti. Eski hayatlarımıza kontrollü bir şekilde peyderpey döneceğiz. Frene bastığımız bu 2 aylık süreci hayatlarımız normale dönmeye başladıkça fazlasıyla telafi edeceğiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de üretim ve tüketim dengesinin değiştiğine işaret eden Dönmez, bu vaziyetin fabrikaların üretimleriyle beraber elektrik kullanımlarını da azalttığını belirtti.

Bakan Dönmez, yeni normalleşmeyle beraber aşamalı olarak yeniden üretime geçileceğini aktararak, "Küresel konjonktür açıkça gösteriyor ki dünyanın Türkiye gibi kriz yönetiminde etkin ve başarılı bir güvenli limana ihtiyacı var. Bizler bu süreçte üretim ve tedarik zincirinin aksamaması için enerjide birçok tedbiri hayata geçirdik. Sizlerle istişare ederek yeni tedbirler almaya da devam edeceğiz." diye konuştu.

Pandemi süresince kesinti olmadan enerji arzı için sektör temsilcileriyle düzenli olarak toplantılar yapıldığını belirten Bakan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

"Arz ve talep dengesinde yaşanan değişimleri günlük takip ettik. Bu süreçte enerji arzında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Şimdi önümüzde yeni bir dönem var ve Türkiye eskisinden çok daha güçlü bir şekilde bu döneme girecek. Enerji altyapımız üreten Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak için hazır. İnşallah önümüzdeki dönem yeni yatırımlarla birlikte bu altyapıyı daha da güçlü bir hale getireceğiz. Ani talep düşüşü ve yüksek arz nedeniyle tarihi bir düşüş yaşayan petrol fiyatları birçok uluslararası şirketi derinden etkiledi. Birçoğu arama ve sondaj faaliyetlerini askıya aldı. Bizler de petrol arama ve üretim şirketlerimizin süreci en az hasarla atlatması için bir dizi tedbiri vakit kaybetmeden uygulamaya başladık. İlk olarak devlet hissesi ödemelerini erteledik. Arama ve işletme ruhsatı olan şirketlerimizin yükümlülüklerini altı ay erteleyerek sektörümüze bir omuz daha vermiş olduk."

MADENCİLİĞE ÖZEL ÖNEM

Bakan Dönmez, salgın boyunca çalışma koşullarının zorluğu sebebiyle madenciliğe özel bir ilgi gösterildiğini ve ilk günden itibaren kamuyla özel sektör iş ortaklığıyla pek çok adım atıldığını hatırlattı.

Sektör temsilcilerinin dönemden "az hasar çok tecrübe" ile çıkması için bir dizi önlemin hızlıca uygulamaya alındığına değinen BakanDönmez, devlet hakkı ve ruhsat bedeli ödemelerinin bu yılın sonuna bırakılarak firmaların bütçelerine rahat bir nefes aldırdıklarını belirtti.

Bakan Dönmez, inceleme raporu, faaliyet raporu, arama projesi ve işletme projesi benzeri beyanların da eylül sonuna ertelendiğini anımsatarak, gelişen koşullar doğrultusunda daha devam edilebilir madencilik için gereken adımların atıldığının altını çizdi.

Konu olan genel tedbirlerin dışında depremden hasar alan Malatya ve Elazığ'daki rödovansçılar ve ruhsat sahipleriyle ilgili de özel ertelemelerin devreye koyulduğu belirten Bakan Dönmez, şu açıklamalarda bulundu:

"Amacımız her sektöre kendi şartlarına göre düzenlemeler yapmak, her bölgeyi tek tek ele alarak gerçekçi çözümler ortaya koymak. Böylece salgın sonrasında dünya ile daha güçlü rekabete hazır bir sektör kurmak. Yer altında ne varsa çevre hassasiyetini asla göz ardı etmeden milletimize sunmak. Enerji ve maden alanında gerçekleştirdiğimiz her çalışmanın temelinde öngörülebilir piyasalar ilkemiz bulunuyor. Ülkemizin enerjideki yol haritası olan Milli Enerji ve Maden Politikamızın da üç sacayağından birisi olan bu ilkeyle sizlerin destekçisi, üretim ve Ar-Ge çalışmalarınızın takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Güçlü sektör, yüksek rekabet ve kamu-özel sektör iş birliği anlayışıyla hedeflerimize hep birlikte yürüyeceğiz."

Bakan Dönmez, salgının Türkiye'nin kuvvetli altyapısıyla bir üretim üssü durumuna gelmesinde bir olanak olacağını ifade ederek, "İş dünyamızın salgın sonrasındaki bu fırsatlara şimdiden hazır olması gerekiyor. Hep birlikte kararlı şekilde ilerleyelim ve salgın sonrasındaki büyük atılımımıza hazır olalım. Önümüz açık, yolumuz uzun, yarınımız çok daha parlak olacak inşallah." şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da enerji benzeri stratejik bir sektörde, üretim ile tedarik zincirinin aksamaması için çalışmaların kesintisiz devam ettiğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sektörü alakadar eden pek çok konuda inisiyatif alarak çalışma başlattığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Bekleyen ve henüz sonuçlanmayan taleplerimiz de var. Özellikle Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasında (YEKDEM) bir düzenleme gerekiyor, İmalat yapan üreticilerimiz için maliyetlerin gözden geçirilmesini, enerji üreten firmalarımız için YEKDEM’den faydalanma süresinin 1 yıl uzatılmasını talep ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Görüşmeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcıları Abdullah Tancan, Alparslan Bayraktar ile Şeref Kalaycı da katılım sağladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal