Altın, Yatırımcısının Yüzünü Güldürdü

Emtia piyasasında 2020'nin ilk yarısında yatırımcısına % 17,3 ile en fazla altın kazanç sağladı. Konu olan dönemde yatırımcısına en fazla kaybettiren % 37,6 ile Brent petrol oldu. Emtia piyasasında yatırımcılarına 2020'nin ilk yarısında altın kazandırırken, Brent petrol ise kaybettirdi.

06.07.2020-14:09 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-14:07) Altın, Yatırımcısının Yüzünü Güldürdü

Emtia piyasasında işlem yapılan 18 ürünün fiyatlarının hareketlerinden derlediği verilere bakıldığında, 2020'nin ilk 6 aylık döneminde emtia grubu araçlarının üçü kazanç sağlarken, 15'i de kaybettirdi.

Coronavirüs pandemisiyle piyasalardaki ekonomik meçhuliyetler, emtiaların performansını ilk altı aylık dönemde negatif etkiledi. Küresel genişleme kaygıları, teminat açığından doğan satışlar, doların başka para birimlerine karşı değer kazanması ile arz-talep dengesi, emtia fiyatlarını 2020'de yansıyan etkenler arasında yer aldı.

Emtia piyasasında 2020'nin ilk yarısında yatırımcısına % 17,3 ile en fazla altın getiri sağladı. Coronavirüs karşısında dünyanın öncü merkez bankalarının attığı büyütmeci ataklar ve pandemide ikinci dalga kaygılarıyla altının onsu bu süreçte artışını sürdürürken, pandeminin muhtemel ekonomik ve sosyal yansımaları, ABD ve Çin arasındaki yüksek tansiyon ve ABD iş gücü piyasasının problemli hali de altının ons fiyatını destekleyen etkenler arasında yer aldı.

İlk 6 aylık dönemde yatırımcısına en fazla getiri sağlayan emtia araçlarında altını, % 1,9 ile gümüş ile % 0,2 ile paladyum takip etti.

Konu olan zaman zarfında yatırımcısına en fazla kaybettiren emtia aracı da % 37,6 ile Brent petrol olarak kaydedildi. Coronavirüs sebebiyle ekonomik hareketlilikteki gerileme petrol talebini düşmesine karşın süren üretim, depolama problemini yanında getirdi. Depolama kapasitesinin gerilemesi ve masrafın çoğalması neticesinde fiziki teslimat istemeyen yatırımcılar ve vade sonu kapanış işleri, telaş oluşturdu.

İlk 6 aylık dönemde yatırımcısına en fazla kaybettiren emtia araçlarında Brent petrolü, % 22,1 ile kahve, % 20 ile doğal gaz, % 14 ile platin, % 13,9 ile kakao, % 12 ile buğday izledi.

GEÇEN AY EN ÇOK BAKIR KAZANDIRDI

Emtia piyasasında geçtiğimiz ayındaki gelişmelere göre, emtia kolu araçlarının 13'ü kazanç sağlarken, 5'i kaybettirdi. Haziran'da coronavirüsle alakalı pozitif haberler ve ülke ekonomilerinin normale dönüş adımlarına başlamasıyla talep tahminlerinin çoğalması, emtia grubunun genel olarak olumlu etkiledi.

Konu olan zaman zarfında yatırımcısına % 13,1 ile en fazla bakır getiri sağladı. Bakırı, % 11 ile Brent petrol, % 9,6 ile şeker, % 8,1 ile kurşun ile % 5,7 ile pamuk izledi.

Haziran'da yatırımcısına en fazla kaybettiren de % 10,9 ile kakao oldu. Kakaoyu, % 5,6 ile buğday, % 5,3 ile doğal gaz, % 0,9 ile platin ile % 0,3 ile paladyum takip etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal