Aksaray Sarımsağında Yüksek Rekolte Beklentisi

Türkiye'nin mühim sarımsak üretim yerlerinden Aksaray'da 2020'de hem rekoltenin hem de ürünün kalitesinin fazla olması bekleniyor.

06.06.2020-11:40 - (Son Güncelleme: 06.06.2020-11:32) Aksaray Sarımsağında Yüksek Rekolte Beklentisi
Türkiye'nin mühim sarımsak üretim yerlerinden Aksaray'da 2020'de hem rekoltenin hem de ürünün kalitesinin fazla olması bekleniyor.

Lezzeti ve görüntüsüyle her sene daha fazla talep alan Aksaray sarımsağı, bu sene yağışların zamanında ve bol yağmasıyla üreticisini sevindirecek.

Şehir genelinde bu sene 13 bin dekar alana ekilen sarımsak, haziranın bitimine doğru hasat edilmeye başlanacak.

Aksaray Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, şehirdeki ciddi seçenek ürünlerden birinin de sarımsak olduğunu dile getirdi

Aksaray'ın sarımsak üretiminde Türkiye'de 4. sırada olduğu ifade eden Saklav, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Bu yılki rekoltemiz geçen yıla göre iyi olacak. Geçen yıla oranla yüzde 20-30 artış bekliyoruz. Bu yıl yağışlar zamanında ve bol yağdı. Dekar başına 1200 ile 1300 kilogram arasında ürün hasadı yapacağız. Geçen yıl bu rakam dekar başına 900-1000 kilogram civarındaydı. Çiftçilerimizi destekliyoruz, her zaman yanlarındayız. Şu an için hiçbir sorun gözükmüyor. Haziran ayının sonlarına doğru hasat dönemimiz başlıyor."

Saklav, şehird ilk hasadı yapılan mahsulün sarımsak olduğunu hatırlatarak, heyecanla hasat sürecini beklediklerini söyledi.

Sarımsak üretiminin, Aksaraylı çiftçiler için mühim olduğuna işaret eden Saklav, "Sarımsağın katma değeri yüksek ayrıca ihracat da yapıyoruz. Geçen yıl Rusya'ya yaklaşık 300 ton sarımsak gönderdik. İhracatın bu yıl da devam edeceğini düşünüyorum. Çok kaliteli sarımsak üretiyoruz. İnşallah bu üretimin artması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz." şeklinde konuştu.

Saklav, Aksaray'da tarımsal üretimin, coronavirüs önlemleri altında ara vermeden devam ettiğini, bu dönemden hem çiftçilerin hem de Türkiye'nin kazançla çıkacağını belirtti.

Çiftçi Ünsal Oruç da bu seneki sarımsak üretiminde hem rekoltede hem de kalitede artış tahmin ettiklerini anımsattı.

Dekar başına 1200-1300 kg arasında mahsul almayı hedeflediklerini belirten Oruç, şu ifadeleri kullandı:

"Covid-19 salgınına karşı önlemleri alarak tarlalarımız da çalıştık. Maskemizi taktık, sosyal mesafe kurallarına uyarak işlerimizi yürüttük. Her türlü, tedbirlerimizi alıyoruz. Üretim için hiç durmadık, hep devam ettik. Her şey çok güzel bu yıl. İnşallah iyi değerinde satarız ürünümüzü. Geçen yıl kilogramını yaklaşık 4 liraya satmıştık. Bu yıl 7-10 lira arasında bir fiyat bekliyoruz. Verimimiz de yüksek, inşallah emeğimizin karşılığını alırız."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal