Akaryakıt Dağıtım Şirketleri Bol Bol Ucuz Motorin Stokladı

Brent petrol ve uluslararası piyasalarda akaryakıt fiyatlarında meydana gelen sıra dışı iniş, benzin ile daha çok motorin stoklarını da yanında getirdi. Akaryakıt dağıtım firmaları, Türkiye’de olan depoları (lisanslı 102 deponun toplam kapasitesi 5.2 milyon metreküp) ucuz motorinle doldurdu.

01.05.2020-11:50 - (Son Güncelleme: 01.05.2020-11:34) Akaryakıt Dağıtım Şirketleri Bol Bol Ucuz Motorin Stokladı
Brent petrol ve uluslararası piyasalarda akaryakıt fiyatlarında meydana gelen sıra dışı iniş, benzin ile daha çok motorin stoklarını da yanında getirdi. Akaryakıt dağıtım firmaları, Türkiye’de olan depoları (lisanslı 102 deponun toplam kapasitesi 5.2 milyon metreküp) ucuz motorinle doldurdu. Bu miktarın, Türkiye’nin birkaç aylık motorin kullanımına eş olduğu ifade ediliyor. Çok az da olsa benzinin de stoklandığı belirtiliyor. Rafineriler de aynı zaman diliminde 7-8 milyon metreküp seviyesinde petrol stoklamıştı.

Coronavirüs salgını, petrol ile akaryakıt talebini sıra dışı miktarda düşürdü. Petrolde günlük talebin 30 milyon varil seviyesinde gerilediği belirleniyor. Dünya genelinde milyarlarca insanın, zaruri olmadıkça evlerinden çıkmaması sebebiyle akaryakıt talebi de düştü. Talepteki azalış, hem petrolde hem akaryakıtta fiyatların çakılmasına sebep oldu.

Türkiye’de iç pazarda benzin ile motorin fiyatları şu 3 öğe göz önünde bulunduruluyor:
Uluslararası piyasalarda oluşan ürün (benzin ile motorinin ton) fiyatı,
Rafineri, dağıtıcı ile bayi marjı,
KDV ile ÖTV toplamından oluşan vergi.

Bu senenin başında benzinin ve motorinin tonu 600-650 dolar aralığındaydı. Coronavirüs salgını sonrasında fiyatlar hızlıca düştü. Tonu, benzinin 201, motorinin 202 dolar seviyesine kadar indi. Bu süreçte benzinin tonu 140 dolara ulaştı. Motorin de 200 doların altına geriledi.

UCUZ MOTORİN HAMLESİ

Akaryakıt dağıtım firmaları, Türkiye’de olan (sahibi oldukları veya kiraladıkları) depolarına (lisanslı 102 deponun toplam kapasitesi 5.2 milyon metreküp) ucuz motorin stokladı. Bu miktarın, Türkiye’nin birkaç aylık motorin kullanımına eş olduğu ifade ediliyor.

Az miktarda olsa da benzin de stoklandığı belirtiliyor. Akdeniz ile Marmara bölgeleri, toplam depolama kapasitesinin % 77’sine sahip. Rafineriler de aynı dönemde 7-8 milyon metreküp seviyesinde petrol stoklamıştı.
Sektörde 0.7 milyon metreküp de LPG stoklama kapasitesi mevcut.

Türkiye, kabaca senelik 31 milyar litre seviyesinde akaryakıt kullanılıyor. Bu tüketimin, 28 milyar metreküplük kısmı motorin, kalanı ise benzin. Dağıtım firmaları, motorine talep fazla olduğu için ve önemli bir kısmı dışardan alındığı için bu ürünü depolamayı daha rasyonel buluyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal