Akaryakıttaki İndirim Sayesinde 6 Milyar Lira Vatandaşın Cebinde Kalacak

Akaryakıt fiyatlarında dağıtıcı ve bayilerin kar oranları üzerinden yapılan ve dün geceden itibaren devreye alınan 17 - 25 kuruş indirim ile senelik hemen hemen 6 milyar TL vatandaşın cebinde kalacak.

04.06.2020-13:12 - (Son Güncelleme: 04.06.2020-13:16) Akaryakıttaki İndirim Sayesinde 6 Milyar Lira Vatandaşın Cebinde Kalacak

Akaryakıt fiyatlarında dağıtıcı ve bayilerin kar oranları üzerinden yapılan ve dün geceden itibaren devreye alınan 17 - 25 kuruş indirim ile senelik hemen hemen 6 milyar TL vatandaşın cebinde kalacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) aracılığıyla son dönemde akaryakıt fiyatlarında kar oranlarının olması gereken düzeyin üstüne çıktığı belirlenerek fiyatların makul düzeye çekilmesi talep edildi.

EPDK'nin bu uyarısının peşinden akaryakıt firmalarıyla müzakere yapılarak yurt genelinde dağıtıcı ve bayilerinin kar marjlarında indirim yapılmasına karar alındı.

AA muhabirinin EPDK verilerinden hazırladığı derlemeye göre, akaryakıt ücretlerinde dağıtıcı ve bayilerin kar marjları üstünden yapılan 17 - 25 kuruş indirimle senelik neredeyse 6 milyar TL vatandaşın cebinde kalmış olacak.

Konu olan indirimle Ankara'da hemen hemen 5,99 TL'ye satılan benzinin litresi neredeyse 5,75 TL'ye indi. Benzinin litre fiyatı İstanbul'da 5,90 TL'den hemen hemen 5,73 TL'ye geriledi.

Motorinin litresi de Ankara'da yaklaşık 5,57 TL'den 5,40 TL'ye geriledi. Motorinin litre fiyatı İstanbul'da hemen hemen 5,50 TL'den 5,36 TL'ye, İzmir'de de 5,59 TL'den 5,43 TL düzeyine geriledi.

Diğer taraftan, dağıtım firmaları tarafından uygulanan fiyatlar neticesinde Anadolu'nun bir takım şehirlerinde litre başına 27 ile 40 kuruş arasında indirimler yapıldı.

Konu olan indirim, petrol fiyatları ve döviz hareketlerinden bağımsız bir şekilde fiyatları etkiledi.

Akaryakıt ücretleri, Türkiye'nin de içerisinde olduğu Akdeniz pazarındaki işlenmiş ürün ücretlerinin ortalamasıyla dolar kurundaki değişiklikler temel alınarak rafineriler aracılığıyla hesaplanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal