5. Dönem Toplu Sözleşme Süreci 1 Ağustos'ta Başlayacak

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyon memur emeklisinin 2020 ve 2021 senelerindeki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşme süreci 1 Ağustos'ta başlayacak

27.07.2019-13:28 - (Son Güncelleme: 27.07.2019-13:18) 5. Dönem Toplu Sözleşme Süreci 1 Ağustos'ta Başlayacak

Kamu görevlileri, 2010 yılındaki Anayasa Referandumu ile elde ettikleri toplu sözleşme hakkının gereği olarak 2020 ve 2021 senelerini kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşme için hükümetle masaya oturacak.

1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme sürecinin öncesinde pazarlık masasında oturan Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, hazırladıkları mali ve sosyal taleplerini önceki gün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sundu.

KONFEDERASYONLARIN ORTAK TALEBİ REFAH PAYI  

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur Sen, taleplerini teşkilatlarıyla istişare ve değerlendirme toplantıları yapması sonucunda belirledi.

Taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk sene yüzde 8+7, ikinci sene yüzde 6+6 zam ve birinci sene yüzde 3, ikinci sene yüzde 2 refah payı talebinde bulunan Memur-Sen, kamu görevlilerinin yakından takip ettiği 3600 gösterge konusunun da toplu sözleşme masasında bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep etti.

Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi verilmesini talep etti.

Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 yılı için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı talebini kamuoyuyla paylaştı.

"ÇALIŞANLARIN BEKLENTİLERİNİN DİKKATE ALINDIĞI SÖZLEŞME VERİMLİLİĞE KATKIDA BULUNUR''  

Çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefinin 2020 yılı için yüzde 9,8 düzeyinde, 2021 yılı için ise yüzde 6 oranında olduğunu belirtti.

Enflasyonun hedeflenenin üzerinde gerçekleşmesi ve reel ücretlerindeki azalmanın çalışanlarda yüksek zam beklentisi meydana getirdiğini söyleyen Zengin, şu yorumlarda bulundu:

"Bu toplu sözleşme sürecinde, kamu çalışanlarının zam beklentisinin yüksek olduğunu görüyoruz. Masada sadece maddi talepleri yok, sözleşmeli personele kadro, iş sağlığı ve güvenliği, emekli, engelli ve kadın çalışanlara yönelik hakların olduğu sosyal talepler de var. Bu aşamada, pazarlık masasında yetkili olan Memur-Sen ve bağlı sendikalarının 800'den fazla talebinin olduğu dikkatimizi çekiyor."

"MASADA BİTME İHTİMALİ UZAK GÖRÜNÜYOR"  

Zengin, Türk-İş'in kamu işçilerini ilgilendiren 2019 Yılı Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü doğrultusunda hükümetin 5+4 zam teklifini kabul etmediğini söyleyerek , şunları kaydetti:

"Bu yıl kamudaki işçiler ile memurların zam görüşmeleri aynı döneme denk geldi. Tabii burada dikkat edilmesi gereken bir fark var. Kamu işçisi için 2019-2020, memurlar için ise 2020-2021 yılları için pazarlık yapılıyor. Bu aşamada çalışanların beklentilerinin dikkate alındığı bir sözleşme, verimliliğe, çalışma barışına ve çalışanların motivasyonuna önemli katkı sağlar. Memur toplu sözleşmelerinin masada bitme ihtimali uzak görünüyor. Kamu görevlileri toplu sözleşmesinin uzlaşmazlık nedeniyle Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna gideceğini düşünüyorum."

"ZAM TALEBİ MAKUL"  

Sosyal güvenlik müşaviri Ahmet Ağar da 5. Dönem Toplu Sözleşme'nin 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyon memur emeklisi kadar toplumun büyük bölmünü de yakından alakadar ettiğini söyledi.

Memur ve memur emeklisinin maaşlarında yapılacak artışların esnafa da fayda sağlayacağını ifade eden Ağar, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Memur konfederasyonlarının mali ve sosyal haklara ilişkin talepleri aslında kamu çalışanlarının beklentileri doğrultusunda. Maaşlarda yapılacak artışlarda gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranları dikkate alınıyor ama sokağın, çarşının-pazarın enflasyonu gerçekleşen ve hedeflenen enflasyonların üzerinde. Bundan dolayı da sendikalar oransal artışların yanında 'refah payı' da talep ediyor. Maaşlardaki erime göz önüne alındığında yetkili konfederasyonun zam talebinin makul olduğunu düşünüyorum. Bu taleplerinin karşılanması memur ve memur emeklilerinin yaşam koşullarını iyileştirecektir."

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal