2019'da Maaşlar Hangi Ayda Ne Kadar Azalacak?

2019'da yıl boyu aynı net ücretin (2 bin 20 lira) ödeneceği konusunda tereddüt ortadan kalktı. Daha yüksek ücretliler için, 2019 içinde ücretin toplam büyüklüğünün yükselmesi ile birlikte vergi oranları, önce yüzde 15’den 20’ye, daha sonra da yüzde 27 ve 35’e kadar yükseliyor.

31.01.2019-15:12 - (Son Güncelleme: 31.01.2019-15:15) 2019'da Maaşlar Hangi Ayda Ne Kadar Azalacak?

Asgari ücretli çalışanlar için senenin son üç-dört ayı gelince ‘Net ücrette azalma yaşanacak mı?’ sorusu herkes tarafından merak edilirdi. Geride bıraktığımız 2 yılda sadece o seneye özel geçici çözümler getirilerek, net maaştaki azalma kadar asgari geçim indirimi (AGİ) artışı uygulanarak, sene boyu aynı net maaşın ödenmesi yapıılıyordu. Söz konusu duruma 2018 yılından itibaren kalıcı çözüm getirildi. Artık senenin başındaki net asgari ücret, AGİ artışı uygulanarak senenin sonuna kadar korunabiliyor.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN KAYGISI AZALDI

Dolayısı ile, asgari ücretlilere; yeni yılda yıl boyu aynı net ücretin (2 bin 20 lira) ödeneceği konusunda tereddüt ortadan kalktı. Daha yüksek ücretliler için, 2019 içinde ücretin toplam büyüklüğünün yükselmesi ile birlikte vergi oranları, önce yüzde 15’den 20’ye, daha sonra da yüzde 27 ve 35’e kadar yükseliyor.

Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık'ın elde ettiği bilgilere göre; Oran artışları; sırasıyla -yıl içi toplam vergi matrahı- 18 bin lirayı aştığında, 40 bin lirayı aştığında ve son olarak 148 bin lirayı aştığında olacak.

Brüt ücretli personel için, işverenler her ay aynı maliyete ( 1- net maaş, 2-vergiler, 3- sigorta primleri) katlanıyorlar. Fakat ‘bu üç kalemin toplamı’ sene içinde değişmese de, net maaş azalıp, maaştan kesilen vergi ise yükselebiliyor.

2019 yılı için brüt üzerinden ücreti hesaplanan işçiler ilerleyen zamnalarda net maaşlarının değişimleri Tablo- 1’den takip edebilir.

NET ÜCRETLİLERDE İŞVEREN MALİYETİ YÜKSELECEK

İşyerlerinin hemen hepsinde maaşlar net üzerinden hesaplanmakta ve bu işyerlerindeki personeller için 'yıl içinde maaşım ne kadar azalabilir?' endişesi ortadan kaldırıldı. Ocak ayında net maaş ne kadarsa, Haziranda da, Eylül ayında da hep aynı maaş personelin banka hesaplarına aktarılıyor. Sene içinde personelin maaşlarının gelir vergisi oranı ve vergi tutarında bir değişiklik yaşansa bile, bu değişiklik personelin net maaşına yansımıyor, işveren bu vergi artışını kendi üstleniyor. Bu işyerlerinde; senenin ilerleyen aylarında işverenler, Maliye’ye ücretler üzerinden daha yüksek miktarda gelir vergisi verirler.  Bu şekilde işverenin ücret maliyetleri sene içinde Ocak ayına göre yükselme gösterebilir.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal