Bilgisayar Programcılığı Nedir?

Üniversiteye hazırlanan ve bilgisayarlarla çok haşir neşir olan gençlerin özellikle merak ettiği bölümler arasında bilgisayar programcılığı bölümü bulunuyor. Peki ,bilgisayar programcılığı maaşları nelerdir?

15.05.2018-10:32 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-16:12)

21. yüzyıl beraberinde olağanüstü bir miktarda teknolojik ilerleme getirdi. Bu modern teknolojinin merkezinde, yollarına çıkabilecek her türlü yeni projeyi yaratma ve yine bunlara da yön verme konusunda teknolojik becerilere sahip bilgisayar programcıları yer almaktadır. Mühendisler ve yazılımı geliştiren programcılar tarafından oluşturulan programlama tasarımları almak ve bunları da bilgisayarların izleyebileceği talimat setlerine dönüştürmek bilgisayar programcılarının görevi olarak ifade edilmektedir.

NEDİR?

Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki bilgisayar programcılığı bölümü mezunları genel itibarıyla çalışmış oldukları şirketin bilgi işlem merkezlerinde görev almaktadırlar. Genel olarak ele aldığımızda bilgisayarlarda program dilini öğrenen bu bölüm mezunu olan kişiler, bilgi toplama ve bu bilgileri de işleme konusunda profesyonel olurlar.

Bilgisayar programcılığı bölümünün hedefi bilgi toplama bu bilgileri işleme, bilgisayar programlarının dilinden anlayan, tüm bilgi ve birikimle alakalı problemlerin bilgisayar ortamında çözülmesi konularında çalışacak eleman yetiştirmektir.


BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜNDE OKUTULAN DERSLER

Bilgisayar programcılığı programında öğretimin ilk senesinde programlama dilleri, teknik resim, istatistik genel matematik ve muhasebe gibi hemen hemen çoğunluğun görmüş olduğu temel dersler verilmektedir. Daha ileriki yıllardaysa işletme dersleri ile birlikte ileri düzeyde programlama teknikleri ve uygulamalı mühendislik dersleri yoğun bir şekilde işlenmektedir. Bu bölümlerde okuyacak olan adaylarda matematiksel zeka aranmaktadır.

Bu bölümde okumak isteyen gençler özellikle matematik ve mantık konularına ağırlık vermeleri daha doğru olacaktır. Bir kişi iyi bir bilgisayar programcısı olmak istiyorsa konuları en ince detayına kadar çözümleyebilmeli ve bunları da bilgisayarlarda kullanılan program diline iyi bir şekilde dökebilmelidir.

Bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olan kişiler  'bilgisayar teknikeri' unvanını edinmeye hak kazanmış olurlar ve genelde mezun olanlar da bu unvan ile çalışırlar ama kendisini yetiştiren bazı programcılar kendi özgün programlarının yazılımını yapıp başka alanlara da geçiş yapmaktadırlar.

Bilgisayar programcılığı bölümü mezunları genel itibarıyla iş alanları çoktur fakat en çok internet dünyası ile uğraşan web siteleri ofislerinde çalışmaları görülmektedir. Başka şirketlerdeyse bilgisayar işleri ile ilgili alanlarda çalışmaktadırlar.

MAAŞLARI NE KADAR?

Bilgisayar Programcıları hem özel hem de devlet sektöründe çok rahat bir şekilde iş bulabilmektedirler. Ek olarak freelance olarak da çalışmak isteyen programcılar da firma ve şirketlerden yahut dışarıdan kişisel olarak iş alarak mesleklerini devam ettirebilmektedirler.

2021 verilerine göre bir Bilgisayar Programcısının almış olduğu en yüksek maaş miktarı 8.410 TL, en düşük ise 2900 TL olarak tespit edilmiştir. Ortalama olarak da maaş miktarı 4300 TL'dir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal