Düzenleme geldi, ilanlar silindi! Fırsatçıların yeni adresi sosyal medya oldu!

Konut alım satım yapılan sitelerde mal alım satım ve kiralamaya dair bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı'na sürekli bildirme zorunluluğu getirilmişti. Alınan kararla beraber sitelerde kaldırılan ilan sayısı iki katına çıkarken halen kaldırılmaya devam ediyor.

03.06.2022-09:52 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-11:37) Düzenleme geldi, ilanlar silindi! Fırsatçıların yeni adresi sosyal medya oldu!

Konut alım satım yapılan sitelerde mal alım satım ve kiralamaya dair bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı'na sürekli bildirme zorunluluğu getirilmişti. Alınan bu karar Resmi Gazete'de yayımlanmış, yeni düzenleme kapsamında ilan sitelerinde yer alan tüm bilgiler 1 aylık periyotlarla GİB'e bildirilmesine karar verilmişti. Alınan bu karar ile beraber gayrimenkul piyasasında fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi, vergi kaçakçılığının en aza indirilmesi amaçlanıyor.

İlanlar bir bir kaldırılıyor

Alınan karar Resmi Gazete'de yayımlanır yayımlanır yayımlanmaz, sitelerde kaldırılan ilan sayısı iki katına çıkarken halen kaldırılmaya devam ediyor. Alınan kararla fiyatlarda azda olsa düşüş yaşanacağı lakin az talep olmasından kaynaklı enflasyona bağlı olarak fiyat artışların artacağı görülüyor.

İlanlar bir bir kaldırılıyor

Sektörle ilgili uzamanlar uyarılarda bulundu

TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ, konuyla ilişkin açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Karadağ, “Bence fiyatları çıkarır. Çünkü uygulama en çok mülk sahiplerini etkileyecek. Çünkü tapu harcının bir kısmını mülk sahibi de ödüyor. Ayrıca bir konut 5 yıl içinde satıldığında oluşan değer artışından dolayı mülk sahibi emlak kazanç vergisi ödüyor. Dolayısıyla değer ne kadar düşükse o kadar az ödüyor. Şimdi gerçek fiyatlar olunca mülk sahibi bu farkı birinden çıkarmak zorunda kalacaktır. Genele yayılmasa da bu tarz artışları da duyacağız. Bu nedenle kısa vadede fiyatları yükselteceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. Öte yandan Zingat.com Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu'da açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, “Fiyatlar orta ve uzun vadede aşağı yönlü hareket edebilir. Talebin daraldığı bir ortamda fiyatlar yukarda kalıyorsa zaten iner. Arzda derinleşme olmadıkça kısa vadede fiyat artışı öngörmüyoruz” ifadelerini kullandı.


Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal