Ev sahibi evi satarsa kiracı evden çıkmak zorunda mı? Evde oturan kiracının evin satılması durumunda sahip olduğu haklar

Kirada oturan bir kişinin evin bir başkasına satılmasıyla kiracı ve yeni ev sahibi arasında sürecin nasıl işleyeceğine dair birtakım sıkıntılara meydana gelebiliyor. Böyle durumlarda ise çoğu kiracı sahip olduğu hakları pek de bilmemektedir. Peki, Ev sahibi evi satarsa kiracı evden çıkmak zorunda mı? Evde oturan kiracının evin satılması durumunda sahip olduğu haklar nelerdir? İşte detaylar...

02.06.2022-23:28 - (Son Güncelleme: 02.06.2022-23:28) Ev sahibi evi satarsa kiracı evden çıkmak zorunda mı? Evde oturan kiracının evin satılması durumunda sahip olduğu haklar

Kiracı durumunda olan bir kişi kirada oturduğu evin satılması durumunda, sürecin nasıl işleyeceğine dair yeni ev sahibi ile kiracı arasında birtakım problemler oluşabilmektedir. Böyle bir durumda yeni ev sahibi kiracından evden çıkmasını isterken, kiracı ise yapılan sözleşme tarihinin daha dolmamış olmasından dolayı ya da yeni bir yere taşınabilecek durumu olmamasından kaynaklı olarak evden çıkmak istememektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya olanlar ise ne yapacaklarını bilememektedir. Bundan dolayı da ev sahibinin evi satması durumunda kiracının evden çıkmak zorunda olup olmadığını merak etmektedir.

Ev sahibi evi satarsa kiracı evden çıkmak zorunda mı

Ev sahibi evi satarsa kiracı evden çıkmak zorunda mı?

Bir kişinin kira sözleşmesi devam ederken ev sahibinin evini başka birine satması halinde kira sözleşmesi önceki ev sahibiyle yapıldığı gibi devam etmektedir. Yani kiracının var olduğu ev herhangi bir üçüncü şahsa satılırsa kiracı, kirada oturduğu evde sözleşmesi bitene kadar oturabilmektedir. Tabi ki buna karşılık olarak yeni ev sahibinin de bazı hakları bulunmaktadır.

Yeni ev sahibinin, önceki ev sahibiyle yapılmış olan kira sözleşmesinde bazı şartlarda cayma hakkı vardır. Ayrıca ev yeni ev kişi, eğer o bölgede barınma ihtiyacını karşılayacak başkaca bir evi olmaması durumunda, kira sözleşmesini feshederek evin kendisine tahsis edilmesini mahkemeden talep etme hakkına sahiptir.

Böyle bir durum söz konusuysa yeni ev sahibinin, evi satın alma tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndermesi ve kiracıdan evi en geç 6 ay içinde boşaltması gerektiğini bildirmesi gerekmektedir.

Evi alan kişi eğer böyle bir ihtarname göndermediyse kiracının da herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durunda önceden yapılmış olan kira sözleşmesi olduğu gibi devam eder.

Kiracının 6 ay içerisinde evi boşaltmaması durumunda ise ev sahibi kiracıya dava açarak kiracıya tahliye davası açabilmektedir.

Fakat kiracılar bu gibi durumların yaşanmaması ve yaşansa dahi mağdur olmamaları için kira sözleşmelerini tapuya şerh koydurarak yapmaları gerekmektedir. Bu işlemin yapılması durumda ev üçüncü bir kişiye satılsa dahi kiracıdan evi boşaltması talep edilemez.

Işıl İlyas
isililyas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal