Durum Çok Kötü! 10 Kişiden 9'u Kirli Hava Soluyor

Dünya Sağlı Örgütü (DSÖ) hedefi elde edemedi. Dünya nüfusunun % 90’ı kirli havayı soluyor.

04.06.2021-13:42 - (Son Güncelleme: 04.06.2021-14:03) Durum Çok Kötü! 10 Kişiden 9'u Kirli Hava Soluyor

Senelik hava kirliliği oranları açıklandı. Açıklanan son verilere göre, hava kirliliği oranları Dünya Sağlı Örgütü'nün (DSÖ) açıkladığı düzeye ulaşamadı.  2020 Dünya Hava Kalitesi Raporu verilerine göre, Türkiye 106 ülke içerisinde 46’ncı oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (EUROSTAT) hazırladığı rapordan elde edilen verilerinde, senelik hava kirliliği oranları belli oldu.

Havada asılı olan ince partikül maddeler benzeri kirleticiler kişilerin hayat beklentisini ve refah algısını düşürürken, pek çok kronik akut solunum ile kardiyovasküler rahatsızlığa sebep olduğu belirtildi.

2000 senesinden 2020 senesine kadar senelik hava kirliliği oranları tespit edilirken, en fazla hava kirliliğinin 2011 senesinin başında olduğu tespit edildi.

O seneden bu yana hava kirliliği oranları azalsa da, 2019 yılı itibariyle hala Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği düzeye yükselmediği görüldü.

Eurostat verileri Avrupa ülkelerini içine alırken, 2019'daki senelik ortalama ince partikül konsantrasyonun 12,6 ug/m3 olduğu tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirttiği en yüksek düzey de 10 ug/m3 olarak ölçüldü.

Kurum, hava kirliliğiyle ilgili medyaya yansıyan haberlerini değerlendirdi. Dijital medya arşivinden hazırlanan verilere göre geçen yılın başından bugüne dek hava kirliliğiyle ilgili medyaya dokuz bin 50 haber yansıdığı belirlendi.

Hava kirliliği bilhassa büyük şehirlerde probleme yol açarken, yerel bölgelerde daha fazla yansıma bulduğu ifade edildi.

Basında dikkat çeken çıkan başlıklar içinde de oldukça önemli detaylar yer aldı. Dünya genelinde her sene 600 bini çocuk olmak üzere toplamda yedi milyon erken can kaybı hava kirliliği sebebiyle oldu.

Dünya ekonomisine 2,9 trilyon dolarlık ilave yük getiren hava pisliği, dünya nüfusunun % 90’ın üzerinde insanı etkiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal