Dinçer Sümer Kimdir?

Türk Tiyatrosu’na hayat vermiş ilk isimlerden olan Dinçer Sümer birçok esere katkı sağlamıştır. Peki Dinçer Sümer kimdir?

22.06.2020-15:34 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-15:31) Dinçer Sümer Kimdir?

Türk Tiyatrosu’nun ilk dönem tiyatrocularından olan Dinçer Sümer, İzmir kökenli bir sanatçıdır. Kendisi, resmî kurumlarda yaptığı görevleriyle ve danışmanlıklarıyla da bilinmektedir. Sümer 81 yıllık hayatında pek çok naif eser kaleme almış, pek çok kez de sahneye çıkmıştır.

Dinçer Sümer’in İlk Yılları Nasıl Geçmiştir?

1938 yılında İzmir’de doğan Dinçer Sümer, Namık Kemal Lisesi’ni bitirdikten sonra, Ankara Devlet Konservatuarı’na girmiştir. Burada Tiyatro Yüksek Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1960’lı yıllarda devlet tiyatrosunda oyunculuk yapmaya başlamıştır.

Bu sırada, birçok tiyatro oyunu, radyo tiyatrosu oyunu da yazan Dinçer Sümer, yurt dışında Polonya, Amerika vd. gibi çeşitli ülkelerde de incelemelerde bulunmuştur. Oyunları, çevresindeki sanatçı arkadaşları vasıtasıyla devlet tiyatrolarında da sahnelenmiştir.

Devlet tiyatrolarının edebi kurulunda çalışmalar yapmıştır. Dinçer Sümer, cumhurbaşkanlığı sanat danışmanı olarak, Süleyman Demirel’le birlikte çalışmıştır.

‘‘Sandalım Kıyıya Bağlı’’ adlı eseriyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Abdi İpekçi Barış Ve Dostluk Ödülü’nü almıştır. Anadolu Üniversitesi’nde dramaturgi üstüne çeşitli derslere girmiştir.

Tiyatronun yanında, gazetecilik faaliyetlerini de sürdürmüştür.

Dinçer Sümer’in Sanatçı Kişiliği Nasıldır?

Daha çok devlet sanatçılığı kapsamında merkezde konumlanan Dinçer Sümer; devlet tiyatroları, cumhurbaşkanlığı, TOBAV, TRT gibi kurumlarda çalışmıştır. 1998 yılında, Kültür Bakanlığı tarafından verilen devlet sanatçılığı unvanını da almıştır.

1970 yılında, ‘‘Küpe Çiçeğinin Ölümü’’ ve ‘‘Gecenin Bir Yerinde’’ adlı radyo tiyatrolarıyla TRT’den de ödülünü kazanmıştır. Birçok sinema filminde ve televizyon dizisinde de rol almış; bunların yanında, seslendirme sanatçılığı da yapmıştır. Rol aldığı eserler arasında şu çalışmalar sayılabilir: ‘‘Cumhuriyet’’, ‘‘Kurtuluş’’, ‘‘Bağdat Hatun’’, ‘‘İstanbul’un Kızları’’, ‘‘Çileli Bülbül’’, ‘‘Gelinin Muradı’’ şeklinde sıralanabilir.

‘‘Eski Fotoğraflar’’ adlı tiyatro oyunu, Necef Uğurlu’yla birlikte Jülide Övün’ün de yönetmenlik yaptığı bir filme uyarlanmıştır. Filmde, Ahmet Uğurlu da yer almıştır.

9 Eylül 2019 tarihinde, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuştur. İzmir Konak’taki Devlet Tiyatroları Sanhesi’nde kendisi için bir uğurlama töreni düzenlenmiştir.

Dinçer Sümer’in Eserleri Nelerdir?

İlk şiiri 1955’te, ‘‘Varlık’’ dergisinde çıkan Sümer’in, şiir kitaplarıyla beraber, romanları, öyküleri ve bir bölümü radyo için yazılan tiyatro oyunları da bulunmaktadır.

Sümer, genelde küçük ve sıradan insanların hikâyelerini, yumuşak çizgiler ekseninde, dostluk, paylaşım çatısı altında anlatma yolunu seçmiştir.

‘‘Sandalım Kıyıya Bağlı’’ adlı oyunu, Batı emperyalizminin bölmek istediği Osmanlı Devleti’nin son yıllarında biri Türk, biri Rum olan iki kişi üzerinden giden bir hikâyeyi anlatmaktadır.

Şiirleri: Günebakan, Denize Çıkan Cadde, Küçük Kızın Adı Ayşe, Sandalım Kıyıda Bağlı Ya Da Ayyuklalı Alekos ve Namazgâhlı Şükrü Bey Destanı.

Öyküleri: Aklımda Kalan Masallar, Memuroğlumemur.

Romanları: Bozuk Bir Şey, Bir Dönüş Müydü O İzmir.

Tiyatro Oyunları: Kâtip Çıkmazı, Bu Topraklar İçin, Üç Derste Aşk, Altın Kalpli Kız, Eski Fotoğraflar, Karacaoğlan, Aşk Dediğin Nedir ki, Meddah Amca.

[Dinçer Sümer’in, Toplu Oyunlar 1, Toplu Oyunlar 2, Toplu Oyunlar 3, Toplu Oyunlar 4 kitapları da çıkmıştır.]

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal