Deliler Filmi Nerede Çekildi?

Deliler filminin tam adı Deliler Fatih’in Fermanı şeklinde geçmektedir. 2018 yılında vizyona giren çalışma, yaklaşık 2 saat sürmektedir.

16.07.2020-15:41 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-15:39) Deliler Filmi Nerede Çekildi?

Filmin oyuncuları arasında; Erkan Petekkaya, Gökçe Özyol, Yetkin Dikinciler, Hakan Yufkacıgil, Cem Uçan, Demet Tuncer, Mehmet Ali Karakuş, İsmail Filiz Asgar, Nur Fettanoğlu, Gülşah Şahin yer almaktadır.

Filme konu olan Deliler, Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşayan ve 18. yüzyıla değin Osmanlı birliği içinde bulunan, savaşçı fedailer grubuna verilen özel bir isimdir. Birlik, odunun ön saflarında korkusuzca yer alan ve her türlü koruyucu hamle için atılan kişilerden oluşurdu. Bunlar pala, mızrak ve kalkan kullanırlardı. Başlıklarında mutlaka pars yahut benekli sırtlan derisiyle kaplı koruyucu miğferler taşırlardı. Üstlerinde bu hayvanların ve kimi vahşi kuşların tüyleri bulunurdu. Aslan, ayı, kurt, kaplan vb. derisinden kıyafetlerle dolaşırlar ve ‘‘kaderde ne varsa, o gelir başa’’ şeklinde bir düşünce yapısıyla yaşarlardı. Bayraklarında da bunu temsilen yazılar yer alırdı. Balkan tarafında ikamet eden Türkler’den, Rumlar’dan, Boşnaklar’dan ve Hırvatlar’dan seçilirlerdi.

Osmanlı tokadı kavramı da deliler birliğinden gelirdi. Mermeri hızla ve defalarca tokatlayarak eğitim gören bu insanlar, savaşta ellerinde herhangi bir savaş aleti yoksa, tokatla dövüşmeye girişirlerdi. Öyle ki, tarih onlar için şunları söylemiştir: ‘‘Öylesine cesur hareket ederlerdi ki, insanları, gölgelerinin bile öldürücü olduğuna inandırmışlardı.’’

Böylesi deli ve atılgan bir güruhtan bahseden film de oldukça hareketlidir. Deliler adlı fedailerin mücadelesinin işlendiği bu eseri, Osman Kaya yönetmiştir. Senaryosu ise, Ethem Arslan, Mustafa Burak Doğu’yla birlikte yazılmıştır. Müzikleri, Tamer Süerdem ve İlker Yurtcan yapmıştır.

DELİLER FİLMİNİN KONUSU

Deliler filminin konusu, Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşayan bir grup savaşçı birliğinin mücadelesini anlatmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in gönderdiği elçi, Eflak Voyvodası olan Vlad Tepeş tarafından katledilmiştir. Tepeş, Osmanlı Devleti’nin Doğu Avrupa topraklarındaki halka işkenceler yapmakta zulüm çektirmektedir. Bu kötülüklerin sona ermesi adına Fatih Sultan Mehmet, Deliler birliğine haber gönderir. Baba Sultan’a, Vlad Tepeş’i öldürmesi için talimat verir.

Deliler birliği, Gökkurt, Suskun, Mübariz, Çebi, Kongar ve Aşgar’dan oluşmaktadır. Bu kişiler Edirne açıklarından, Tepeş’in yurduna giderlerken, yolda yıkılıp yakılan köyleri görürler. Kazıklı Voyvoda, Kont Drakula adlarıyla da bilinen kanlı Vlad’ın hiç acıması yoktur. Vlad insanları canlı canlı kazıklara oturtmasıyla ün salmıştır. Deliler birliği bu adamı öldürmek için, kendi canlarını da hiçe sayarak öne atılırlar. Sonunda, tüm halka kök söktüren bu cani yöneticiyi öldürmeyi başarırlar.

DELİLER FİLMİ NEREDE ÇEKİLDİ?

Tarih filmleri söz konusuysa, çekim platoları da büyük önem taşır. Zira, filmin devamlılığı açısından, seçilecek mekânın ya da mekânların uygunluğu bire bir olmalıdır. Deliler filmi nerede çekildi denildiğinde, tarihi ve kültürel anlamda geniş bir havza barındıran Kapadokya cevabı tesadüf değildir. Filmin bir bölümü ayrıca, Aksaray’da ve Niğde’de çekilmiştir. Bu bölgeler, Anadolu’nun tarihsel kimliğine damga vurmuş yerlerdir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal