Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Yeni nükleer santral geliyor

Katıldığı canlı yayında açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Akkuyu ve Sinop'tan sonra yeni bir nükleer santral için çalışmaların yapıldığını açıkladı. İşte haberin detayları...

03.11.2022-09:36 - (Son Güncelleme: 03.11.2022-17:05) Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Yeni nükleer santral geliyor

Beştepe’de bir canlı yayın programında gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmasında Akkuyu ve Sinop'tan sonra yeni bir nükleer santral için çalışmaların yapıldığını açıkladı. Erdoğan konu hakkında "(Nükleer santral) Akkuyu, Sinop, bir üçüncüyü farklı bir merkezde arkadaşlar çalışıyorlar. Ayrıca onu da yapacağız." ifadelerini kulandı.

Yeni nükleer santral geliyor

"Diplomaside yeni bir model geliştirdiniz, kişisel ilişkilerin ön plana geçtiği. Diplomaside kişisel ilişkiler ne kadar etkili oluyor?" sorusuna karşılık Erdoğan, kişisel ilişkilerin diplomaside en önemli netice getirici adımlar olduğunu belirtti. Erdoğan, bunun olmaması halinde netice getirici adımların atılamayacağını ve sonuç alınamayacağını ifade etti.

Salı günü Putin ile konuştuklarını ve bunun adına da "lider diplomasisi" dediklerini anlatan Erdoğan, lider diplomasisini başarmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, salı günü Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ardından da Putin ile görüştüğünü, her ikisiyle yaptığı görüşmenin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu dile getirdi.

Erdoğan nükleer santral

Erdoğan şöyle konuştu:

"Olaf bile bir ay önce çok farklı bir noktadaydı ama şimdi daha farklı bir noktada. Bu görüşmeler deneyim kazandırdığı gibi bakıyor ki sayın Putin üzerine gitmekle geri adım atacak birisi değil. Öyleyse o zaman diyor ki 'Biz burada işin tam manasıyla uyum noktasını yakalayalım ki netice alalım'. Biz de kendilerine bazı şeyleri bu arada söylüyoruz. Diyoruz ki 'Bu böyle yürümez bak şu anda siz önceleri dediniz ki, Almanya'yı söylüyorum, 'Biz yenilenebilir enerjiye geçeceğiz onun için de şu anda bütün nükleer enerjilerimizi devrede tutmanın gayreti içerisindeyiz.' dediler. 'Kömür santrallerini falan kapatıyoruz.' dediler. Dedim, yanlış yapıyorsunuz. Gerçekten de koskoca Ruhr Havzası'nı, oradaki termik santralleri kapattılar. Fakat sonra doğal gaz kesilince bir anda bunlar yeniden termik santrallere dönme kararı verdiler. Şu anda termik santrallere Almanya'da dönüldü, Ruhr Havzası çalışıyor. Biz ise hepsini yapıyoruz. Bizde hem termik santraller var hem doğal gaz noktasında iyiyiz. Bir de inşallah önümüzdeki yılın sonlarında Akkuyu'yu açacağız veya 2024'ün başlarında."

Sinop'ta açılacak nükleer santrale ilişkin de bilgi veren Erdoğan, "Sayın Putin ile Sinop Nükleer Santralini konuştum. Biz tabii 2024'ün başı veya 2023'ün sonunda bir üniteyi açacağız. Onun dışında üç ünite daha var. O üç üniteyi de ardı ardına belli aralıklarla açacağız. Ama Sinop'ta yeni bir dörtlü üniteyi inşa edeceğiz. Bir Akkuyu, Sinop, bir üçüncüyü farklı bir merkezde arkadaşlar çalışıyorlar. Ayrıca onu da yapacağız. Çünkü bunların her birinden yüzde 10 enerji temini sağlayacağız. Hem Akkuyu 4 bin 800 megavat enerji sağlayacak Sinop da aynı şekilde oradan da 4 bin 800 megavat üretilecek." dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal