Bankaları ilgilendiren karar Merkez Bankası'ndan geldi! İşte faiz kararı

Merkez Bankasının aldığı kararlar gündeme damgasını vurdu. Bilançoların varlık tarafında başlatılan uygulama ve TL ticari kredileri alınan bu zorunlu karşılığa dahil edildi. Merkez Bankasının faiz kararlarında yapmış olduğu değişiklik ticari kredi faizlerinde de etkili olması bekleniyor.

25.04.2022-18:44 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-18:44) Bankaları ilgilendiren karar Merkez Bankası'ndan geldi! İşte faiz kararı

Resmi Gazete'de yayımlanan faiz kararı üzerine Merkez Bankası açıklamalarda bulundu. Zorunlu karşılık oranlarını bankacılık sektörü ile eşitlendiği ve bu bağlamda 500 baz puana ulaşan yabancı paralarda dikkatleri çekti. Ekonomik zorlukların boy gösterdiği bu dönemde Merkez Bankasından gelen faiz kararı açıklaması haberimizde

Merkez Bankası açıklamada bulundu

Faiz oranları üzerine yapılan değişikliklerde "fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makro ihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir" ifadeleri kullanıldı.

TL cinsinden ticari kredilerinin faiz oranını artırmasının ve ticari krediler düzensiz büyümenin önüne geçirilmesi beklendiği açıklandı. Merkez Bankası verilerine göre ortalama ticari kredi faizi 15 Nisan itibarıyla yüzde 20.4 seviyesinde yerini aldı.

Merkez Bankası kararı

Ek maliyetler müşteriye yansıyabilir

Ticari kredi büyüme oranı yüksek olan özel bankalar notta uygulamasından en fazla etkilenenlerden olmuştur. Devlete bağlı olacak bankalar ise bu yükü faiz oranlarını yükselterek müşterilere yansıtılacağı düşünülmektedir. Bankacılık endeksi saat 10:48'de yüzde 3'e yakın yükselişle 2,168.27 puandan harekete geçti.

KOBİ olarak adlandırılan işletmeleri ilgilendiren esnaf kredileri, ihracat ve yatırım kredileri, tarımsal krediler Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'ndaki bazı kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) kurumsal kredi kartları ve mali kuruluşları yakından ilgilendiren kredilerin listesi yapıldı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal