Balayı nedir, ne demek? Balayında ne yapılır? Neden balayı denir?

Bal ile ay kelimelerinin birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan balayı sözcüğü yeni evlenen çiftlerin birlikte çıktıkları ilk tatil için kullanılır. İngilizce dilinde 'Honey Moon' olarak kullanılan ve Türkçe'ye çevrildiğinde balayı olan kelime ilk kez 1800'lü yıllarda İngiltere'de kullanılmıştır. Peki, Balayı nedir, ne demek? Balayında ne yapılır?

05.05.2022-12:09 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-12:09) Balayı nedir, ne demek? Balayında ne yapılır? Neden balayı denir?

Yeni evlenen çiftlerin birlikte çıktıkları il tatile verilen isim olan 'Balayı' ilk olarak 1800 yıllarda İngiltere'de kullanılmış ve daha sonra Fransa, İspanya ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine de geçmiştir. Fransızcası 'Mois Miel', Almancası 'Flitter wochen' İngilizcesi ise 'Honey Moon' şeklinde yazılan balayı bal ve ay kelimelerinin birleştirilmesi sonucu kullanılmaya başlanmıştır.

Balayı nedir, ne demek

Balayı nedir, ne demek?

Çok eski zamanlarda evlilik hayatına adım atan çiftlerin evlilik merasimleri öncesi ve sonrasında 30 gün boyunca içerisine bal karıştırılmış olan şaraptan içtikleri söylenir. Hun imparatorun Atilla'nın da evliliği öncesinde bal karıştırılmış likörden tükettiği de tarih bilgilerinde yer alır.

Kuzey Avrupa'nın kültüründe ise 'Ay' vücudun aylık döngüsünü temsil eder. Bunun ne kadar kadar tatlı olduğunu vurgulamak adına da yardımcı terim olarak kullanılır.

Balayı nedir, ne demek

Balayı, yeni evlilik çatısı altına girmiş olan çiftlerin birlikte ilk geçirdikleri zaman olarak adlandırılır. Halk arasında cicim ayları olarak bilinen balayı günlerinden eşler arasında en güzel zamanların geçirilmesinden dolayı 'bal' benzetmesi yapılır.

Balayı kelimesinin TDK sözlük anlamı

TDK'ya göre balayı kelimesinde iki ayrı anlam vardır:

* Yeni evlenmiş çiftlerin beraber çıktıkları ilk tatil

* Çiftlerin evli oldukları ilk anlarda geçirdikleri ilk zamanlar

Balayı nedir, ne demek

Balayında ne yapılır?

Yeni evlenen çiftler düğünün hemen ardından tatil beldelerine giderek tatil yaparlar. Bu tatil yurt dışında da gerçekleştirilebilir. Bol bol gezen çiftler geçirdikleri belirli sürede güzel anılar biriktirebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal