Assos Gezilecek Yerler

Assos, Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesindeki şirin mi şirin bir yerleşim köyüdür. Diğer adı Behramkale şeklinde de telaffuz edilir. Behramkale daha çok köy kısmını vurgulamak adına kullanılır.

22.06.2020-13:29 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-13:21) Assos Gezilecek Yerler

Bölgede, aktif şekilde kullanılan bir de liman yer almaktadır. Limanda ağırlıkla meşe palamudu üstünden bir ticaret yapılmış; zamanında, buralarda birçok bina da palamutlar için depo biçimine dönüştürülmüştür. Eski taş evlerle süslü sokaklar insanları etkisi altına almaktadır.

Hangisi Doğru: Assos mu, Behramkale Mi?

Helence’den geldiği vurgulanan Assos kulaklarda hoş bir seda bıraksa da, köken olarak bu sözcüğün hiçbir anlamı olmadığı belirtilmektedir. Ünlü felsefeci Aristoteles’in ilk felsefe okulu da bu bölgede kurulmuş olup; Athena Tapınağı burada yer almaktadır.

Bölgeyi tanımlarken, bir nüans dikkati çekmektedir. Assos ismi bölgenin tamamını ve ağırlıkla sahil şeridini temsil ederken, Behramkale bölgenin tepesini ve kırsal kısmını temsil etmektedir. Yörük yaşantısı burada açıkça hissedilmektedir.

Assos gezilecek yerler diye kastettiğimiz, Behramkale Köyü’nü de içine alan geniş, kültürel ve tarihi bir yerleşkedir.

Assos’ta Neler Bulunmaktadır?

Assos’ta hem güncel hayata hem de geçmişe dair pek çok seçenek bulunmaktadır. Burası, kafanızı dinleyebileceğiniz ve köylü teyzelerle sohbet edip, onlardan dağ kekiği satın alabileceğiniz bir yer olabileceği gibi; felsefe toplantılarının yapıldığı, felsefecilerin de uğrak yeri olan bir buluşma merkezini de kapsamaktadır. Burada çeşitli toplantılar da düzenlenmektedir.

Assos’ta denize de girilebilmektedir. Çevrede butik oteller, moteller, pansiyonlar da hizmet vermektedir. Assos’ta gezilecek yerler, her kesimden insana hitap eden bir çoksesliliği içermektedir.

Assos’ta Ziyaret Edilecek Yerler Nerelerdir?

Bir eski Osmanlı köyü olan ‘‘Behramkale’’nin mutlaka görülmesi ve doğal havasının teneffüs edilmesi gereklidir. Burada yer alan ve 1. Murat tarafından yaptırılan ‘‘Hüdavendigar Camisi’’ de dikkat çekici bir mimariye sahiptir. Eski bir kiliseden bozularak yapılan caminin kapısında, Roma dönemine dair kimi yazılar da durmaktadır.

Yine, 1. Murat adına yaptırılan ‘‘Hüdavendigar Köprüsü’’nü de görmek gereklidir. Kemerli köprünün orijinalliği ve dayanıklılığı, insanı hayrete düşürmektedir.

M.Ö 6. yüzyılda yapılan ‘‘Athena Tapınağı’’ da kentin koruyucusu Athena’ya adanmıştır. Gezilmesi muhakkak elzemdir.

Nekropolün boydan boya uzandığı ‘‘Assos Antik Kenti’’ de, doğal manzaranın içinde tüm asaletiyle durmakta ve yeni ziyaretçilerini beklemektedir.  

Assos’ta gezilecek yerler, sadece tarihle sınırlı olmadığı gibi, ‘‘Kadırga Koyu’’ gibi bir merkezi de bağrında büyütmektedir. Doğal güzellikleriyle ve masmavi deniziyle size gülümseyen koy, zamanında kadırgaların da onarıldığı yeri temsil etmektedir.

Assos’ta gezilecek yerler, gündelik yaşantıyı da deneyimlemek için fırsatlar yaratmaktadır. ‘‘Sokakağzı Sahili’’ni ve ‘Yeşilyurt’’u da görmek gereklidir. Buralarda yaşayan yörük insanlarla karşılaşmak; onların kurdukları tezgâhlardan, organik bal, zeytinyağı, kekik almak veya bir kahvede çay içip, dinlenmek de mümkündür. Buraya kadar gelmişken, balıkçıların kendi elleriyle tuttukları balıkların da lezzetine bakılması tavsiye edilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal