Ankara'da Yeni Adalet Sarayı Yapılacak

Adalet Bakanı Gül ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, iş birliğiyle inşa edilecek Ankara Yeni Adalet Sarayı'nın yapım projesinin protokol imza töreninde Önemli Açıklamalarda Bulundular.

30.10.2019-16:24 - (Son Güncelleme: 30.10.2019-16:31)

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara Adliyesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Ankara Yeni Adalet Sarayı Yapım Projesi ile sadece bir bina değil, çok yönlü ve bütün ihtiyaçlara cevap veren bir kampüs amaçladıklarını söyledi. 

Gül, "Ankara'nın Cumhuriyetin 100'üncü yılında hem başkent olmanın şanına hem de adalet kavramının ağırlığına yakışan bir adliye kampüsüne kavuşmuş olacak" şeklinde konuştu.

Öte taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Yargı Reformu Stratejisi'nin adım adım hayata geçtiğini belirten Gül, "Güven veren ve erişilebilir adalet sistemi" vizyonuyla hazırladıkları reformlarla Cumhuriyetin 100'üncü yılında güçlü Türkiye hedefiyle birlikte daha güçlü bir adalet sistemine de kavuşulacağını dile getirdi.

 

 

Yeni adliye binası Yenimahalle'de olacak

Yeni adliye binasını Yenimahalle ilçesinde bulunan eski MİT arazisinin 250 dönümlük kısmına yapmayı planladıklarını söyleyen Gül, yeni adliye binasının Ankaralıların kolay ulaşabileceği bir yerde olduğunu vurguladı.

Kullanılan mevcut adliye binasının 90 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu kaydeden Gül, şu bilgileri verdi:

"Ankara'da yargısal hizmetler bazıları kiralık olmak üzere altı farklı yerde sunulmaktadır. Toplam kapalı alanı ise 150 bin metrekaredir. Yeni projemizde ise adliye binasının toplam kullanım alanının 500 bin metrekare olmasını planlıyoruz. Yeni mimari anlayışla vatandaşın adalet hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için adımlar atıyoruz. Projemizde hukuk mahkemeleri, ceza mahkemeleri, cumhuriyet başsavcılığı ve icra dairelerini aynı kampüs içerisinde ancak ayrı bloklarda projelendirdik. Böylece hakim ve savcılarımız, adliye personelimiz avukatlarımız ve vatandaşımız için erişim kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlamış olacağız."

 

Türkiye genelinde 225 adliye inşa edildi

Bakan Gül, yapılmış diğer adalet sarayları hakkında da: "2002 öncesi Türkiye genelinde 375 bin metrekare kapalı alanlı adliye bulunmaktayken bugün itibarıyla Türkiye genelinde adliyelerin 5 milyon metrekare kapalı kullanım alanına ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Yine konu ilgili olarak Türkiye genelinde 225 adliye inşa edildiğini aktaran Gül, daha önce 126 adliye hizmet binasının hükümet konağı içinde bulunduğunu, bu hizmet binalarının buralardan çıkarılarak, müstakil ve modern adliyelere kavuşturulduğunu bildirdi.

Ayrıca Abdulhamit Gül, 2002 sonrası adliyelerimize aktarılan toplam güncel yatırım bedelinin 14 milyar 101 milyon 289 bin lira olduğunu ifade etti.

 

Projeyi En İyi Uzmanlarından Oluşan Kişiler Yönetecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ruhuna uygun olarak bakanlıklar arasındaki uyumu, iş birliğini ve iş yapma hızını arttırdıklarını söyledi.

Bu kapsamda bugün bakanlık olarak, adaletin dağıtılacağı bir mekanı inşa edecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Kurum, "Şimdiden Ankara'mızın Yeni Adalet Sarayı'nın, ülkemize, milletimize ve adalet teşkilatımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

Kurum, projenin planlama ve inşaat işlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmasının yaklaşık 3 ay önce Adalet Bakanlığınca talep edildiğini, hızlı bir şekilde tüm teknik hazırlıkları tamamladıklarını ve bugün protokol imza töreni için bir araya gelindiğini bildirdi.

 

Kamu Binalarında Tasarruf ve Enerji Verimliliği

İstanbul'da, Anadolu ve Avrupa adalet sarayları, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi binaları ve cezaevleri inşaatlarını yaptıklarını dile getiren Kurum, bu konuda en son Diyarbakır Cezaevi inşaatının kabulünü gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.

Bakanlık olarak, binalardaki bilhassa enerji tüketiminin azaltılmasını sağlamaya dönük çalışmaları başlattıklarını aktaran Kurum, şöyle devam etti:

"Bu anlamda tüm kamu binalarında enerji verimliliğini artıracak ve enerjiden tasarruf edecek çözüm ve projeleri de gerçekleştiriyoruz. Tüm kamu binalarımızda akıllı otomasyon sistemlerini kullanıyor, doğal malzemeleri seçiyor yerli malzemeyle, güneş enerjisi sistemlerini tesis ediyor ve kendi enerjisini, kendi elektriğini üreten sistemleri uyguluyoruz. Tabii binalarımızda çevreye ve doğaya uyumlu sıfır atık uyumlu, çevre karnesi yüksek olan binalar olmasını da sağlıyoruz. Temelinden anahtar teslimine kadar binanın tüm sürecinde sıfır atığa uyumlu bir projeyi de yine Adalet Bakanlığımızla gerçekleştirmek, bunu da adalet sarayımızda kullanmak istiyoruz. Bu sayede çıkan atıklarımızı ekonomimize geri kazandırıyor hammadde olarak kullanıyor, hem istihdam hem de tasarruf sağlamış oluyor, diğer taraftan da çevremizi ve doğamızı korumuş ve kirlilikten uzaklaştırmış oluyoruz. Bu anlamda bakanlık olarak yeni Ankara Adalet Sarayımızın da medeniyetimizin mimari ve estetik anlayışına uygun, enerji verimli ve sıfır atık uyumlu bir bina olması için gereken tüm gayreti göstereceğimizi sizlerin huzurunda belirtmek isterim."

Bakan Kurum, Ankara'nın güzel ve sağlam kamu binaları, millet bahçeleri, ekolojik koridorları, kentsel dönüşüm çalışmaları, sokak sağlıklaştırma projeleri, tarihi kent meydanları ve temiz gölleriyle Cumhuriyetin 100. yılında çok daha güzel bir başkent olacağını sözlerine ekledi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal