Ananas alerjisi neden olur? Ananas alerjisi belirtileri ve tedavisi

Ananasın suyu yada ananas içeren herhangi bir gıda tüketildiğinde ortaya çıkan alerjik duruma ananasa alerjisi denir. Bu yazımızda ise ananas alerjisinin nedenleri ile birlikte ananas alerjisinin belirtilerini ve tedavi yöntemlerini ele aldık.

24.06.2022-13:56 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-13:56) Ananas alerjisi neden olur? Ananas alerjisi belirtileri ve tedavisi

Ananas alerjisi, diğer gıdaların alerjik durumlarında olduğu gibi bağışıklık sisteminde ana, Naz, böyle olan proteinin zararlı olarak görülmesi sonucu meydana gelir. Ananas meyvesinde bulunan proteinin vücuda girmesi sonrasında kişinin bağışıklık sistemi, istilacı olarak düşündüğü bu proteini etkisiz hale getirebilmek için IgE olarak isimlendirilen antikor üretimine başlar. Bu durum ise kişide tüketilen gıdaya karşı alerjik belirtiler göstermesine neden olur.

Ananas alerjisi belirtileri ve tedavisi

Ananas meyvesine karşı oluşan alerjik durumda belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ananas alerjisinin belirtilerine genel olarak tanımlamak gerekirse tüketiminden hemen sonra kişide kaşıntı, yüz, dil veya vücudun herhangi bir yerinde şişlik, kızarıklık, mide bulantısı, kısma, ağızda hissedilen metal tat, burun da tıkanma ve nefes almada zorlanmadır. Bazı kişilerde alerjik durum baş dönmesi ve bayılma olarak da görülebilir.

Ananas alerjisi belirtileri ve tedavisi

Ananas tüketildikten sonra karın bölgesinde kramp durumu yaşanması halinde ve devamında gelen kabızlık, ishal gibi farklı mide ve bağırsak sorunları da ananas meyvesine karşı bir alerjik durumun olduğu belirlenir. Alerji genel olarak astım ve mide, bağırsak problemleri yaşayanlarla birlikte egzama hastalığına sahip kişilerde zor tespit edilebilir.

Ananas alerjisine sahip olup olup olmadığınızı düşünüyor iseniz mutlaka ilgili hastanelerin alerji bölümüne başvurarak bir test yaptırmalısınız. Test sonuçlarına ananas alerjisi olduğu tespiti yapılması durumunda kişiye antihistaminikler ve tropikal kortikosteroidler tedavi yöntemi uygulanır. Nefes darlığı ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklar yaşayan hastaya ise epinefrin tedavisi yapılır. Ananas alerjisinin meydana getirdiği kaşıntı ver cilt döküntüleri için de calamine losyon kullanılır.

(Not: Alerji durumunuz söz konusuysa doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanılmaması önerilir)

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal