Almanya’dan Türkiye’ye döndü: Ülkeye yerli scooter kazandırdı

Bir burs yardımıyla Almanya’ya eğitim görmeye giden makine mühendisi Tarık Öğüt, sonrasında Türkiye’ye dönerek Eti Maden İşletmeleri ile ortaklaşa şekilde yüzde 100 yerli scooter geliştirdi. İşte detaylar...

01.01.2023-10:57 - (Son Güncelleme: 01.01.2023-10:57) Almanya’dan Türkiye’ye döndü: Ülkeye yerli scooter kazandırdı

Eğitim görmek adına Almanya’ya giden makine mühendisi Tarık Öğüt, Eti Bank bursuyla gittiği Almanya’daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek, Eti Maden İşletmeleri ile ortaklaşa şekilde yüzde 100 yerli scooter geliştirdi.

Ülkeye yerli scooter kazandırdı

DHA’da yer alan habere göre; 14 inçlik ön tekerleği ve yazılımı ile sürücü güvenliğini ön plana çıkaran yerli scooterin ömrü de 2-3 yıllık emsallerinden 2 yıl daha uzun. Tarık Öğüt, yerli scooterin en önemli özelliğinin sürüş güvenliği olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“2 yıllık bir çalışmanın sonucunda geliştirdik. Sürücü güvenliğine büyük önem veriyoruz. Sürücü güvenliği anlamında ön tekerleklerimiz 14 inc. 10 veya 12 inc değil. Ayrıca yazılım, motor kontrol yazılımı yumuşak kalkış izni veriyor bize. Çok daha güvenli bir sürüş algoritması var yazılımın içerisinde. Scooterimiz ayrıca ömür bakımından sokakta gördüğümüz Çin’den gelen scooterler gibi 2-3 sene ömre sahip değil. Bunun en az 5 yıl ömrü var. O halde ülkemizi scooter çöplüğü olmaktan kurtarmak istiyoruz. Uzun ömürlü ürünler ülkemize vermek istiyoruz.”

Yerli Scooter

Pilini bor atıklarından üretti

2023’ün ilk çeyreğinde Bursa’da bir üretim tesisi kuracaklarını söyleyen Öğüt, önce Türkiye’ye üretim yapıp, sonra Avrupa’ya ihraç edeceklerini belirtti. Öğüt, “Amacımız Türkiye’yi ithal ürünlerden kurtarmak. En önemli özelliklerinden biri de pili. Bu pil bir Aspilsan pili. İçinde Eti Maden’in bor atıklarından üretmiş olduğu lityum var. Yaklaşık olarak pili 4 ila 5 saat arasında doldurabilirsiniz. Ayrıca bu pili değiştirebilirsiniz. Mesela elinizde 2 pil var ise bir tanesi dolu durur, hemen boşu çıkarıp doluyu takabilirsiniz, değiştirilebilir özelliği var” diye konuştu.

Öğüt, Bursa’da kurulacak üretim tesisinde ilk etapta 5 bir elektrikli skuter üreteceğini söyleyerek, “Scooterın satış fiyatı yaklaşık 1000 dolar olacak” diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal