Ali Rıza Bozkurt Kimdir?

Ali Rıza Bozkurt 1942 yılında Sivas'ın Kangal şehrinde hayata gözlerini açmış bir iş adamıdır. 27 Kasım 2018 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde 76 yaşında hayatını kaybetmiştir. İş hayatındaki başarıları ile tanınan ve merak edilen Ali Rıza Bozkurt kimdir? Ali Rıza Bozkurt ile ilgili tüm detaylar...

03.07.2020-17:52 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-17:50) Ali Rıza Bozkurt Kimdir?

ALİ RIZA BOZKURT'UN HAYATI

Ali Rıza Bozkurt 1942 yılında Sivas'ın Kangal ilçesine bağlı Mamaş köyünde doğmuştur. Annesi Merik Meryem'dir. Babası Abbas Bozkurt jandarma astsubayıdır.

Ali Rıza Bozkurt çocukluk yıllarında amcası Revani Bozkurt'tan Bağlama çalmayı öğrenmiştir. Kendisi doğup büyüdüğü köyde lise öğrenimini bitiren iki kişiden birisidir. İstanbul teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun olmuştur.

Ali Rıza Bozkurt 58 yaşındayken tekrar eğitim hayatına atılmaya karar vermiştir. Harvard Üniversitesi'ne bağlı Kennedy School Of Government'de yeniden eğitim almıştır.

Annesi Meryem Bozkurt adına Ankara’da “Merik Meryem Bozkurt Sinema ve Sanat Vakfı” isimli bir vakıf kurmuştur.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kendisinden müthiş Türk olarak bahsedilen Ali Rıza Bozkurt önemli bir iş adamıdır. Kendisinin 20’den fazla ülkede yatırımları bulunmaktadır. Global iş adamı olarak tanımlayabileceğimiz Ali Rıza Bozkurt’un aynı zamanda Amerika ve Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplar da bulunmaktadır.

Ali Rıza Bozkurt 1981 yılında kızlarının eğitimi için ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmış ve Amerikan vatandaşı olmuştur. Buradaki iş hayatında gerçekleştirdiği başarıları ile birlikte Amerikan halkı tarafından Müthiş Türk olarak tanınmıştır. 1989 yılında Kuveyt’te yaptığı büyük iş ile adından sıkça söz ettirmiştir.

Ali Rıza Bozkurt 1991 yılında 1. Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin'in askerleri tarafından esir alınmıştır. Esir alındıktan sonra Saddam Hüseyin'in askerleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılmıştır. Olayın ardından Kuveyt’in işgali gerçekleşmiş ve iş iptal olmuştur.

Ali Rıza Bozkurt aynı zamanda Suudi Arabistan'da Mekke tünellerini yapan şirketin sahibi olarak tanınmaktadır. Kendisi inşaat, maden petrol ve ticaret gibi birçok alanda 20’den fazla ülkede yatırım yapmıştır.

Ali Rıza Bozkurt global bir iş adamı olmasının yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nde 18 yıl siyaset içerisinde de yer almıştır. Dönemin Amerikan başkanı George W. Bush'un seçim kampanyasını yürüten ekibin içerisinde yer almıştır. 2008 yılında yapılan seçimlerde Amerikan kongre üyeliğine seçilmek için aday olmuştur.

Ali Rıza Bozkurt yatırımları ve Amerika'daki siyasi çalışmalarının yanı sıra Amerika ve Türkiye ekonomisi üzerine yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplarla da dikkat çekmiştir. Türkiye'nin lehine olan birçok çalışmada bulunmuştur. Türkiye'nin Amerika'daki lobi faaliyetlerinde aktif rol almıştır. Kaliforniya'da kabul edilen Ermeni Soykırım Tasarısı'nın New Jersey Senatosu’nda reddedilmesini sağlamıştır.

 ALİ RIZA BOZKURT'UN ÖZEL HAYATI

Ali Rıza Bozkurt amcasının kızı Perihan Bozkurt ile evlenmiştir. Bu evlilikten Tanyeli, Banu ve Gülsün adında 3 tane kız çocuğu sahibi olmuştur.

27 Kasım 2018 tarihinde kanser sebebiyle Amerika'da hayatını kaybetmiştir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal