ABD’nin elindeki süper silah dolar: Gözden düşmeye başlıyor

ABD’nin küresel rezerv para birimi doları bi silah olarak kullanması ardından ülkelerden peş peşe hamleler geliyor. Doların global gücünü sarsacak her gelişmenin sonucu ise ABD’ye ağır bedellerle dönebileceği iddia ediliyor.

29.03.2023-16:36 - (Son Güncelleme: 29.03.2023-17:03)

Bankacılık kriziyle sarsılan ABD ekonomisi için bir tehlike daha mevcut. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, rezerv para birimi olan doları uzun süredir açıkça bir silah olarak kullanıyor. ABD’nin bu tavrı ise birçok ülke tarafından tepki ile karşılanıyor. Ülkeler son yıllarda ABD’nin bu tutuma karşı farklı arayışlar içine girerken “yerel para ile ticaret” ön plana çıkıyor.

Rusya ve Çin’den hamle geldi

Haber7’de yer alan habere göre, ABD'nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya karşı uyguladığı ambargoların ardından Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in uluslararası ticarette Yuan'ı kullanacağını belirtmişti. Diğer taraftan, Suudi Arabistan ise Çin’e petrol ihracatını yine Yuan'la yapacağını açıkladı.

Uzmanlar ise ABD’nin elinde olan dolar da artık tehlikede. Doların rezerv para birimini sarsacak her adımın ABD için ağır bedelleri olacak.

ABD ağır bedeller öder

"ABD ağır bedeller öder"

Ünlü Wahington Post yazarı Fareed Zkaria ise ABD’nin dolar tutumunun ve Rusya’nın aldığı kararı "ABD dolarının egemenliği sona ererse ABD çok ağır bir bedel öder." Değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin elindeki son süper gücün de tehlike altında olduğunu belirten Zakaria, Vladimir Putin ve Xi Jinping arasındaki zirveye işaret ederek analizini Putin "Rusya ve Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki işlemlerde Çin Yuan'nın kullanılmasını destekliyoruz" dedi. Böylece dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük enerji ihracatçısı, uluslararası finansal sistemin çekirdeği olarak doların egemenliğine aktif olarak müdahale etmeye çalışacak." İfadelerini kullandı.

"Dolar ABD’nin rakipsiz gücü"

Dolar, Amerika’nın süper gücü ve Washington’a rakipsiz ekonomik ve siyasi güç veriyor. Ukrayna’yı işgal etmekle suçlanan Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, Washington’ın Çin’e karşı giderek daha da düşmanca bir yaklaşımı ile birleştiğinde, Rusya ve Çin’in doların egemenliğinden uzaklaşmak için çaba gösterdiği mükemmel bir fırtına yarattı.

Merkez bankaları rezervlerinin bir kısmını dolarlarda tutmuyor ve aralarındaki çoğu ticaret yuan üzerinden gerçekleştiriliyor. Putin'in belirttiği gibi, diğer ülkelerin de benzer şekilde hareket etmesi için çaba gösteriyorlar.

ABD'ye en büyük acıyı yaşatmak istiyorlarsa, finansal sektörünü liberalleştirir ve yuan'ı gerçek bir dolar rakibi haline getirir, ancak bu, kendi iç politika hedeflerinin tam tersi olan piyasalara ve açıklığa doğru ilerlemesini gerektirir.

Rusya'dan yuan hamlesi

Merkez bankaları dolardan vazgeçiyor

Tüm bunlara rağmen, Washington'ın son on yılda doları silahlaştırması, birçok önemli ülkenin Rusya gibi olmamak için yollar aramasına neden oldu. Küresel merkez bankalarının rezervlerinde dolar payı 20 yıl önce yaklaşık %70'lerden bugün daha az ve giderek de düşmeye devam ediyor. Avrupalılar ve Çinliler, doların hakim olduğu SWIFT sistemine alternatif uluslararası ödeme sistemleri oluşturmayı deniyorlar. 

Suudi Arabistan’dan petrol için yuan adımı geldi

Suudi Arabistan'ın petrolünü yuan cinsinden fiyatlandırma fikirleri var. Hindistan, Rusya'dan aldığı petrolün çoğunu dolar dışı para birimleriyle ödüyor. Çoğu ülke tarafından araştırılan dijital para birimleri başka bir alternatif olabilir ve bazı ülkeler çoktan bunu yaptı.  

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal