Yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı olanlara ne ceza verilir? Yoklama kaçağı olanların yapması gerekenler

Yoklama kaçağının ne demek olduğunu merak eden kişiler konu hakkında bilgi almak istemektedir. Bu yazımızda yoklama kaçağı hakkında merak edilen tüm soruların yanıtı verdik. İşte yoklama kaçağı hakkında tüm merak edilenler…

11.06.2022-15:34 - (Son Güncelleme: 11.06.2022-15:34) Yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı olanlara ne ceza verilir? Yoklama kaçağı olanların yapması gerekenler

Askerlik vakti gelen ancak askerlik için muayeneye gitmeyen kişilere yoklama kaçağı denmektedir.Yoklama kaçağı olan ya da öyle gözüken kişilerin ne yapması gerektiğini yazımızda detaylıca anlattık gelin hep birlikte konu hakkında merak edilenlere göz atalım. İşte yoklama kaçağı hakkında tüm merak edilenler…

Yoklama kaçağı nedir?

Yoklama zamanı gelmiş olan ancak askerlik bürosuna giderek muayene testinden geçmeyen ve askerlik için gereken işlemleri yapmayan kişiler yoklama kaçağı olarak görülmektedir. Kişilerin eğitiminden dolayı bir tecil olmaması ya da geçerli bir mazeretinin olmaması durumunda kişilerin askerlik şubelerine giderek gerekli işlemlerin ardından askerlik hizmetini yerine getirmesi gerekir. Haklı olmasına rağmen askerlik için mazeretini bildirmeyen kişilerde yoklama kaçağı olarak görülmektedir. Yoklama kaçakları için zorla askere götürme ya da farklı bir işlem yapma gibi bir şey söz konusu değildir. Sadece bu kişiler para cezası ödemektedir.

Yoklama kaçağı olan kişilerin yurt dışında olması durumunda konsolosluklardan tecil işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Ya da kişilerin sağlık sorunu varsa bu sorunu bildirmesi gerekir. Kişilerin yurt dışında çalışıyor olması da konsolosluklara bildirilmeli ya da dövizle askerlik yapılabilir.

 Kişilerin yoklama kaçağı olması ya da bakaya olmadı polislerin yapmış olduğu GBT sorgusunda görülmektedir. Ancak kişilerin zorla askere gönderilmesi diye bir şey yoktur. Polisler bu kişiyi sadece askerlik bürosuna gönderme ve sevk yapma işiyle yükümlüdür. Bu durum bakaya olanlar içinde geçerlidir. Kimse zorla bir yere götürülemez ayrıca herhangi bir kağıt imzalamak zorunda da değilsiniz.

Yoklama Kaçağı Nedir

Yoklama kaçakları ne kadar ceza öder?

Yoklama kaçağı olan bir kişi sadece para cezası ödemektedir. Bu ceza kişinin yoklama kaçağı olduğu süreye göre değişmektedir. İdari para cezası her dönem için 250 TL olarak ödenmektedir. Her yıl 4 dönem olarak yapılan askerlik için kişi dört dönem boyunca kaçak olarak görülüyorsa ödeyeceği para1 yılda 1.000 TL olacaktır. Teslim olan kişilerin idari para cezası askerlik yaptıktan sonra ödenecektir. Bu kişilerin parayı ödemesi durumunda cezaları silinmiş olacaktır. Bu süre uzaması durumunda haciz cezası uygulanabilmektedir.

Yoklama kaçağı gözüküyorum ne yapmalıyım?

Her yıl ülkemizde askerlikle sorun yaşayan kişilerin sayısı artmaktadır. Bu sorunlarla karşılaşmamak için bazılarının çözümü de bedelli askerlik olmaktadır. Yoklama kaçağı olan kişilerin tebliğ edilme gibi bir durumu olmadığında kişiler çoğunlukla bu durumun farkında olmamaktadır. Eğitim sürecinizden dolayı teciliniz bulunmuyorsa ya da herhangi bir sağlık durumunuzdan dolayı mazeretiniz yoksa asker kaçağı olmamak için sitemden bir kontrol etmenizde fayda vardır. Eğer yoklama kaçağı olduğunuz bir polis tarafından tespit edildiğinde en az 15 gün içinde askerlik şubesine gitmek zorunda kalırsınız.

Yoklama Kaçağı Olanlar Ne Yapmalı

Askerliğiniz yapmak istemediğinizde kimse size zorla yaptıramaz.Zorla askere alınmazsınız ancak vakti geldiğinde gitmeniz para cezası ödememenizi sağlayacaktır.Her gitmediğiniz dönem için fazladan paraya ödeyeceksiniz. 1111 Askerlik Ceza Yasasının 82. Maddesinde bulunan ifadeye göre işlem yapılır. Bu yer alan ifade şu şekildedir:

 “İkamet ettiği yoklamada bulunduğu bölgedeki askerlik şubesine, konsolosluğa ya da elçiliğe gelmeyen bu şahıslar, yasada yazılı olan mazeretleri bulunuyor ise belgelerle kanıtlamalıdır. İbraz etmemiş olan kişiler o yıl yoklamada olan doğumlu kişiler ile sevki gerçekleştirilir. İlk celp ve sevk zamanının ardından son celp ve sevk zamanının bitmesinden evvel yakalanan ya da kendiliğinden gelen bu şahıslar, ikamet ettiği bölgedeki askerlik şubesinde ya da askerlik hekimlerine götürülerek kontrolü gerçekleştirilir. Muayene sonrasında askerlik yapmasında her hangi bir problem bulunmaz ise sevk işlemleri başlar ve askere gönderilir. Bunun yanı sıra ne kadar süre yoklama kaçağı olduysa o süre kadar idari para cezası verilir. Ancak yoklama kaçağı olduğu halde erteleme ya da tecil yaptıranlar, bittikten hemen sonra sevk işlemleri yapılmaktadır.”

Kısaca açıklamak gerekirse asker kaçağı olduğunuz tespit edildiğinde ilk önce para cezası ödenmesi gerekmektedir. Daha sonra kişiler askerliklerini tecil yaptırabilirler. Ancak bu hakkında elinizde bulunması gerekir tecil hakkınızın olmaması durumunda erteleme tarihi bittikten hemen sonra sevk işlemi yapılmaktadır. Bu durumda askere gitmediğinizde bakaya olacaksınız. Bakaya içinde işlemler daha zorlu olacaktır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal