Yemek sektörü ve temizlik ürünlerin KDV indirimi ne kadar oldu? Yeni yemek sektörü ve temizlik ürünleri KDV oranları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni KDV uygulamaları hakkında açıklamalar geldi. Yeni KDV uygulaması kapsamında temel ihtiyaçlardan sertifikalı tohum ve fidana hatta tıbbi cihazlara kadar birçok üründe değişikliğe gidilecek. Peki, Yemek sektörü ve temizlik ürünlerin KDV indirimi ne kadar oldu? Yeni KDV uygulamasın kapsamında nelerde değişikliğe gidildiğini sizler için derledik.

29.03.2022-17:12 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-17:12) Yemek sektörü ve temizlik ürünlerin KDV indirimi ne kadar oldu? Yeni yemek sektörü ve temizlik ürünleri KDV oranları

Cumhurbaşkanı, birçok ürünün KDV oranlarında değişikliğe gidileceğini açıkladı. Temel ihtiyaç ürünlerinden konuta, sertifikalı tohum ve fidandan tıbbi cihazlara, yemek sektöründen temizlik ürünlerine kadar birçok üründe yeni KDV uygulaması kapsamında değişikliğe gidileceği belirtildi.

Temizlik ürünlerinde ne kadar KDV indirimi olacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığından alınan bilgiler dahilinde, tüketicilerin temel ihtiyaç ürünlerinden olan sabun, şampuan, deterjan, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil, bebek ve yetişkin bezleri ile hijyenik ped gibi birçok ürünün satışında KDV oranının %18'den %8'e indirileceği öğrenildi.

Yeni KDV Uygulaması

Yemek sektöründe KDV indirimi ne kadar?

Yemek sektöründe de birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üzeri otel gibi mekanlarda %18 olarak uygulanan KDV oranı, yeni uygulamayla birlikte bu hizmetlerin verildiği yerlerin tamamında %8 olarak uygulanacaktır. Böylelikle yemek yenilen yere göre farklı oran uygulaması da son bulacaktır.

Konutta KDV indirimi ne kadar olacak?

Yeni KDV uygulamasıyla konut teslimlerindeki KDV oranları, satın alınan konutun büyükşehirlerde olup olmadığına, arsa birim metrekare değerlerine bakılmadan aynı şartlarda KDV'ye tabi tutulmadan teslimlerde KDV oranlarının sadeleştirilmesi sağlanacak.

Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı %8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için ise KDV oranı %18 olarak belirlendi.

Fakat, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanı 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı %1, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için %18 olarak uygulanacaktır. Böylelikle 6306 sayılı Kanun kapsamında dönüşüme tabi tutulan konutlardan 150 metrekareye kadar olan kısmı için %1 KDV uygulaması devam edecek.

Bir diğer yandan Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış olan konut projeleri içinse eski hükümlerin uygulanmasına devam edilecek.

Ayrıca, inşaat sektörünün KDV kaynaklı finansman yükünün azaltılması amacıyla, arsa ve arazi teslimlerindeki KDV oranı da %18'den %8'e indirilecektir.

Sertifikalı tohum ve fidanlarda KDV indirimi ne kadar?

Tarım ve Orman Bakanlığınca sertifikalandırılan tüm tohum ve fidanların KDV oranı %1'e indirilecek. Böylelikle sayma usulüyle sadece bazı tohumlar ve fidanlar değil, Bakanlıkça sertifikalandırılan tüm tohumluklar ve fidanlar için aynı KDV oranı uygulanacaktır.

Tarife ve GTİP bazlı %8 KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamına sütçülükte kullanılan makine ve cihazlarla pancar, meyve, yumurta gibi ürünleri ayırmada ve temizlemede kullanılan bir takım makinalar da dahil edilecek.

Aynı zamanda, tarife ve GTİP bazlı %8 KDV oranı uygulanan tıbbi cihazlar için hem ithalat hem de imalatçının yurt içi teslimi için güncel mevzuat düzenlemeleri esas alınarak Sağlık Bakanlığı uygulamalarıyla uyum sağlanacak. Böylelikle sınırlı sayıdaki tıbbi cihazlar için indirimli uygulanan KDV oranı, Sağlık Bakanlığınca ilgili mevzuat hükümlerine tabi tüm tıbbi cihazları kapsayacak şekilde genişletilecektir.

Yat ve kontraların KDV'si %18 oranında yükselecek

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan yetkili oto galericilerin, kullanılmış araç teslimlerinde alım ve satım bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplamaları gereken KDV oranı %18 olacak.

Yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin KDV oranları ise %18 olarak uygulanacak.

Gıda ve tarımsal elektrik KDV oranlarında da indirime gidilmişti

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarda da KDV Sistemini Sadeleştirme Programı kapsamında temel gıda ürünlerindeki %8'lik KDV oranını %1'e indireceklerini söylemişti. Bu açıklamanın ardından Resmi Gazete'de yayınlanan bu Karar, 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girmişti.

Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı kararıyla meskenlerle tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV oranı da %8'e düşürülmüştü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal