Fahiş artışlar için kritik madde: Fiyat tekelinin beli kırılacak

Fahiş fiyat konusunda isyan eden vatandaşlara nefes olması için hazırlanan yeni düzenlemeye AK Parti’nin yeni bir madde ekletmek istediği öğrenildi. Teklifle beraber fahiş fiyatlarda etkili olan anlaşmalı fiyat tekelinin önüne geçilecek.

28.04.2024-10:57 - (Son Güncelleme: 28.04.2024-10:57) Fahiş artışlar için kritik madde: Fiyat tekelinin beli kırılacak

AK Parti, fahiş fiyat ile ilgili hazırlanan yeni düzenlemeye yeni bir madde eklenmesi talebinde bulundu. Partinin sunduğu teklifle beraber fahiş fiyatların ana etmenlerinden olan ‘anlaşmalı fiyat tekelinin’ de önüne geçilecek.

Fiyat tekelinin beli kırılacak

Sabah’ta yer alan habere göre; fahiş fiyat artışlarının arkasındaki önemli nedenlerden biri, "birkaç firmanın bir araya gelerek ortak fiyat belirlemesi ve tekel oluşturması" olarak öne çıkıyor. AK Parti yetkilileri, bu durumun fiyat artışlarına neden olduğunu ve gerekli önlemlerin alınmaması halinde sorunun devam edeceğini belirtti.

Fahiş artışlar için kritik madde: Fiyat tekelinin beli kırılacak

Rekabet Kurulu, anlaşmalı fiyat artışlarını araştırmaya başladığında, bu sürecin kanıtlanması ve sonuçlandırılması zaman alabiliyor. Gerekli tedbirlerin hızlı bir şekilde alınmaması durumunda, fiyatlar artmaya devam ediyor ve tekelleşme oluşabiliyor. Yapılacak düzenleme ile Rekabet Kurulu'nun inceleme ve soruşturmalarını hızlandırması ve müdahale etmesi bekleniyor. Yeni modelle birlikte denetim ve raporlama süreçleri ile İhtar süreleri de kısaltılacak.

Kısaltmalar yapılsa da, soruşturma sürecinin hala aylar alabileceği göz önüne alınarak ön rapor yöntemi de kullanılacak. Soruşturma başladığında, ciddi suç şüphesi bulunması durumunda, hemen ön rapor hazırlanacak. Bu ön rapor, firmalara yönelik alınacak tedbirleri ve uygulanacak yaptırımları içerecek. Bu adımların caydırıcı bir etki yaratması hedefleniyor. Yeni model sadece gıda sektörüyle sınırlı kalmayacak; çimentodan mobilyaya kadar tüm sektörler için geçerli olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal