Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Nedir bu Kızılcık Şerbeti olayı?
Mihrab Kurt
Nedir bu Kızılcık Şerbeti olayı?
15.04.2023 Cumartesi 14:38

RTÜK ile Kızılcık Şerbeti arasında yaşananlar son dönemlerde Twitter da sık sık gündem olmaya başladı. Dün yayınlanacak olan yeni bölümün bir anda kesilmesi ve yerine belgesel verilmesi ise Kızılcık Şerbeti fanlarını isyan ettirdi. Peki nedir bu Kızılcık Şerbeti olayı? 

Uzun bir süreden sonra televizyon dizileri eskisi gibi ilgi görmeye başladı. Başta Netflix olmak üzere dijital de yayın yapan mecraların artması, televizyon dizilerine olan ilginin ciddi şekilde kaybolmasına neden olmuştu. Ancak bu sezon özellikle Yalı Çapkını ve Kızılcık Şerbeti dizileri ile yeniden bir hareketlenme yaşandı. Son haftalarda da Kızılcık Şerbeti hakkında verilen yayın yasağı ile ilgili dizi gündemi oldukça hareketli. 

Kızılcık Şerbeti neden cezalandırıldı?

Şöyle bir kısa hatırlatma yapacak olursak; Kızılcık Şerbeti dizisindeki zorla evlendirilme sahnesi sonrası, kadının adamın kendini sıkıştırması sonrası camdan atması, ‘kadına şiddet’ olarak tepki çekmiş ve RTÜK dizi hakkında inceleme başlatmıştı. Bunun üzerinden bir sonraki bölümlerde tesettürlü kadının sevdiği adamla yakınlaşma sahnesi, ‘dini değerlere aykırı’ şeklinde yorumlara neden olmuştu. Şimdi gel gelelim sözde dizinin cezalandırma nedeni olan ‘kadına şiddet’ mevzuna. Ne yazık ki kadına şiddet dünyanın en büyük sorunlarından biri. Başta biz olmak üzere, milyonlarca kadın bu şiddet için canla başla yıllardır mücadele ediyor. Bizim her ne kadar ekranlarda görmek istemediğimiz şeyler olsa da, Kızılcık Şerbeti’nde izlediklerimiz çokça evde yaşanıyor. Kadının gördüğü psikolojik ve fiziksel şiddet bitmiyor. Fiziksel şiddet kontrol altına alınmaya çalışılırken, psikolojik şiddet giderek artıyor. Kızılcık Şerbeti’ne gelecek olursak eğer, ben dizinin hiçbir kesimi kötülemeye çalıştığını ya da bir taraf oluşturmaya çalıştığını düşünmüyorum. Dini değerler aşağılanmıyor aksi, bu kadar hassas değerleri, kendi defolarına yama yapmak için kullanan zihniyetlere dikkat çekiliyor. Bu güne kadar ne yazık ki bunun gerçeklerini çokça gördük. Bunların en büyüğü ise 15 Temmuz gecesi yaşadık. Dini değerleri kendine paravan eden bir tarikat, yaptıkları tüm sapkınlıklara karşı kılıf olarak kullandı. Onca masum insanın ölümüne neden oldu, onca dini ile yaşamaya çalışan masum insanları sömürdü. Durup düşünüp etraflıca baktığımızda Kızılcık Şerbeti’nin dikkat çektiği şey yabancı gelmiyor ne yazık ki. Hee şöyle bir eleştirim olacak diziye; evet dikkat çekmeye çalıştıkları şeyi iyi anlıyorum ancak dini ile ve değerleri ile gerçekten yaşayan bir aileyi de görseydik keşke bir tarafta. Mesela Nursema’yı zorla evlendirmek istedikleri ailenin, kızın evlenmesini istemediğini öğrendiğine ‘zorlama ile mutluluk olmaz, her kes sevdiği ile beraber bir yola girmeli. Dinimizde zorla bir şey yoktur’ deseydi. Yanlışı gösterdiğiniz ailenin karşısına aslında nasıl olduğunu, doğrusunu koysaydınız. 

Şimdi RTÜK’ün ‘şiddet’ kararına gelirsek, yersiz buluyorum. Eğer ‘kadına şiddet’ ise mevzu ya da salt şiddet televizyonda yayınlanacak dizi neredeyse kalmaması lazım. İçinde şiddet barındırmayan neredeyse yapım yok. Kızılcık Şerbeti’ne bu cezayı veriyorsan aynı gün yayınlanan şiddetin her türlüsünün gani gani işlendiği Yalı Çapkını’nda ceza verilmeli. Eee başka ceza akan yapım olmadığına göre konu ‘kadına şiddet’ değilmiş. Peki Kızılcık Şerbeti neden cezalandırıldı?