Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Sudan’da Darbeciler Geri Adım Attı
Erdal Şimşek
Sudan’da Darbeciler Geri Adım Attı
11.07.2022 Pazartesi 15:15

10 gün önce Sudan ordusunu iktidarı sivillere geri vermeye zorlamaya başlayan Hartum oturma eylemlerinin organizatörleri bugün, dört oturma eylemi kamplarından ikisini dağıttıklarını duyurdular.

Protestolar, demokrasi yanlısı sağlık görevlilerine göre, 30 Haziran'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı mitinglerde dokuz göstericiyi katletmesinden sonra yeniden şiddetlendi. 

Buna karşılık, protestocular askeri yönetimi sona erdirmek amacıyla ertesi gün “sınırsız” oturma eylemi çağrısında bulundular.

Göstericiler, bu çerçevede kesintisiz eylemlerin yapıldığı dört kamp kurdular 

Ancak bugün, Sudan Müslümanların Kurban Bayramı'nı üçüncü gün kutlarken, “direniş komiteleri” Omdurman kampını dağıttıklarını duyurdu.

Komiteler, 25 Ekim darbesinden bu yana gösteriler düzenleyen etkili mahalli gruplar olarak biliniyor. 

Eylemcilere göre, Cuma günü Hartum'daki El-Cawda hastanesinin dışındaki oturma eylemi kaldırıldı. Hartum'un birçok sakininin birkaç günlüğüne evlerine döndüğü büyük bir tatil olan Kurban Bayramı arifesinde sona erdi.

Diğer iki oturma eylemi, tatil nedeniyle katılan gösterici sayısı düşmüş olsa da devam ediyor.

30 Haziran'daki mitingler ve müteakip oturma eylemleri, sivil yönetim için protesto hareketinin yeniden canlandığını gösterdi. Hareket, neredeyse her hafta darbe karşıtı mitingler düzenlemeye devam etse de yoğunluklarının azaldığı görülüyordu.

Sağlık görevlileri, Ekim darbesinden bu yana güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik baskısında toplam 114 kişinin öldürüldüğünü ve uzun süredir Ömer El-Beşir'in 2019 yılında devrilmesinden sonra oluşturulan sivil yönetime geçişi bozduğunu söylüyor.

Oturma eylemlerinden dört gün sonra ordu komutanı General Abdulfettah El Burhan geçen hafta sivil bir hükümete yol açma sözü verdi, ancak aktivistler onun sözüne derinden şüpheyle bakıyorlar.

Perşembe günü, siyasi partiler ve direniş komiteleri de dahil olmak üzere demokrasi yanlısı gruplar, Burhan'a karşı devrimci bir konsey kurma planlarını açıkladılar.

Sudan tarihinde demokratik geçişler nadirdi ve ordu, tarımdan altyapı projelerine kadar her konuda uzmanlaşmış kazançlı şirketlere hükmediyor.