Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Büyük savaş Doğu’dan geliyor
Erdal Şimşek
Büyük savaş Doğu’dan geliyor
16.01.2023 Pazartesi 13:56

Ukrayna-Rusya savaşı ile İsrail’deki ırkçı faşist hükûmet gündemimizin neredeyse tamamını işgal ederken, tehlikenin büyüğünü atlıyoruz sanki.

Rusya’nın Ukrayna savaşını yayma girişimleri sonuçsuz kaldı. Batı ise ne bitmiş bir rusya ne da ayakları üzerinde duran bir Rusya istemediği için orta ölçekli ve yoğun çatışmalı bir savaş stratejisi izliyor. Batı cephesi, bu savaşı Rusya’yı yıpratıp güçsüzleştirmenin hesaplarını yapmış ve uyguluyor. Tabi burada kurban olan her ikisi de Slav olan Rus ve Ukrayna gençleridir.

Savaş başladığında, bir çok yorumlarımızda bunun “en azı bir buçuk yıl süreceğini belirtmiştik. Bunu da bir tahmin değil, mesleki birikim ve gözlemlerimize dayanarak belirtmiştik. Çünkü pandemiden çıkmış Batı ekonomisi uzun süreli bir savaşı kaldıramaz. Ha keza Rus ekonomisi de buna müsait değil. Zaten şu anda bile Rusya cephelerde dökülüyor. Ukraynayı işgale başladığında açıkladığı hiçbir hedefine ulaşamadığı gibi, daha önce işgal etti iki yerde de çok zor tutunabiliyor.

Ayrıca, Rus kara gücünün kâğıttan kaplan olduğu, Askeri lojistiğinin çok kötü olduğu ortaya çıktı. Bütün koca Rus ordusu, cephede mühimmat sorunu yaşıyor. Rusların tek üstünlüğü balistik füze konusudur. E, bütün dünyada askeri kuraldır: “Piyadenin süngüsünün girmediği yer alınmamıştır.”

Dünyanın en büyük ikici ordusu daha 15 yıllık bir geçmişe sahip olan Ukrayna ordusunun karşısında tutunmaya çalışıyor.

Özetle bu savaş artık rutinleşen orta ölçekli çatışma/savaş haline bürünmüştür. Doğrusunu isterseniz bu savaştan bir nükleer tehdit şimdilik göremiyorum.

Asıl nükleer tehlike Asya Pasifik hattında bulunuyor.

Çin Hindisan arasındaki gerilim adım adım seviye yükseltiyor. Ve her iki ülke de nükleer güç sahibi.

Japonya, Çin’e karşı tehdit olmaya başlıyor.

Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze denemeleri Güney Kore için büyük bir tehdit unsuru haline dönüşmüş durumda. Güney Kore başbakanı önceki gün yaptığı açıklamada kendilerinin de nükleer silah üreteceklerini belirtti.

Diğer yandan Japonya, asker sayısını 1 milyona çıkarmayı ve yüksek kalibreli füze ve silah stoğuna başladı.

Aynı günlerde Japonya Milli Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı, soluğu ABD7de aldılar. Ve ikisi de kendi mevkidaşları ile 4’lü toplantılar yapıp muhtelif konularda anlaştır. Bu anlaşmada geçen bir madde, oldukça dikkat çekici. Bu 2 ülke “Amerikan-Japon Uzay Savunma İttifakı anlaşması imzaladı.

Dünyaya yönelik bir uzaylı saldırısı ve ya dünyayı kolonileştirme teşebbüsü olmadığına göre bu anlaşma neden yapıldı?

Bu anlaşmanın ana hedefi Kuzey Kore’dir. Çünkü bölgede Güney Kore’yi balistik ve nükleer tehdit eden tek ülke Kuzey Kore’den geliyor.

Diğer yandan da Çin-Tayvan çekişmesi adım adım nükleer bir krize doğru hızla ilerliyorlar.

Ve bu süreç o kadar hızlı işliyor ki, Ukrayna-Rusya savaşı bunun yanında çelik çomak oyunu kalıyor.

Asya Pasifik krizi, dünya için bir kıyamet olacak. Çünkü dünyanın tedarik merkezi Asya pasifik hattıdır.

Bu arada doğacak bir kriz, dünya endüstrisi ve sanayiini en büyük darbe vuracaktır. 1929 krizi Asya-Pasifik’ten kaynaklı krizin yanında bir hiç kalır.

Buradaki en ufak çatışma, kesinlikle nükleer çatışmaya evrilecektir.