Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Rusya’nın JİTEM’i Wagner’dir
Erdal Şimşek
Rusya’nın JİTEM’i Wagner’dir
26.05.2020 Salı 16:53

JİTEM, Türkiye’de uyuşturucu ve terörle mücadele için Jandarma içinde kurulmuş bir istihbarat grup komutanlığı idi.

Beyaz Toros’la özdeş hale gelip efsane oldu.

JİTEM’in kuruluş amacı ve görev sınırlarını belirleyerek sahaya sürdüler.

Süreç içerisinde JİTEM, bölgede devlet içinde devlet oldu.Görev alanını bütün Türkiye’ye yaydığı gibi, “Kuruluş Nizamnamesi”nin dışına çıkarak kendini kanunlar üstünde görmeye başladı.

Adı birçok karanlık ve kirli işlere karıştı. Ve Türkiye kontrolden çıkan bu istihbarat birimini sessiz bir şekilde JİTEM’i tarihin tozlu raflarına kaldırdı.

Rusya’da da Putin göreve gelip emperyalist emellerini hayata geçirmek için bir Gayri Nizami Harp yöntemleri ile çalışan birlik oluşturmak istedi.

Sovyet mirasına sahip Rus ordusu, uzun süre Sovyetlerin kontrgerilla yöntemi olan STEPNAZ’da ısrarcı oldular. Putin, koltuğunu sağlamlaştırdıkça, adım adım bu Sovyet zihinli askerleri tek tek ordudan temizledi.

Bu Süreçte daha önce peyki olan Balkanları bir daha eline geçmemek üzere kaybetti. Balkanlar, Batı ve Türkiye ile hızlı bir entegre sürecine girdiler.

Putin, Kuzey’deki ülkeleri de kaybedince, Kara Deniz’deki hakimiyetini kaybetmemek için dünyanın en barışçıl ülkelerinden biri olan Ukrayna’ya saldırdı.

İşte bu sırada Wagner’i gördük.

İlk kez 2013 yılında ortaya çıktı Wagner. Ortaya çıktıkları yer çok önemliydi. Almanya’nın eyaleti yapmaya çalıştığı Ukrayna’ydı. Ukrayna, Sovyetler dönemindeki sürgünlerden kalma bir Rus azınlığa sahipti. Ve bu Ruslar, Moskova’nın provokasyonları ile isyan hareketi başlattılar.

İşte bu isyan sırasında Ukrayna cephesinde orantısız bir sayıda keskin nişancılar ortaya çıktı.

Rus İstihbarat Servisi (FSB)’nin raporlarına göre bu keskin nişancılar Batı hatta ABD menşeli olduğu belirtiliyor. Ve araştırmalarını derinleştiren FSB, Blackwater isimli ABD’li bir paralı asker şirketi ile karşılaşır. Ukrayna’daki keskin nişancıların neredeyse tamamı Blackwater mensubu olduklarını tespit ediyor. Bunların içinde çok azı Sırp kökenli keskin nişancı oldukları da kayıt altına alınıyor Rus Milli İstihbarat Servisi (FSB) tarafından.

Ve işte tam burada Wagner ortaya çıkıyor. Daha önce Putin tarafından en yakın arkadaşı Yevgeni Prigozhin’e Kurdurduğu Wagner, tamamı eski asker, iç güvenlik istihbarat birimlerinin emekli savaşçılardan oluşuyor.

Rus nüfusun yaşadığı Ukrayna’nın Donbass kentinde Wagner boy gösterince iç savaş kızışır ve Ukrayna kaybeder.

Rusya’nın en iyi röntgenini çeken ve ASIAPOL’un kurucu başkanı Talat Çetin, Blackwater ile ilgili iddialarını daha da geriye götürüyor. Çekin, Blackwater, ilk olarak 2008 Gürcü-Rus savaşında ortaya çıkıyor. Osetya’da Blackwater keskin nişancı elemanları aracılığı ile birçok suikast düzenlediğini belirtiyor Çetin.

Asya Polis Teşkilatı Kurucu Başkanı Ulusal Güvenlik Uzmanı Çetin, “Wagner’in kuruluş amacı, Blackwater gibiydi. Blackwater, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakından hemen önce Balcwater Ukrayna’ya girdi. Doğu Ukrayna’da suikast işinde çalıştılar. Donbass’taki suikastların tamamında Blackwater etkin rol oynadı” diyor.

Rusya’da Özel güvenlik/koruma şirketleri yasal olarak kurulabiliyor. Bunların tamamı ÇOP kurumuna bağlı. Bu Şirketlerin gelişmişi (ÇVK) olarak 2013’te kuruluyor. Ve Özel güvenlik şirketleri bir yasaya tabi.

Ama Wagner’in bir yasası yok. Başı sıkışınca sahibi de yok. Herhangi bir sığınağı da yok. Rusya ona sahip çıkmaz. Çünkü Wagner diye bir özel güvenlik veya koruma şirketi resmi olarak kurulmamış Rusya’da

Yani bizim eski JİTEM gibi.

Aslında ne Wagner ne Blackwater, paralı askerlerden oluşan gruplar değil. Çünkü paralı asker şirketleri, parayı verenin kim olduğuna ve işin ne olduğuna bakmazlar. İş ve para nereden gelirse gelsin, onlar için bir anlamı yok. Örneğin, bugün Kuzey Kore’ye hizmet verirken aynı anda ABD’ye de hizmet verebilir.

Ama Wagner ve Blackwater bu şekilde asla çalışmazlar. ABD hükümetleri, kamuoyunun baskısından çekindikleri için kirli işlerinde resmi ordularını değil bu paralı orduyu kullanırken, Rusya da bütün illegal faaliyetlerinde ve operasyon yaptığı ülkelerde Wagner’i kullanır.

2013 Ukrayna ve sonra Suriye’de göründü. Wagner’in personelinin tamamı Özel birliklerde askerlik yapmış şahıslardan oluşuyor. Hiçbir Wagner askeri Türk askerine karşı silah kullanmayacağını söyler. Çünkü Wagner’in kuruluş amacı ABD yayılmacılığına karşı.

Dana önce de belirttiğim gibi Türk gelince gider demiştim ve şimdi de Libya’ya Türk gelince Wagner Libya’dan gitti.

Wagner’in hiçbir faaliyeti Türkiye’ye karşı değildir. Bazen Rusya ve Türkiye’nin karşı karşıya geldiği anlar oluyor. Bu aslında Rusya ile ABD’nin karşı karşıya geldiği sırada Türkiye’nin araya sıkışmasından kaynaklanıyor.

Hafter her ne kadar Rusya’da okusa da Kaddafi’ye ihanet ettiğini, ABD ajanı olduğunu Rus devleti çok iyi biliyor.

Hafter, Rusya’da masadan kaçmakla aslında kendisini yalnızlığa itti. Orada Hafter’e verilen görev Libya krizini devam ettirmekti. Batının Kuzey Libya’daki çıkarlarının sürdürülmesiydi.

Wagner’in yaptığı birkaç karanlık kanlı eylemleri bir sonraki yazımıza bırakarak konumuza dönersek, burada Sayın Talat Çetin’in yaklaşık 7 ay önce söylediği bir olaya dikkat çekmek istiyorum.

Kelimenin tam anlamı ile Rusya’nın devlet, toplum, siyaset ve güvenlik paradigmalarını çok iyi bilen Talat Çetin, tam 7 ay önce Wagner’in asla Türk askeri ile karşı karşıya gelmeyeceğini söylemiş. Türk askerinin Ortadoğu’da girdiği yerden Wagner tek mermi atmadan çekiliyor.

Bunun gerekçesini de şöyle izah ediyor Sayın Çetin:
“S. Arabistan’a müdahale ederek petrol fiyatlarını düşüren ABD, Libya’daki petrole de Avrupa üzerinden ulaşabilseydi petrol fiyatlarını daha da düşürecekti. Ve bu da Rus ekonomisine ağır bir darbe vururdu. Rusya Libya petrolünün Türkiye’nin eline geçmesinde bir sakınca görmüyor. Çünkü ABD’nin Türkiye’ye artık müdahale edemeyeceğini biliyor.”

Sayın Çetin’in Wagner ile ilgili bu kehaneti tam 7 ay sonra Libya’da ortaya çıktı. Türk askeri sahaya inince Wagner geri çekildi. Onun içindir ki geri çekilme esnasında Türk SİHA’lar bu gruba operasyon yapmadığı ortaya çıkıyor.

Bu yaşananları ve Wagner’in Orta Afrika Cumhuriyeti’nden Libya’ya, Suriye’den Ukrayna’ya kadar geniş bir coğrafyada Rusya’nın aleyhine olabilecek kişi ve eylemleri suikast yöntemi ile ortadan kaldırmasını incelediğimizde karşımıza bir JİTEM ortaya çıkıyor.

JİTEM, bir yandan PKK ve Kürtçülükle ile mücadele ederken, şu anda Irak siyasetinin en tepesine çıkan Kürtçü ayrılıkçı bir siyasetçinin uyuşturucusunu taşıdığı iddiaları hala canlılığını koruyor.

Pandemi süreci bittikten sonra Sayın Talat Çetin’le iletişime geçip bu kuruluş ve Rus 5. kol faaliyetleri hakkında uzun uzun konuşmak farz oldu artık.