Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Putin’in Kaçırdığı Tarihi Fırsat
Erdal Şimşek
Putin’in Kaçırdığı Tarihi Fırsat
03.03.2020 Salı 11:58

“Güçlü devlet” kurabilirsiniz ama “Büyük devlet” olamazsınız.

Tarih bazen toplumlara birkaç yüzyılda bir fırsat verir. O fırsatı görme, kullanma ve

Akılla yönetmeyi başaran toplumlar hep dünyanın kaderinde etkin rol almışlardır.

Bunun en iyi örneği, Kartaca ve Roma’dır. Roma’dan daha güçlü daha zengin ve daha aydınlık bir ülke/medeniyet olan Kartaca, Hanibal’in aptal hırsı ve Romanın da bu hırstan doğan zafiyeti fırsata çevirmesi, bugünkü dünyanın oluşmasına sebep oldu

Eğer Hannibal, Roma ile rövanşı Roma topraklarında değil de kendi topraklarında gerçekleştirseydi bugün batı medeniyeti denen medeniyet olmazdı. Hıristiyanlık, Batı paganizminden oluşan bir din olmazdı. Yahudiler yerine Kuzey Afrikalılar ve nispeten de Araplar dünyanın sermayedarları olurlardı. Tabii olarak dünya siyasetinin de tayininde belirleyici olurlardı.

Ve şurası kesindir ki, dünya bugünkü batının ve batı düşüncesinin egemen olduğu kadar vahşi, kan ve gözyaşı ile dolu olmazdı.

Son 300 yıldır batı toplumu tarihin kendilerine sunduğu fırsatı çok iyi yerinden yakalamış ve yüzyıllardır bu fırsatı kullanıyor ve çok da iyi yönetiyorlar.

Tarih, son 200 yılda benzer fırsatı Ruslara iki kere sundu. Ve Ruslar, ikisini de kullanamadı. Hem Petro hem de Nikola Nikolayeviç döneminde tarihin sunduğu fırsatın bir aynısı Putin döneminde de Rusların ayağına getirdi. Ne var ki Ruslar 3. ve son kez bu fırsatı teptiler.

Son kez diyorum çünkü önümüzdeki onlu yıllarda Ruslar tarihin akışında belirgin bir devlet olmayacaklardır. Rusya’nın dahil olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu toplam nüfusu 280 milyon civarında. Bunun neredeyse üçte ikisi tamamen Türk. Rusya Federasyonun nüfusu 140 milyon civarında ve bunun da ezici çoğunluğu Türk ve Müslüman halklardan oluşuyor. Ruslardaki doğum oranı sıfıra yakın olduğunu ve Türk topluluklarında oluşan Türk kimliği bilinci, Türk olmayan diğer Müslüman halkların Moskova ile olan örtülü savaşları göz önünde bulundurduğumuzda Putin sonrası Rusya kızıl kıyameti yaşayacak.

Ayrıca, Başta Avrupa olmak üzere Batı dünyası da bu kadar büyük bir Rusya’yı istemeyecektir.

Doğudan ise Çin aç bir aslan gibi ağzını açmış erkete bekliyor.

Bunca hengamenin içerisinde tarih, Rusya’ya Türkiye ile müttefik olma fırsatını sundu. Ve maalesef Rus lider Sayın Putin bu fırsatı kullanamadı.

Ruslar. Savunma sanayiindeki teknolojik üstünlüklerine güvenip 400 yıllık “Aptal Ayı”lıklarını bir kez daha ortaya koydular.

400 yıldır Batı’nın ısrarla Türk-Rus ittifakı olmasın diye çaba gösterdiği çaba ilk kez Putin döneminde boşa düştü. Putin, tarihin ve Türkiye’nin sunduğu bu fırsatı değerlendiremedi, değerlendirmeyi başaramadı.

Sayın Putin, Deli Petro ve Nikolayeviç’in bürokrasisine yenildi. Halbuki Muadili Erdoğan, 1839’da Tanzimat Fermanı ile kronikleşen Mustafa Reşit Paşa Bürokrasisi’ni yarla bir etmişti.

Aslında Sayın Putin ve has kadrosu düşünse onlar için tarihin son bir fırsatı daha kaçmış değil.

Sayın Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde yapacağı Moskova ziyareti kelimenin tam anlamı ile Rus halkı ve devleti için bir “tarihi fırsat”tır. Ya sayın Putin Deli Petro-Nikola Nikolayeviç’in bürokrasisini alt edip Makus “kuzeyli boz ayı talihi”ni yenip yeni bir dünya milleti haline gelecek ya da önümüzdeki onlu yıllarda tarihin sahnesinde silinmeye yüz tutacaktır.

Sayın Putin, eğer başını Dışişleri Bakanı Lavrov’un çektiği Peto-Nikolayeviç bürokrasisine boyun eğerse, Rusların Ak Deniz ve Sıcak denizler ütopyası tarihin tozlu sayfalarına gömülecektir. Lavrov’un ayrıca Ermeni kimliğinden dolayı Taşnak refleksi ile hareket ettiğini hala görememektedir Rus devleti

Sayın Putin ve Taşnak ruhlu Lavrov’un Batı’nın kuzu gibi duracağını mı sanıyorlar?

Rusların üstün silah teknolojisine karşı kıta Avrupası ve diğer rakipleri çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Almanlar, Hamburg şehrini tam bir teknolojik savaş ürünleri araştırma geliştirme merkezine çevirdiler. Minik İsviçre bile Lazer silah çalışmalarında inanılmaz boyutlara vardılar.

Sadece Türkiye’nin yeni nesil savaş araç ve gereç konsepti en fazla beş sene sonra Rusya’ya karşı tam anlamı ile caydırıcı hale geleceğini bilmeyen yok. Ve sayın Putin emin olun Türkiye’nin başlattığı bi yeni nesil savaş teknolojisi devrimi çok kısa sürede Avrupa’ya yayılacak. İşte o zaman Rusya’nın Parçalanmasını kim engelleyebilecek? Rusları barbar Batılıların elinden kim alacak?
Taşnak Lavrov ile Petro-Nikolayeviç bürokrasisi talepleri doğrultusunda mı, Rusya halklarının çıkarları doğrultusunda mı hareket edeceksiniz?

Seyın Erdoğan’ın bu ziyareti sizin tercihinizi ortaya çıkaracak. Sovyet döneminden kalma yalan larla algı yönetimi anlayışınız deşifre oldu. Artık dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Allah’ın kulu Rus menşeli bir habere bir iddiaya inanmıyor…

Ve iddia ediyorum siz o habis ur olan bürokrasiye teslim olursanız, 10 yıl sonra bugünkü Rusya diye bir devlet olmayacak.