Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Özel Bankalardan Kaçın
Erdal Şimşek
Özel Bankalardan Kaçın
29.04.2020 Çarşamba 11:55

Köpeksiz köyde değneksiz dolaşan Garanti Bankası

Türkiye’de öyle bir finans sistem kurulmuş ki bunu yurttaşların çıkarına uygun hale getirmek için sanırım en az bir beş yıl daha gereklidir. Ve bu sistemi değiştirmek için de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dirayeti gerekmektedir.

Türkiye’de Bankacılık, dünyanın en karlı işlerinin başında gelmektedir.

Tabi kast ettiğim özel bankacılık faaliyeti.

Düşünsenize bütün dünya krizde iken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankacılık sektörünün 2019 net kârı 49.75 milyar TL oldu.

Oh ne ala. Tabi bu kazançların nerden geldiğinin detaylarına bakarsanız donup kalırsınız.

Türkiye'de kredi kartı ücreti konusunda bir çok özel banka bile fiyatını indirirken, İspanyolların battı batacak denen BVA’sına ait Garanti Bankası bindirdikçe bindiriyor.

 Garanti Bankası bahsine geleceğim ama öncelikle. Bu Covit-19 pandemisinde Türk özel bankacılığının yediği herzeleri teşrih masasına yatırmak istiyorum.

Hatırlarsanız Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, bir genelge yayımlayarak, Bankaların özellikle işletmeci olan müşterilerinin işlerini kolaylaştırmasını ve Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında bütün yatırımca ve işletmeci müşterilerine gerekli kredi vermelerini emretti!

Kamu Bankaları ve Finans kuruluşları Cumhurbaşkanlığının bu genelgesinin gereğini yerine getirdiler. Hem kendi fonlarından hem de KGF’den müşterilerine kredi tahsis ettiler.

Hatta Kamu bankalarının tamamı bireysel müşterilerine de gerekli kredi desteklemesi ve taksitlerin ötelenmesi konusunda bütün imkanlarını seferber ettiler.

Bu anlamda cumhurbaşkanlığı genelgesine uyarak sistemi kusursuz çalıştıran ve zor günde halkın yanında olan Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank genel müdürlerine ve bütün şube müdürlerine ayrı ayrı teşekkür etmemiz gerekiyor. Ziraat ve Vakıf Finans da aynı kolaylığı sağladılar.

Haklarını yemeyelim. Kuveyt Türk ve diğer finans bankaları da ellerinden gelen gayreti gösterdiler. Kamu ve Özel Finans kurumlarına da ayrıca teşekkür etmemiz gerekiyor.

Diğer yandan özel bankalar, müşterisine kredi vermemek için direttikçe diretiyor. Devletin teminatı altında olan KGF kredisini de vermemek için ipe un seriyorlar.

Bu özel bankalardan en çok şikayet aldığımız ise BVA Garanti Bankası.

Garanti Bankası’nın kaç zamandır köpeksiz köyde değneksiz dolaştığını bilmeyen yok. Ama nedense Bankacılık Denetleme Kurulu bir türlü bu bankaya dokunmuyor/dokunamıyor.

Kim bilir, belki de bize gelen şikayetler, Bankacılık Denetleme Kurulu’na gitmemiştir. Ya da gitmesi önlenmiştir.

Az önce Garanti Bankası’na geleceğimi söylemiştim. İşte tam da burası Garanti Bankası’nın konu olduğu yer.

Bir KOBİ yöneticisinin anlattığına göre Garanti bankası, Piyasada eşkıya gibi davranıyor.

Bana gelen sayısız şikâyetten sadece birini buraya alıntılayayım:

Bu bankanın yaklaşık 15-20 yıllık müşterisi bir esnaf var. Bu esnaf tamamen ihracat ve kısmen de perakende sektöründe faaliyet gösteriyor. 100 civarında personel çalıştırıyor. Yıllık cirosu milyonlarca dolar.

Daha önce düzenli olarak çalıştığı Garanti Bankası’ndan Cumhurbaşkanı’nın genelgesi çerçevesinde ya KGF ya da bankanın kendi fonundan kredi talebinde bulunuyor.

Bu işletmenin bankada hayli yüklü bir ipoteği var. Ve bu ipoteğin büyük bir kısmı da boşa çıkmış. Piyasadaki tabiriyle ipotekle boşluk var. Kullanma limiti var yani. Bu da yaklaşık 4 milyon TL civarında.

İşletmeci, Garanti Bankası’ndan “ister KGF (Kredi Garanti Fonu) isterseniz kendi bankanızın öz kaynağından verin” diye talepte bulunuyor.

Ülkeye her yıl milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan bu işletme, pandemiden dolayı bütün piyasalar kapandığı için vadesi gelen ödemeler ile personel maaşı için bu talepte bulunuyor. Garanti bankasının verdiği cevap aynen şu:

“Kredi veremeyiz.”

Müşteri de diyor ki, “o zaman ipoteğimi verin ben başka bankadan alayım. Başta kamu bankaları olmak üzere bütün finans kuruluşları kredi veriyor.”

Garanti Bankası’nın cevabı yine aynı: “Hayır veremem” diyor.

Bankanın yaklaşık 20 yıllık müşterisi diyor ki “o zaman bana çek karnesi ver. Ben ödemelerimi çekle yapayım.”

Yine Garanti Bankası vermem diyor.

Müşteri hakkını kullanmakta ısrarcı. Çünkü 100 civarında çalışan var. Onların maaşları, işletme masrafları, kira giderleri vs.

Diyor ki “Erdal bey son çare olarak dedim ki “Covid-19 salgınında dolayı kredimizi öteleyin diye müracaat ettik ama bunu da kabul etmedi.

Yani, bir ara battı batacak diye hakkında ispanyada, Avrupa’da ve sektörel medyada çokça yazı çıkan BVA’nın Garanti Bankası, kısaca ve özetle Cmuhrbaşkanlığı Karanamesi’ni takmıyor.

Müşteri, Çeyrek yüz yıllık işletme ve sicilinin temiz olduğunu, bankanın bu tutumundan dolayı ticri sicilinin bozulacağını ve bankanın bu kararnameye uymasını istiyor.

Son olarak Garanti Bankası’nın verdiği cevap çok ilginç:

“KGF’ye göre size kredi veremiyoruz.”

Tabi bu sözler bir kuruş vergi, SGK gibi kamu borcu bulunmayın, bütün ödemelerini günü güne yapan bu işletmeciyi çileden çıkarıyor:

“O zaman bana KGF tarafından kredi verilmeye uygun olmadığımı ya yazılı bir kâğıt verin ya da mail atın” diyor.

Garanti'den cevap: “O yazıyı da veremeyiz.”

Coronavirüs ile mücedelede Türkiye’deki bir çok özel banka maalesef ağırdan alıyor ve piyasayı rahatlatacak adımları ağır aksak atıyor.

Müşterilerin anlattığına göre, Garanti Bankası ise hiç adım atmıyormuş.

Anlaşılan Garanti Bankası, “Türkiye’nin coronavirüs pandemisinden sonra ekonomisini toparlayamayacak ve patlayacak. Bu süreçte ne koparırsam kardır “diye düşünüyor sanırım.
Bankanın hiçbir yetkilisine ve yönetim kurulu üyesine ulaşamadığımız için bu sorunun cevabını alamadık.

Bu süreçte Özel bankalar maalesef ellerini taşın altına koymadılar.

Garantinin bu tutumuna bakılırsa ve eğer bunlar gerçeği ifade ediyorsa, bu süreçte banka, Türkiye’ye çelme takıyor.

Bana gelen Garanti’nin daha nice vukuatları var.

Bunlar, Pos Makinası ve kredi kartları ile piyasaya hâkim olup kelimenin tam anlamı ile kanını emiyorlar. Şimdi de piyasanın bankalardan Cumhurbaşkanı kararı gereğince birazcık öteleme istiyor. Banka asla ötelemem diyor.

Müşteri diyor ki dünyanın fişi çekildi. Çalışmıyoruz. Kapalı her taraf. Bütün dünya kepenk indirdi. Bana iki ay mühlet ver. Bu zaten hakkım. Bunu Cumhurbaşkanı kararname ile bu hakkı verdi bana. Banka da diyor ki hayır Kredi Garanti fonu size kredi vermeme izin vermiyor.

Cumhurbaşkanlığı, Ekonomi Bakanı Sayın Berat Albayrak ve Bankacılık Denetleme Kurumu Garanti Bankası’nın bu pervasızlığını inceleyecekler mi çok merak ediyorum.

Garanti Bankası gibi, piyasayı ellerinde tutan bazı özel bankalar kelimenin tam anlamıyla piyasayı öttürüyor.

Türkiye, dar günde kendi vatandaşına çelme takan hangi banka olursa olsun derhal bu ülkeden göndermelidir.

Ve bana gelen şikayetlere baktığımda, Türkiye’den çıkıp gitmesi gereken bir banka varsa o da kesinlikle Garanti Bankası’dır.