Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Myanmar Darbesinin Kodları
Erdal Şimşek
Myanmar Darbesinin Kodları
01.02.2021 Pazartesi 09:55

Yatsı Namazı ile Sabah Namazı arasında “Gece Namazı” vaktinde Myanmar’da askeri darbe haberi ajanslara düştü.

Myanmar’ı Arakanlı Müslümanlara yönelik yaptığı soykırımla biliyor ülkemiz.

Hatta o soykırıma karşı Türkiye’nin dünyaya ayağa kaldırdığı sırada daha sonra tazminatsız bir şekilde işinden kovulan Ahmet Davutoğlu da Bangladeş’teki mülteci kampına gitmiş kameralara “sulugöz” poz vermişti.

Myanmar’ın tarihçesi ile ilgili ansiklopedik bilgiler paylaşıp malumatfuruşluk yapma kolaycılığına kaçmayacağız. Her fırsatta ısrarla vurguladığımız “lütfen harita okumayı öğrenin” ricamızı yineleyeceğiz. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, kitlesel veya büyük bir olay meydana geldiğinde, yapmamız gereken ilk şey, dünya haritasından önce o ülkenin veya bölgenin konumunu tespit etmek. Akabinde kara, deniz ve hava ulaşımı konusundaki pozisyonunu, sonra da enerji, ticaret ve siyasal rejim değerlendirilmesi gereken konulardır.

İddia ediyorum, haritalar, bana harita okumak dünyanın en zevkli okumasıdır.

Harita üzerinde Myanmar’a baktığımızda karşımıza darbenin bir çok sebebini görürüz.

Bir diğer ipucu da, olayın geliştiği ülke veya bölgeye, son bir, üç ve altı ayda başka ülkelerden yapılan ziyaretler veya dış ilişkilerine bakalım. Ve bunları bir araya getirdiğimizde emin olun, türk televizyonlarının ekran uzmanlarının asla ulaşamayacağı doğru tespit, teşhis ve sonuçlara ulaşabiliriz.

Bugünkü adı ile Myanmar olan Burma, bölgesinde küçük bir ülke olmasına rağmen tarihte çok önemli fonksiyonlar icra etmiş, güçlü bir medeniyet doğurmuş bereketli bir topraktır.

Myanmar, 1500 Osmanlı askerine de mezar olan bir toprak olduğunu belirtelim. Hem de I. Dünya Savaşı sırasında. O askerlerimizin 220 tanesinin mezarına ulaşılmış ve hafızam beni yanıltmıyorsa Tayetmo’da bir Türk şehitliği de var.

Tarihin acı veren bu olayını ve Tayetmo esir kampının vahşetini ve 2000’lerin başında bu şehitliğe yaptığımız hüzünlü ziyaretimizi ŞİMDİLİK bir kenara bırakarak yeniden harita okumamıza dönelim.

Haritaya baktığımızda Myanmar’ın Çin, Hindistan, Bangladeş, Laos, Tayland ve Malezya ile komşu olduğunu görürüz. Bengal körfezi ve Andman denizine kontrol altına tutan bir yer. Ve emperyalistlerin sürekli kaşıdığı, DAEŞ ve El Kaide gibi terörist örgütleri yerleştirdiği Arakan bölgesi de Myanmar’ın burnunun dibinde.

Ayrıca dünya deniz ticaretinin neredeyse yüzde 80’inin kullanmak zorunda kaldığı Malakka Boğazı da hem kara hem de denizden Myanmar tarafından kontrol edilebilir.

Türkiye, Suud ve Körfez ülkelerinin İngiliz, Amerikan, Avrupa ve Rus emperyalizmine tam siper teslim olmasından sonra İslam dünyasının yeniden doğrulup ayakta durabilmesi için Malezya, Pakistan ve Asya’daki diğer Müslüman devletler nezdinde yıllardır ciddi girişimlerde bulundu ve şu anda tamamen emperyalizmin çıkarlarına ve İslam’a aykırı faaliyetlerde bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı’na alternatif yeni bir birliğin temelini attı. Bu temel emeklemeye başladı. Pakistan’ın son bir iki yıldır dünyadaki müesses nizama karşı sesini yükseltmesi, her platformda tam siper Türkiye’nin yanında yer alması ve buna mukabil Hindistan hükümetinin hem Türkiye hem de Pakistan ile savaş durumuna gelmesini neden sanıyorsunuz ki?

Bugünkü Hindistan hükümeti, ABD emperyalizminin Asya’daki YPG’si durumundadır. Ve bölgede Müslümanların başına ABD tarafından tebelleş edilmiştir.

Türkiye’nin bu bölgede ciddi ekonomik ve siyasi ilişkiler geliştirdiği Malezya, dünya deniz ticaretinin kilit noktası olan Malakka Boğazı’nın sahibi olan ülkedir. Bu bilgiyi de buraya not edip şimdi bir diğer ipucuna geçelim:

Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü Forbes dergisinin internet sitesinde David Hambling imzalı bir makale yayımlandı. Makalenin başlığı konu ile ilgilenenlerin haricinde hiç kimsenin dikkatini hiç çekmeyecek bir alandı: “Rusya Myanmar’a Askeri Dron satışıyla Myanmar Pazarına Girdi” (https://www.forbes.com/sites/davidhambling/2021/01/25/russia-enters-military-drone-export-market-with-sale-to-burma/?sh=54357f0c208d)

Normal basit bir ticari haber bu aslında. Ekonomik değeri pek de olmayan bir haber. Ancak, haberin detayında çok önemli bir bilgi vardı: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, bu çerçevede Myanmar’ı ziyaret etmiş ve bu ülke ile bir dizi askeri ve savunma işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Haberin yayımlandığı tarih 21 Ocak.

Mevcut Neo Liberal ekonominin en önemli sacayağı olan deniz ticaretinin yüzde 80’nin geçtiği Malakka Boğazı’nın hemen üst tarafında ve çıkış kapısında böylesine keskin bir askeri değişiklik/hareketlilik, dünyanın sinir uçlarına dokunmak değil, balyozla vurmakla eşdeğerdir.

Ve Türkiye saatiyle “Gece Namazı vakti”nde ülkede darbe oldu.

Devlet Başkanı Win Myint ve ekibi gözaltına alan Myanmar Ordusu Kasım 2020 seçimlerinde hile var demiş.

Hemen dünyanın tepkisine baktık. Ruslar suskun. Amerikalılar Endişelerini dile getiriyor. Almanya ve Türkiye suskun.

İngilizler ise bıyık altından gülüyor…

Bu darbe bir kez daha gösterdi ki, Amerika her ne kadar dünyanın jandarmalığına oynasa da İngiltere hala siyaseti belirleyen başat ülke konumundadır.

Myanmar’daki darbe Akdeniz’de birlikte hareket eden Türkiye ile İngiltere’yi karşı karşıya mı getirecek yoksa müttefikliklerini güçlendirecek mi?

Myanmar ve Malezya Türkiye’nin Asya’daki sinir uçları. Aynı şekilde İngilizlerin de.

Gün  ortası olmuş ve Dışişlerimizden “suya tirit mukabilinde” bile bir açıklama gelmemesi ilginç geliyor…

İngilizlerle Katolik nikahı da kıysak, Yemen’den Kafkasya’ya, Myanmar’dan Endonezya’ya kadar olan şehitliklerimizin acısı, öfkesi ve intikam hissi bir milim dahi şaşmamalı bizde…