Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Koronavirüs’ün Aşısı Osmanlı Saray Doktorunun Torunundan
Erdal Şimşek
Koronavirüs’ün Aşısı Osmanlı Saray Doktorunun Torunundan
30.03.2020 Pazartesi 17:14

Bazı haberler insanı üzerken bazıları da sevindirir. Bazıları ise sevinçle hüznü aynı anda size yaşatır.

Yıllar önce dedelerimizin Ermeni komşularının köyümüze gelip bizde ağlaması kafama sıkılmış bir kurşun gibiydi. Bu insanlar niye gitmişlerdi ve şimdi onlar, çocukları ve torunları niye dedemlerde oturup rahmetli babam, babaannem ve annemle birlikte ağlıyorlardı?

Rusya’dan geliyorlardı o ata komşuları…

Çok sonra tehciri, Ermenilerin yaptığı katliam ve zulümleri öğrendim.

Gelenler de büyük ninemin hem bizim Hamidiye Alaylarından hem de çetelerden samanlıkta aylarca saklayıp ilk fırsatta hizmetçiler ve evin kahyası ile Aras nehrine kadar gönderdiği Ermeni komşuları olduğunu öğrenecektim. Bizim ailenin 18 köyünün tamamını Ermeni çeteler katletmişti. Aile Büyüğünün oturduğu köy, yani bizim köyde sadece büyük ninem kurtulmuş o katliamlardan. Onu kurtaran da o Ermeni komşularıymış. Ermeni çeteler katliamları yapıp kaçtıktan bir gün sonra cephede bulunan bizim “Hamidi Süvariler” köye gelene kadar büyük ninemi saklayıp korumuşlar.

Bizimkiler gelince Tabi Köyde ve diğer köylerimizde kalmış bütün Ermenileri toplayarak intikama girişiyorlar. Büyük ninem komşuları ve aynı zamanda konağımızın hizmetini gören o aileyi saklıyor. Fırsatını bulunca da Hasankale (bugünkü Pasinler), Eleşkirt, Sarıkamış üzerinden Aras Nehrinin kıyısına gönderiyor. Arasın öbür tarafı, o günkü adıyla Rusya. Ve Rusya’nın o bölgesinde oturanların tamamı Ermeni imiş (bugünkü Erivan).

İşte o insanlardan hayatta kalan ve onların çocukları her yıl yaz tatilinde bizim köye gelirlerdi. Sonra da zahirelerini, tereyağlarını, ballarını, peynirlerini alıp giderlerdi. 12. Eylül’den sonra bu yol kesildi. Türkiye sınırları kapatmış ve onlar gelememişlerdi. Sonra da gelmeye cesaret edemediler. Ve Bir daha onların yüzünü göremedik…

Ermeni Taşnak ve Hınçak çeteleri olmasaydı kim bilir şu anda Türkiye nasıl bir dünya idi? Bir de Ege ve Batı Anadolu’daki Etniki Eteriya Rum çeteleri... Rus ve Batı emperyalizminin siyasi aracı oldu bizim ekalliyetler… Bu gün de maalesef biz Kürtler daha önceki ekalliyetlerin yaşadığı felaketten ders almadan emperyalistlerin İslam coğrafyasındaki çıbanbaşı olmak için çırpınıp duruyoruz…

Yazının başlığı ile bu anıların ne alakası var diyeceksiniz? O kadar yakın alakası var ki...

Coronavirus ile ilgili araştırma yaparken Amerikan ve Kanada medyasında bu virüse karşı ABD’de aşı geliştirildiğini okudum.

mRNA- 1273 koduyla geliştirilen aşı, laboratuvar çalışmalarında olumlu sonuç vermiş. Ve şimdi klinik deney aşamasına gelmişler. Aşıyı bulan Moderna Inc. adlı şirket. Şirketin Kurucusu, Nubar Afeyan ise Türkiye kökenli bir Ermeni ailenin torunu...

Ermeni olan Nubar Afeyan. İsim ve Soyisim çok tanıdık. Nubar ismi en çok bizim Ermenilerin kullandığı isim. Ve soyisim de “bizden.”

İsmi araştırırken Ailenin Osmanlı Ermenisi olduğunu öğrendim. Hikayeleri de oldukça ilginç. Hemen aklınıza tehcir falan elmesin. Aile İstanbullu, şehirli, okumuş ve öyle Taşnak vs ile işi olmayan bir aile. Ailenin reislerinden Antranig, Osmanlı ordusunda “tabip subay.” Sonra da Sary'ın hekimi oluyor. Ailenin bir kısmı daha sonra Belemedik’te Berlin-Bağdat Demiryolu’nu yapan Almanlar tarafından akıcı Almancaları sayesinde mali işler ve tedarik müdürü olarak işe alınıyor.

Nubar Afeyan’ın babası Badrig ise 1929 Bulgaristan doğumlu. Afeyan ailesi ticaret hayatına atılıyorlar ve Bulgaristana gıda malzemeleri satıyorlar. Sonra buraya yerleşiyorlar.

Derken Komünist rejim Bulgaristan’a hakim olunca bu ülkeyi de terk ediyorlar.

Yüklü para verip İran Şahlığı pasaportu temin ederek Bulgaristan’dan kaçıyorlar.

Ve ver elini Amerika…

Ailenin torunu Nubar Afeyan, dedesi gibi zeki. Hem tüccar kafalı hem de bilime çok yatkın. ABD’nin biyo-teknoloji ve fen bilimleri alanında en çok anılan ismi olmayı başarıyor. Sadece Boston’da onlarca şirket kuran bir girişimci.

Amerikan’ın zenginler listesinde. 10 milyar Dolar’ın üstünde serveti var.

Amerika’nın en saygın üniversitelerinden olan MIT’den Biyokimya doktorasını alır.

Ve yine yaptığım araştırmada Afeyan, yakın zamanda bu şirketteki tüm hisselerini devretmiş. (Resmi ve kesin bilgi değil. Fısıltı gazetesi) Ama şirketin bütün ekibi Afeyan’ın seçtiği insanlar. O ruhla devam ediyorlar ve covid-19’a karşı aşı geliştirmeyi başardılar.

Afeyan’ın, insanlığın düştüğü bu belaya karşı yaptığı mücadele beni mutlu ederken, bizim buradan gidenlerin çocuğu olması da o kadar hüzünlendirdi.