Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Gıda ve Enerjiden Sonra Emlak Spekülasyonu
Erdal Şimşek
Gıda ve Enerjiden Sonra Emlak Spekülasyonu
11.07.2022 Pazartesi 16:59

Dünya’yı kasıp kavuran gıda ve enerji krizinden sonra şimdi de emlak spekülasyonu baş gösterdi. Dünyanın tatil merkezlerinden olan Akdeniz ve havalisinde emlak fiyatları tek kelime ile çıldırdı.

Türkiye’deki emlak spekülasyonu Akdeniz’e de yayılıyor. Savaş halindeki İsrail ve Filistin’in yanısıra iflas etmiş Lübnan’da bile emlak metrekaresi 10 Euro sınırını aştı.

Tek gelir kaynağı turizm olan Yunanistan’da da emlak fiyatları fırlayınca ülke yöneticileri kara kara düşünmeye başladılar. Yabancı turistlerin devren mülk veya mevsimsel satınalma ile emlak aldıkları Yunanistan’da da konut fiyatları jet hızı ile yükseldi.

Tatil evlerinin satış fiyatları yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Mikonos'ta fiyatlar geçen yıldan bu yana artarak 13.000 Euro/m²'ye ulaştı. İkinci en pahalı pazar olan Santorini'de lüks tatil evlerinin ortalama satış fiyatı 10.800 avro/m²'ye ulaşıyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim ve Adalar Denizi’nde her an patlak vermesi muhtemel bir çatışmaya rağmen fiyatlar her geçen gün çılgınca artıyor. Yunan adalarının karşısındaki Türk topraklarında ise emlak fiyatları daha da pahalı hale gelmiş bulunuyor.

Yunanlıların Kathimerini gazetesinin yayımladığı bir araştırma haberine göre, Belçikalı bir işadamı, Girit'in Agios Nikolaos bölgesinde yeni inşa edilmiş, yüzme havuzlu bir kır villası satın almak için birkaç hafta önce 2,2 milyon avro harcadı. Edinilen bilgiye göre, söz konusu alıcı mülkü yaz aylarında haftalık 20.000 avroluk kira karşılığında hem kendi kullanımı hem de turistik amaçlı kullanmayı planlıyor. Bu tür kapsam ve yönelimli, yani ikili bir amaca yönelik (mülkiyet ve kullanım) işlemler, bu yıl tatil evleri iç pazarında katlandı.

Örneğin, şu anda, enerji özerkliğine sahip (örneğin, elektriği için güneş enerjisini kullanan) yatlar inşa eden bir Alman işadamı, öncelikli hedefi mevcut müşterilerini sömürmek olan emlak piyasasında benzer bir şey planlıyor. "Bu adam çok özel bir iş geliştirdi ve bunu karada da genişletmek istiyor, 50 milyon avroluk bir yatırım gerçekleştiriyor. Amacı, Preveze'nin kıyı bölgesinde, biyoiklimsel özelliklere sahip, tam enerji ve sulama özerkliğine sahip 20 evden oluşan yüksek lüks bir yerleşim modelinin geliştirileceği bir alan elde etmek" dedi.

Ve bir aracılık ve danışmanlık hizmetleri şirketi olan Elxis'in kurucusu, lüks tatil evleri sektöründe uzmanlaşmıştır. Her bir mülkün 2-3 milyon Euro'ya satılması bekleniyor. Söz konusu işadamı, bir sonraki hamlesini planladığı Preveze'nin güneyindeki bölgede şimdiden bir mülk satın aldı.

Buylesine ferdi satın almalara rağmen piyasadaki likit sıkıntısının baş göstermesi durumunda Yunanistan’da konut fiyatlarının yüzde eksi 500’lere kadar düşeceği belirtiliyor.