Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Cemil Bayık Değil, Agit Civyan Öldürüldü
Erdal Şimşek
Cemil Bayık Değil, Agit Civyan Öldürüldü
12.08.2020 Çarşamba 14:27

Dün akşamdan beri Türk medyasında Cemil Bayık’ın öldürüldüğüne dair haberler dolanmaya başladı. Ve maalesef bizim hem internet medyası hem de geleneksel medya bu yüzde bir milyon ihtimal olabilecek konulu haberi yayımladılar.

Türkiye’de medya sektörü maalesef gittikçe hızlı bir ölüme doğru gidiyor. Bu sözü bizim mahalle veya Amerikan ve Alman fonları ile kendilerini satan Besleme Medya’yı ayrıştırarak söylemiyorum. Türk medyasının tamamı ölüme koşar adım gidiyor.

Cemil Bayık’ın konumu, ABD ve Avrupa Birliği yanısıra NATO ve İran için anlamı nedir, İsrail/BAE için ne ifade ediyor, hangi rolleri üstlenmiş durumda olduğunu bilmeden hesaplamadan onunla ilgili haber yapmak okyanusun dibinde iğne aramak kadar zor bir şeydir.

Cemil Bayık’ın aynı zamanda PKK içindeki gruplaşmalarda da ne anlama geldiğini bilmeden onunla ilgili haber yapmak, kelimenin tam anlamı ile cahilliktir.

Biz gazetecilerin görevi, öncelikle ulusal, uluslararası, bölgesel konuları ve sorunları takip edip yorumlamak, haber olarak değerlendirmektir. Ve bu minval üzere modadan, teröre, enerji sektöründen çevreye kadar her alanda “uzman” elaman olarak kendimizi yetiştirmeye çalışmak zorundayız. Eğer bunu yapmıyorsak, bizden sadece her şeyi bilen cahil çıkar.

Ve maalesef Türkiye’de bilginin ve haberin halka sosyal medya üzerinden hızlıca yayılmasından sonra medyamız kendisini bu sürece adapte edememiş var olan "alan ustası" gazetecilerin yerini dolduracak yeni kadrolar yetiştirmemiştir. Ve bu yüzden şu anda dünyanın en zayıf medyası durumuna geldik.

Cemil Bayık’ın öldürüldüğüne dair haber sosyal medyaya düşünce, haber365 yöneticisi ve sorumlusu olarak hemen haberi şüpheli olacak şekilde sunduk ve buna inancımızın zayıf olduğunu okurumuza hissettirdik. Irak’lı generallerin bu görüşmesinin emir komuta dışında olduğunu tahmin ettik ve haklı çıktık. (https://www.haber365.com.tr/gundem-haberleri/tsknin-hava-operasyonunda-ust-duzey-teroristler-etkisiz-hale-getirildi-h224799.html)

Dün akşam 22 sularında Irak Genelkurmay Başkan Yardımcılığı makamına denk gelen komutanlıktan aldığımız bilgi bizim tahminimizi doğruluyordu. Sınır muhafızı generaller, Genelkurmay’a bilgi vermeden PKK’lılarla görüşüyor. Ve bir bilgi daha: Ölen iki general de, Kuzey Iraklı Kürt. Ama Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Peşmerge Bakanlığı ve Peşmerge Komutanlığı’nın da bu görüşmeden haberi yok. Zaten Barzani ve Peşmerge Komutanlığı PKK ile savaşın eşiğindeler.

Cemil Bayık, PKK içinde “İran’ın adamı” olarak bilinir. Ve İran İstihbarat Servisi (VEVAK- Bu arada SAVAMAK diye bir istihbarat servisi yok. O ismin de ayrı bir rezil hikayesi var. Türk Medyasının uydurduğu bir isim.) Bayık'ı 7 gün 24 saat hem teknik hem de fiziki olarak koruyor.

Cemil Bayık, Kandil Dağı’nda yaşıyor. Tabi bir çok meslektaşımız Kandil Dağı’nın önemli bir kısmının İran sınırları içinde olduğunu bilmiyor maalesef. Ve Cemil Bayık, İran Kandili’nde VEVAK’ın koruması altında yaşıyor. Ve VEVAK’a (Vezaretè İtlaat ve Emniyeti Kisvar- و امنييتي كشفار   ايتلاعات وزارت) da Bayık’ı emanet eden ABD Ulusal İstihbarat Servisi CIA. Şaşırdınız değil mi? Ortadoğu’da aldığınız nefes dahi sizi şaşırtmıyorsa, bilin ki Ortadoğu’yu yaşamıyorsunuz, başka alemdesinizdir.

Bayık, Kandil’in Irak tarafına adımını attığı anda Türk SİHA’ları tarafından etkisiz hale getirileceğini bütün sahipleri biliyor. O yüzden “her ne olursa olsun Cemil Bayık’ın İran sınırından Irak tarafına kesinlikle geçmemesi” talimatına hem İran hem de PKK sıkı sıkıya uymaktadır.

Yaptığımız araştırmada dün Türkiye’nin yaptığı operasyonda ölenin Cemil Bayık değil, PKK’nin Şengal Bölgesi Komutanı Agit Civyan kod Vahyettin Karay ve yardımcısı olduğu bilgisine ulaştık.

Vahyettin Karay, aslen Şırnaklı’dır. Karaylar, Türkiye’nin Güneydoğu'sundaki “Uyuşturucu Baronu aile” olarak biliniyor.  Vahyettin Karay'ın amcazadesi Hacı Karay, 1992 yılında ünlü uyuşturucu kaçakçısı Savaş Buldan'la birlikte Sapanca'da ölü olarak bulunmuştu. (Savaş Buldan'ın Pervin Buldan'ın kocası olduğunu belirterek Abdullah Öcalan'ın Pervin Buldanı neden milletvekili yaptığı sorusunu çeyrek yüzyıl sonra yineleyerek hatırlatayım. Bu sorunun cevabı var ama şimdi konumuz değil) Bu olay bile ailenin uyuşturucu trafiğindeki rolü hakkında ipucu olabilir.

Ve Karay, ailesinin örgüt içindeki narkotik trafiği işlerini yürüttüğü belirtiliyor. PKK’nin Avrupa’ya taşıdığı uyuşturucunun trafiğini yöneten önemli isimlerden biri olarak öne sürülüyor.

Agit Civyan kod PKK’li Karay, Türkiye’de bir çok kanlı katliamlarda imzası bulunan bir terörist.  21 Ekim 2007’de Hakkari Dağlıca’daki seyyar tabura yüzlerce teröristle saldırıp 12 askerimizi şehit eden eylemi bizzat yönetiyor.

Bunun gibi bir çok eylemi var. Ve Agit’in yaptığı eylemlere baktığımızda ilginç bir hat çıkıyor karşımıza. O hattın tamamı PKK ve baronların uyuşturucu taşıdıkları bölge olduğunu görürüz.

İstanbul’dan dışarı çıkmadan, hatta 50 Katlı Plaza’nın 35. Katındaki ofisimizden adımımızı dışarı atmadan, telefon ve sahadaki ilişkiler ağı üzerinden bilgilere ulaşıp doube check yapabildik. Zaho’dan Sincar/Şengal’e, Erbil’den, Süleymaniye’den Bağdat’a ilgili bütün kurum ve haber kaynaklarını harekete geçirerek bu bilgileri toparlayabildik. Maalesef Türk medyası, değil konusunun uzmanı haberci, bu ve buna benzer pratik yöntemleri de deneyebilecek kadrolardan yoksun.