Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Üşüdüm ve Öldüm
Ebuzer Aktaş
Üşüdüm ve Öldüm
20.04.2022 Çarşamba 10:33

Ölmek; ruhun bedeni terk etmesi. “Konunun ölümle alakası nedir?” diye soranları, neden bu konu diyenleri duyar gibiyim. Evet, kışın geçmediğini hatta Nisan ayının sıcak olması beklenirken havalar da bir türlü düzelmedi. O zaman üşümek üzerine devam edelim, sorunlarımızı ihmal etmeden. Üşümek, bedenimizin soğuk havanın etkisinde kalmasıyla mı olur? Ruhumuz da üşür mü?

En sıcak günlerde bile üşüdüğümüzü hisseder miyiz? Ramazan ayında bizi Yaradan’a söz vermiyor muyuz? Sadece midemizi değil gözümü haramdan, ellerimizi başkasının hakkından, ağzımızı kötü sözden uzak tutacağız diye. Gerçi normal günlerde bile yapmamız gerekenler bunlar ama ne ise… Peki, en soğuk havalarda içimizin ısındığını kaç defa yaşadık? Bu içimizin ısınması; mutluluğun, heyecanın, huzurun ve anlık gelen tüm iyi haberlerin neticesi. Arkadaşlarımızın iyi haberlerine sevinmek, hasta olan yakınlarımızın şifa bulduğuna dair gelen telefonlar gibi…

Bir de öyle haller var ki; mevsim ne olursa olsun ademoğlu üşüyüp soğuktan ölebiliyor. İşte bunlar da verilen sözlerin tutulmaması, beklenilen günde yapılmaması, hayal kırıklığı, umutların yok oluşu ve en önemlisi güven duygusunun tamamen kayboluşuna sebep oluyor. Karşımızda yetişkin veya çocuk, sıradan bir vatandaş veyahut bir makam sahibi, eşimiz, arkadaşımız, ailemiz ve de kim olursa olsun tutacağımız sözler vermeliyiz. Eğer “Nasılsın?” diye soruyorsak “İyi değilim.” dediğinde yarasına merhem olamayacaksak sormayacağız. “Ben hallederim.” dediysek yapacağız. Vuruyorsak yaralı, seviyorsak yarıda bırakmayacağız. Derler ki; bir kış günü askerlerini teftişe giden komutan bir askerinin soğuktan üşüdüğünü görür.

Askerine “Size kışlık vermediler mi?” diye sorar. Cevaben “Komutanım, aylardır böyleyiz ve alıştık.” deyip ilgisi, alakası için teşekkür eder. Komutanı da sana hemen kışlık kıyafet göndereceğim der ve yanından uzaklaşır. Fakat komutan başka olaylardan dolayı o gece kışlık kıyafet göndermeyi unutur. Sabah ise askerin cansız bedenine ulaşırlar ve yanı başında şu sözü bulurlar; “Beni soğuk değil komutanımın sıcak vaadi öldürdü.”

Üşümek; hepimiz biliyoruz nasıl olduğunu zira defalarca üşüdük. Fakat yine de asıl olan üşütmemek vesselâm…