Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Tercih/ini Yaptın mı?
Ebuzer Aktaş
Tercih/ini Yaptın mı?
04.08.2022 Perşembe 13:29

Yarın üniversite tercihlerinin son günü. Okul öncesi eğitim ile başlayıp seneler süren bir serüvenin en önemli yol ayrımlarından sonuncusu belki. Biz ne kadar hazırız bu önemli olayda evlatlarımıza, kardeşlerimize veya akıl danışan arkadaşlarımızın hayatlarında rol model olmaya? 

Öncelikle test manyağı olmuş, sosyal hayattan soyutlanmış, baktığı her yeri çözülecek birer test sorusu olarak gören evlatlarımızın hayata yani gerçek hayata attığı ilk adımlarındayız. Peki evlatlarımız halen emekliyor mu? Yürümeye çoktan başlamadılar mı? Evlatlarımızla top oynayıp ip atlamadık mı? Düşüp dizlerini kanatınca koşup yanlarında olmadık mı? Hatta evladım çok koştun, soğuk su içme hasta olursun demedik mi? Hepimiz bunları öyle veya böyle bir şekilde yaptıysak çocuklarımızın hayata ilk adımı, yani bunu söylerken kastettiğimiz üniversite tercihi demek ki ilk adımları değilmiş. Futbolu daha çok seven evladımıza hentbol oynatamadık değil mi? Hep bir bahane bulup gelmedi veya bizler üzülmeyelim diye arkadaşlarıyla maçını bırakıp yanımıza geldi. İşte tam da buradayız, evladımızın hiçbir zaman yanımızdan ayrılmasını istemiyorsak kendi sevdiğini değil bizim sevdiğimizi, isteyip fakat şartlar elvermediği için yapamadıklarımızı zorla kabul ettirmeliyiz. Bunun aksi söz konusu dahi olamaz. 

Bırakın Hanımlar, Bırakın Beyler!

Evlatlarımızı sevdikleri alana bırakın. Parası çok olana, devlet kontenjanının daha fazla olduğu alana değil sevdikleri alana bırakın gitsinler. Ortalama dört sene okuyacakları alanda bizlerin baskılarından, onlara yaşattığımız korkulardan, kahrolası komşu çocuğu teröründen sıyrılıp kurdukları hayalin peşinden gitsinler. 

Benim evladım şu an arkadaşlarının etkisinde, o yüzden doğru karar veremiyor diye endişelenmeyin. Bizlerin kızacağını, ona kırılacağımızı bildiği için senelerce içinde saklı tuttuğu hayallerini o arkadaşlarıyla konuşuyor. Arkadaşlarının sözü daha ağır basıyor diye kırılıp kızıyorsak yine yanlış yapıyor, yanlışlarımıza yenilerini ekliyoruz demektir. Çünkü kalben “Sen ne istiyorsun evladım?” diye hiç sormadık ama arkadaşları sordu. 

Şimdi bir kez olsun baskı yapmadan, kıyas yapmadan, dolaylı olarak istediğimiz alanı onlara anlatmadan sadece tecrübelerimizi anlatıp kararı onlara bırakalım. İstedikleri alana gitsinler, okusunlar. En azından istediği, hayalini kurduğu bir hayatın yokuşunda terlerler. Sırtına koyulacak havluyu, içirilecek ılık suyu biz hazırlayalım fakat önlerine set kurmayalım. Mutlu olmak zaten zorken gözümüzün nuru evlatlarımıza hayatı bir de biz zindan etmeyelim. 

Bırakın! Tercihlerimizi değil, kendi tercihlerini yapsınlar…