Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Gökyüzü bir başka
Ebuzer Aktaş
Gökyüzü bir başka
13.07.2022 Çarşamba 17:23

Diyet yapmakta zorlanıyorum ve onun için vazgeçtim diyorsanız “yıldızlardan utanmalısınız” diyebilirim gönül rahatlığıyla.

Kayan bir yıldız görüp dilek tuttuysanız dileğiniz boşa gitti de diyebilirim.

Aslında yaşantımız ile çok şey örneklendirilebilir gökyüzü cisimleri arasında fakat en büyük örneklendirme hayallerimizin hedef çizgisi olabilir.

Diyarbakır Zerzevan Kalesi ve Van Fidanlık Parkı’nda yapılan Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri neticesinde bunları rahatlıkla söyleyebiliyorum. Gökyüzünü sadece şiirlerde kaleme almış birisi olarak çok şey kaçırdığımı ne yazık ki etkinliklere katılınca fark ettim. Yeni bir gezegen, yeni bir yıldız kümesi veya diyet yapan yıldızın hareketlerini keşfedemedim belki ama hayallerinin hedeflerini gökyüzüne kadar uzatan teyzelerimizi fark ettim. Belki astronom olmak için yaşımız geçti ama evlatlarımız için yeni bir yol keşfettim. Senelerce sayısı çok az bir zümre tarafından yapılan bu etkinliklerin halka açılmasıyla bunları keşfedebilme imkânı buldum. Sabahın ilk ışıklarıyla alanında son derece uzman hocalarımız, birbirinden kıymetli sunumlarını bilgiye ve yeni keşiflere aç katılımcılara aktarıyorlar. Ardından gözler sürekli saatlerde oluyor, bir an önce gözlem saati başlasın diye. Her çeşit teleskopun bulunduğu etkinlikte sıralar oluşmaya başlıyor ki o sıralarda sorulan heyecan ve merak dolu sorulara şahit olmalısınız muhakkak.

Hocalardan dinledikleri sunumları anında gözlem ile pekiştiren yediden yetmişe tüm katılımcıların gözlerinde ki umut ışığının yeryüzünde bir çift yıldız olduğuna da şahit olmak ayrı bir his…

Kıyafeti Anadolu’nun bütün cömertliği, güzelliği ve misafirperverliği ile donatılmış teyzelerimizin, amcalarımızın sözleri üzerine de saatlerce oturup düşünebilirsiniz.

“Babaannem, anneaanem bunu yapmışsa ben de yapabilirim. Çocuğun kafasında bir ışık parlar, ufku açılır” diyen Diyarbakırlı Kadriye teyzemiz, etkinliğe katılan binlerce teyzemizden sadece biri.

Eğer siz de katılmak isterseniz 22-24 Temmuz’da Erzurum’da yapılacak olan Gökyüzü Gözlem Etkinliğine görüşmek üzere…

Bu arada katılacak arkadaşlara bir hatırlatma yapmak istiyorum, Temmuz ayında olduğumuza kanmayın, kalın kıyafetler getirin.