Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Doğal Temizlik ve Bakım
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Doğal Temizlik ve Bakım
07.10.2023 Cumartesi 17:15

Dünya genelinde hem sağlık için hem de temiz çevre için doğal ve sürdürülebilir ürünlerin daha fazla kullanılmasıyla doğaya dönüş her geçen gün artmaktadır. Kimyasal, koruyucu, sentetik madde içermeyen ürünler fazlasıyla tercih edilmeye başladı. Günlük rutinimizde kişisel bakım, temizlik ve ev temizliğinde doğal malzemelerin kullanıldığı reçetelere daha çok yer veriyoruz. Hemen her yerde bulabileceğimiz doğal ürünlerden bu konuda destek almamız kolaylaştı. 

Kişisel bakımda makyaj temizleme ve akne oluşumunu engellemede direk gül suyu, lavanta suyu ya da 100 ml su içerisine 5-6 damla çay ağacı yağı damlatarak sprey şeklinde uygulama yapabilirsiniz. 

Cilt nemlendirici olarak sabit bitki yağlarından her cilt tipinde kullanılabilecek yoyoba (jojoba) ya da üzüm çekirdeği yağını temiz cildimize damlalıkla uygulayabilirsiniz. 

Diş bakımı için 4 yemek kaşığı hindistancevizi yağı içerisinde yarım çay kaşığı içilebilir karbonat, yarım çay kaşığı toz zerdeçal ve 1-2 damla nane yağı ekleyerek macun şeklinde uygulama yapabilirsiniz. 

Ağız gargarası olarak 7-8 yaprak adaçayı ve 2-3 dal kekik infüzyon (üzerine sıcak su ilave ederek) şekilde demlenerek gargara olarak kullanılabilirsiniz. 

Duş jeli kullanıyorsanız 1 kalıp ince rendelenmiş doğal zeytinyağlı sabunu 2,5-3 bardak kaynamış içme suyuna ekleyerek eritip ılıdığında içerisine 1 tatlı kaşığı bal ve 5-10 damla ökaliptus, lavanta, portakal, greyfurt ya da sevdiğiniz herhangi bir uçucu yağ ekle ekleyebilirsiniz. 

Banyo vücut kesesi için 1 yemek kaşığı irmik ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırarak macun kıvamı elde edip masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 

Banyo ve mutfakta kullanılabilecek krem temizleyici için 1 su bardağı karbonat, 2 kaşık arap sabunu

1 çorba kaşığı gliserin ve 10-15 damla tercih ettiğiniz uçucu yağı karıştırarak bir kavanozda saklayarak uzun süre kullanabilirsiniz. 

Mandalina, portakal mevsimi açılmışken kullandığınız limon, portakal, mandalina, greyfurt kabuklarını büyük bir kavanozda toplayıp üzerine su ve az miktarda sirke ekleyip 3-4 hafta kadar beklediğinizde mutfakta dahi kullanabileceğiz yüzey temizleyici elde edebilirsiniz. Sprey şişeye koyarak tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. 

Devamı bir sonraki yazımızda.. 

Not: kişisel bakım ürünlerinde kullandığınız bitki ve yağların doğru tür ve tedaviye yönelik olduğundan emin olmanız gerekmektedir. 

Şifa olsun..