Yaptırımlar önlerini kesemiyor: Ambargo bu şekilde deniliyor! Rusya’dan alıp Avrupa’ya satıyorlar

Avrupa ülkeleri tarafından yaptırımlarra maruz kalan Rusya, elindeki doğalgazı Çinli şirketler üzerinden satmaya devam ediyor. Ruslar bu şekilde yapılan ambargoları deliyor.

02.09.2022-09:17 - (Son Güncelleme: 02.09.2022-16:54) Yaptırımlar önlerini kesemiyor: Ambargo bu şekilde deniliyor! Rusya’dan alıp Avrupa’ya satıyorlar

Ukrayna’yı işgal etmesi sebebiyle neredeyse tüm Avrupa tarafından yaptırımlara maruz kalan Rusya, Çinli şirketler vasıtasıyla doğalgazı Avrupalı ülkelere satmaya devam ediyor. Kış mevsiminin zorlu geçeceğinin farkında olan Avrupalı ülkeler de dünyanın tepkisini çekmemek adına Çin'in LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) politikasına başvuruyor. 

Ambargo bu şekilde deniliyor

Ruslardan aldıkları LNG’yi yüksek bir karla Avrupa ülkelerine satmaya başlayan Çinli enerji şirketleri, kış mevsimi gelene kadar yüksek bir gelir elde etmeyi öngörüyor.

Enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa'nın önceliği ise soğuk kış şartları öncesi doğal gaz stok kapasitesini artırmak; böylelikle hem endüstride hem halkın ısınma ihtiyacının karşılanmasında muhtemel sorunları ortadan kaldırmak. İşgal öncesi Rus enerjisine bağımlı olan Avrupalı ülkeler, yeni gelişmeyle bağımlılık ilişkisini ortadan kaldırmak yerine sadece adresi değiştirmiş oluyor.

LNG ihracatı artıyor

Geçtiğimiz Temmuz ayının verilerine göre Çin'in gümrük verilerinde yılın ilk altı ayında Rusya'dan 2,16 milyon ABD doları değerinde 2,35 milyon ton LNG ithal edildiği bilgisi yer alıyor. Bu tablo Pekin'i, Rusya'nın en büyük dört LNG ithalatçısından biri yaparken önceki yıla göre LNG ithalatının yüzde 28,7 arttığını da ortaya koyuyor. Çin'in Rusya'dan Sibirya'daki boru hattı üzerinden doğal gaz ithalatı yüzde 63 düzeyinde artmışken; uzmanlar söz konusu LNG ticaretinin Çin'in iç talebinin üzerinde olduğunun altını çiziyor ve Pekin yönetiminin Moskova'dan satın aldığı LNG'yi enerji krizini çözmeye çalışan Avrupalı ülkelere sattığını belirtiyor. 

Rusya LNG

Çin Avrupa’yı kurtaran şövalye oldu

Financial Times’ın iddiasına göre Avrupa ülkeleri enerji krizini Çin sayesinde atlatacak. Çinli LNG firmalarının Rusya'dan aldıkları sıvılaştırılmış doğal gazı iki veya üç katı ücretle sattığı bilgisini paylaşan gazete, Çin'i Avrupa'yı kurtaran bir şövalyeye benzetti. Öte yandan enerji sektöründe veri ve araştırma firması olarak faaliyet gösteren Kpler, Avrupa'nın 2022'nin ilk altı ayında LNG ithalatında yıllık bazda yüzde 60'lık bir artış gerçekleştirdiği bilgisini de okuyucularıyla paylaştı.

ABD’ye üst üste iki darbe

Rusya’ya ekonomik ambargo koymaları için Avrupalı ülkelere büyük baskı yapan ABD’nin Rus gazının Çinli firmalar aracılığıyla 'arka kapıdan' Avrupa'ya taşınmasına nasıl bir tepki vereceği ise henüz netlik kazanmadı. Son olarak Tayvan Krizi'nin ardından Pekin ile büyük bir gerilim yaşıyan Washington yönetiminin; Rusya'yı hedef alan enerji ambargosunun sonucunda Rusların zarar görmemesi ve Çin hükümetinin hem maddi kazanç hem de Avrupalı ülkeler üzerinde nüfuz elde etmesi karşısında nasıl bir hamle yapacağı merakla bekleniyor.

LNG ticareti yapana Çinli şirketler arasında ilk sırada JOVO Group ve Sinopec ye alıyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal