Uzayda en uzun süre kalan kişiydi: Kozmonot Valery Polyakov hayatını kaybetti

1990’lı yıllarda uzaya gönderilen ve 14 ay boyunca uzayda kalan Rus kozmonot Valery Polyakov, hayatını kaybetti. Polyakov, uzayda en uzun süre kalan kişi rekorunu elinde bulunduruyordu. Detaylar haberimizde...

20.09.2022-13:12 - (Son Güncelleme: 20.09.2022-16:06) Uzayda en uzun süre kalan kişiydi: Kozmonot Valery Polyakov hayatını kaybetti

Astronomi dünyasında enlerden birisine sahip olan Rus kozmonot Valery Polyakov, bugün 80 yaşında hayatını kaybetti. 1990’lı yıllarda uzaya gönderilen ve 14 ay (437 gün) boyunca uzayda kalan Rus kozmonot Valery Polyakov aynı zamanda  uzayda en uzun süre kalan kişi rekorunu elinde bulunduruyordu.

Uzayda en uzun süre kalan kişiydi

Mars yolculuğunun insanların bilişsel fonksiyonlarını nasıl etkileyeceğini görmek adına 1994 ve 1995 yıllarında yapılan bir teste katılan Valery Polyakov, testler sonucunda dünyanın etrafında tam 7000 tur atmıştı. Test boyunca uzayda kalan Polyakov’un bilişsel fonksiyonunda herhangi bir olumsuzluk gözlemlenmemişti. 

Valery Polyakov

Testlere girdikten sonra düşüncelerini paylaşan Rus kozmonot, bu  testlerin Mars’a gidip gelmeye eşdeğer olduğunu ifade etmişti. 

1986 yılında bu testlerin yapıldığı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) ait olan Mir Uzay İstasyonu, o dönemde yaşanan siyasi gerginliğe rağmen ABD ile SSCB’nin ortaklığında kullanılmış ve 2001 yılında emekli edilmişti. 

Valery Polyakov’un ölümünü açıklayan Rusya Uzay Ajansı Roskosmos, 80 yaşında hayatını kaybeden kozmonotun neden öldüğü hakkında bir bilgi vermedi. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal