Uykuda epilepsi nöbeti belirtileri nelerdir? Uykuda epilepsi nöbetine müdahale nasıl olur?

Epilepsi rahatsızlığı son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan olurken kişilerin günlük hayat yaşantısını etkilen durumlar da görülmektedir. Gün içinde yaşanan nöbetler sonrası kişilerin ne yapması gerektiği merak edilirken özellikle uykuda geçirilen epilepsi nöbetleri için sıklıkla araştırılma yapılmaktadır. Uykuda epilepsi nöbeti neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nedir? sorularına yanıt arayanlar için tüm detaylar haberimizde.

14.07.2022-09:18 - (Son Güncelleme: 14.07.2022-09:18) Uykuda epilepsi nöbeti belirtileri nelerdir? Uykuda epilepsi nöbetine müdahale nasıl olur?

Halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi kendini nöbetler halinde hatırlatır. Kronik rahatsızlık olarak bu rahatsızlık nörolojik durumlar arasında yer alır. Atakların ve nöbetlerin yaşandığı bu hastalıkta en korkulan durum uykuda gelen nöbetler olmaktadır. Uykuda epilepsi nöbetlerine dair merak edilenler haberimizde yer almaktadır. İşte, uykuda epilepsi rahatsızlığına dair detaylar...

Uykuda epilepsi nöbeti neden olur? 

Epilepsi rahatsızlığına sahip olan her kişinin her an nöbet geçirmesi normal karşılanır ve özellikle uyku halindekiler doğal karşılanır. Uyku sırasında beyinde yer alan elektriksel yükler devreye girer ve bu da sara nöbetlerine yol açar. Bazı kişilerde yalnızca uykuda nöbet geçirdiği de bilinmektedir. 

Uykuda sara nöbeti belirtileri

-Uykudan ani bir şekilde uyanma

-Uykudan uyandıktan sonra yeniden uykuya dalmakta zorluk çekme

-Uyanamama

-Güç içerisinde kendini sürekli uykusuz ve yorgun hissetme

-Uykusuzluğa bağlı gerginlik ve stres

-Dikkat eksikliği ve algı bozukluğu

-Hızlı göz hareketleri

Uykuda epilepsi nöbetleri neden olur?

Uykuda epilepsi nöbeti tedavisi

Epilepsi nöbetleri uykuda yaşandığında olumsuz sonuçları meydana getirir ve kişinin hayatını derinden etkiler. Epilepsi nöbetlerinin son bulması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu neden tedavi yöntemleri ise geçici olarak durdurmak için yapılır. Özellikle ilaç tedavisi uygulanan kişilerde nöbetlerin azalması gibi durumlar yaşanır. 

Uykuda sara epilepsi nöbeti öldürür mü? 

Uykuda yaşanan epilepsi nöbetlerinin ölümcül olup olmadığı en sık merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Epilepsi nöbetlerinin birçoğu erken ölüm riskini barındırır. Uykuda yaşanan nöbetler ise ölüm neden olarak kayıtlara geçmektedir. Kişinin o sırada savunmasız ve genel olarak tek başına olmalarından kaynaklı büyük çoğunluğu ölüm ile sonuçlanabilir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal