Üniversite kaydı nasıl dondurulur? Üniversite kayıtları ne zaman dondurulabilir? Üniversite kayıt dondurma işlemleri 2022

Özel ya da devlet üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler kayıt dondurma işlemlerinin nasıl ve ne zaman yapıldığını araştırmaya başladı. Peki üniversite kayıt dondurma işlemleri nasıl ve ne zaman yapılmaktadır, işte cevabı...

17.06.2022-00:22 - (Son Güncelleme: 17.06.2022-00:22) Üniversite kaydı nasıl dondurulur? Üniversite kayıtları ne zaman dondurulabilir? Üniversite kayıt dondurma işlemleri 2022

Ya maddiyat ya ailevi sebepler ya da herhangi başka bir sebepten dolayı üniversite kaydını dondurmak isteyen bir çok öğrenci bu konuda araştırma yapıyor. Bu kayıt dondurma hakkı belli bir süreliğine öğrenciye ara imkanı verip daha sonra tekrardan eğitimine devam etme şansı tanımaktadır. Üniversite kayıt dondurma işlemleri öğrencinin talebi üzerine gerçekleşmektedir.

Üniversite kaydı nasıl dondurulur?

Üniversite kaydınızı dondurmanız için öncelikle doğal olarak bir yükseköğretim kurumunda öğrenci kaydınızın bulunması gerekir. Bundan sonra yapılacak işlem uygun kabul edilecek bir belge ile kayıt dondurma isteği belirten dilekçeyle ilgili yükseköğretim kurumuna ibraz edilmelidir. Kabul görecek mazeretler genelde heyet raporlu hastalıklar, geçim sıkıntısı bulunan ailelerin fakirlik halleri, çıkmış bulunan askerlik celpleri tarzında durumları barındırır. Geçim sıkıntısı nedeniyle yapılacak kayıt dondurma işlemi dönem başlangıcından itibaren geçecek olan 1 aylık süreyi içermektedir. Dönem içerisinde ise askerlik ya da sağlık gibi durumlarda kayıt dondurma talebi verilebilmektedir. Bu süreçte eğer hastalık nedeniyle kayıt dondurma işlemleri yapılmak isteniyorsa, hastalık heyet raporuyla ( en az 40 günlük ) belgelenmeli ve kayıt dondurma dilekçesi ile birlikte en geç 15 gün içinde ilgili kuruma ibraz edilmelidir. Eğer verilen süre dışında yapılan başvuru varsa bu başvurular süre aşımından dolayı dikkate alınmamaktadır.

Not: Tutuklu durumda bulunan, hakkında gıyabi tutuklama kararı olan yada aranmakta olduğu resmi makamlarca belgelenen öğrenciler kayıt dondurma hakkına sahip olamamaktadırlar. Fakat tutuklu bulundukları sona erdiğinde öğrencinin eğitimine devam edemediği sürelerde izinli olup olmayacağına dair kararı ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulu vermektedir. Bu işlemlerin tamamı hem devlet hem de özel üniversitelerde aynı şekilde işlemektedir.

Geçerli mazereti bulunan bir öğrenci en fazla ne kadar süre kaydını dondurabilir?

Öğrenciler, ilgili yönetim kurulunun uygun bulduğu haklı sebepler ile bir kerede en az bir , en fazla iki yarıyıl izin alma hakkına sahiptirler. Bu noktada öğrenciye verilmiş olan öğrenime ara verme izni normal öğrenim süresinin yarısını aşamaz. Bu sebepten dolayı ön lisans öğrencileri için en fazla 2 yarıyıl, lisans öğrencileri için ise en fazla 4 yarıyıl süre kayıtlarını dondurma hakkına sahip olabilirler.

Askerlikten dolayı üniversite kaydını dondurmak

Askere gidecekleri için kayıt dondurma işlemi yapmak isteyen öğrencilerin yapması gereken askerlik başlangıç tarihini gösterir celp kararını yükseköğretim kurumuna ibraz etmektir. Bunun dışında herhangi bir kayıt dondurma işlemi gerçekleştirilemez. Askerlik bittikten sonra yine yükseköğretim kurumuna bu durum bildirilmeli ve diğer dönem için normal kayıt yenileme işlemleri başlatılmalıdır.

Kayıt dondurmak için başvuran öğrencilerin harç meselesi

Öğrenim yılı başlamadan evvel yapılan çift dönemli kayıt dondurma başvurusunda ilgili eğitim yılı i.in harç parası istenmemektedir. Önceden ücretini yatırmamış olan fakat daha sonra kayıt dondurmak için başvuru yapmış öğrenciler başvurunun kabulü sürecinde harç paralarını öderler. Öğrenci harç yatırma işlemini yaptıktan sonra kayıt dondurmak için başvuruda bulunursa ödediği miktar kişiye geri ödeme şeklinde herhabgi bir iade söz konusu olmayacaktır.

Öğrenim yılı başladıktan sonra yapılan kayıt dondurma işlemlerinde o dönemim harcı ödenmek zorundadır. Tek dönem kayıt dondurmak için başvuruda bulunan öğrencilerin donduracağı dönem adına harç bileşenleri ödemeleri gerekmektedir.

Not: İlgili yükseköğretim kurumunca kamuoyuna duyurulacak olan tarihler ve belirtilen esaslar kapsamında gereken kayıt yenileme işlemlerini zamanında yaptırmayan öğrencilerin kayıtları -yeniletme yapmadığı belirtilen yıl için – dondurulmuş sayılacaktır. Kısaca o yıla ait “Öğretim Gideri” ve “Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkı Payı” 1. taksit bedellerini ödemeyen öğrenciler kayıtlarını dondurmuş sayılacaklardır.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal