Ulubat Gölü Bize Veda Ediyor!

Küresel iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörler bir gölümüzü daha kurutuyor. Ulubat gölü çevredeki fabrikaların su çekmesi ve kirlilik yüzünden bize adeta veda ediyor.

14.09.2021-10:39 - (Son Güncelleme: 14.09.2021-12:42) Ulubat Gölü Bize Veda Ediyor!

Ulubat Gölü küresel iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörler yüzünden kurumaya yüz tuttu. Gölün çevresindeki fabrikaların su çekmesi ise gölde can yakan görüntülerin oluşmasına sebebiyet veriyor.

DOĞA HARİKASI ULUBAT GÖLÜ KURUYARAK VEDA EDİYOR

Bir doğa harikası olan Bursa’da yer alan Ulubat Gölü küresel iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörler yüzünden kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Gölün çevrede yer alan fabrikaların gölden su çekmesi ve atıklarını bırakması Uluabat Gölü’nde can yakan görüntülerin oluşmasına neden oluyor. Kuraklığın yanı sıra sanayi kuruluşlarının gölden su çekmesi ve göle atık bırakan sanayi kuruluşlarının varlığının devam etmesi birçok tatlı su kaynağı gibi Uluabat Gölü’nüde yok olma ile karşı karşıya getirdi. Böyle giderse gölün yakın zamanda kurumasından büyük endişe duyuluyor.

ULUBAT GÖLÜ BİRÇOK CANLIYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Doğa harikası olan ve alan çevresi 136 kilometrekare olan Bursa iline bağlı Uluabat Gölü, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Plankton ve dip canlıları, sucul bitkiler, balık ve kuş popülasyonu açısından Türkiye'nin zengin gölleri arasında yer alan Uluabat Gölü, sorumsuz davaranışlar ve tedbirsizlik nedeniyle bizlere veda ediyor.

ULUBAT GÖLÜ’NDEN FABRİKALAR SU ÇEKİYOR

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Ulubat Gölü’nün yaşadığı tehlike hakkında açıklamalarda bulundu. Demir açıklamasında ‘Son günlerde Uluabat Gölü'nde alg patlamalarını sık sık duyuyoruz. Bölge halkından bize şikâyetler geliyor. Küresel ısınma ile birlikte de Uluabat Gölü de bundan ciddi bir şekilde etkileniyor. Uluabat Gölü'nü besleyen su kaynakları azaltmakta. Bu azalma da Uluabat Gölü'nde sığlığa sebebiyet veriyor. Gölün en derin yeri 1-1,5 metreye kadar düştü. Bu böyle giderse yakın zamanda Türkiye'de birçok gölde olduğu gibi burası da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj gibi göllerde de algler sıkıntı teşkil ediyor. Birçok gölümüzde de bu algleri görüyoruz. Mevsim itibari ile hava sıcaklıkları düştü ve serinleme başlayınca algler durdu. En azından gözle görünür değil. Bu, alglerin yok olduğu anlamına gelmemektedir. Her yıl daha yoğunlaşarak karşımıza çıkmaktadır. Uluabat'ı besleyen su varlıkları da tehdit altındadır. Hemen yukarıda Çınarcık Barajı oluştu ve oraya ciddi su gitmekte. Gerçi Çınarcık Barajı'ndan Uluabat'a su veriliyor, ama yeterli değil. Buraya yakın sanayi kuruluşları bu gölden ciddi ölçüde su çekiyor. Bu yanlıştır. Uluabat Gölü can çekişmektedir. Buradan sanayi kuruluşlarına, organize sanayi bölgelerine su gönderilmemelidir. Bu göldeki her damla suyun önemi vardır. Buranın suyu burada kalmalıdır’ diyerek yaşanılan sıkıntının büyüklüğünü dile getirdi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal