Ukrayna'dan Almanya'ya silah sitemi: Tarihe geçecek bir rezalet

Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Andrey Melnyk, Rusya'ya karşı verdikleri mücadelede Berlin'den ağır silahların gelmemesine sitem ederek, 'Tarihe geçecek bir rezalet' dedi.

06.06.2022-13:57 - (Son Güncelleme: 06.06.2022-13:57) Ukrayna'dan Almanya'ya silah sitemi: Tarihe geçecek bir rezalet

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlatmış olduğu saldırıların sonrasında, Batı'dan Moskova'ya yaptırım, Kiev'e silah yardımı üst üste geldi. Yine de, Leopard-1 tankı ve Marder zırhlılarını alamayan Kiev, Almanya'ya sitem ediyor.

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefanchuk'un ağır silah teslimatlarına destek toplamak için Almanya'yı ziyaret etmesinden bir gün sonra geldi, silah tedariğine dair açıklamalar birbirini takip etti.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile Cuma günü yapacağı görüşme öncesinde konuşan Stefanchuk, Ukrayna'ya en modern askeri ekipmanın çok hızlı bir şekilde gönderilmesinin , Rusya'ya karşı "ortak zaferi" daha da yakınlaştırmaya yardımcı olacağını dile getirdi.

Stefanchuk, 'Almanya'dan denizaltı almaya karşı değilim, çünkü tüm Avrupa için doğu savunma sınırı olmaya hazırız' açıklamasında bulundu. 

Günün ilerleyen saatlerinde, Kiev'in Almanya'nın kendisine hem Marder zırhlı araçları hem de Ukrayna'nın üst düzey diplomatı Dmitry Kuleba'nın geçen ay Kiev'in "rüyası" olarak nitelendirdiği Leopard-1 tanklarını sağlayacağına dair beklentilerini yineledi.


Leopard-1 ve marder talebi geri çevrildi, isyan ettiler

Daha önce, Berlin'in Ukrayna'ya destek vermediği iddiasıyla Alman liderliğine defalarca saldıran Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Andrey Melnyk, yine sahneye çıktı.

Melnyk, Pazar günü yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, Kiev'i Moskova'ya karşı verdiği mücadeleyi desteklemek için, Berlin'den ağır silah tedarikinin olmamasını eleştirdi ve Alman makamlarını ülkeye 'eski' donanımları bile tedarik etmeyi reddetmekle suçladı.

Kiev'in elçisi, Almanya'dan ağır silahların gelmemesini 'tarihe geçecek bir rezalet' olarak niteledi.

Melnyk sosyal medyadan yaptığı açıklamada, 'Alman hükümeti alaycı bir şekilde bize eski Leopard-1 tankları ve Marder IFV'leri tedarik etmeyi reddediyor. Bu, tarihe geceçek bir rezalet.' ifadesinde bulundu.

Scholz'a ağır sözler: Yaptığı devlet adamlığına benzemiyor

Rusya'nın saldırılarının başlamasından sonra, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier diğer üst düzey Avrupalı politikacılarla birlikte Ukrayna'nın başkentini ziyaret etmeye hazırlanıyordu, ancak Ukraynalı yetkililer onu Moskova ile aşırı iyi ilişkiler kurmakla suçlayarak Kiev'de 'istenmediğini' dile getirdi.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Ukrayna'nın Nisan ayı ortasında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'i küçümsemesine tepki olarak, Kiev'i ziyaret etmeyi reddetmişti.

Scholz'un gitmemesine de benzer bir dille tepki gösteren Melnyk, 'Kırılgan bir ciğer salamı gibi olmak, pek devlet adamlığına benzemiyor.' şeklinde ağır ifadelerde bulunmuştu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal