Uğur Meleke, Galatasaray'ın San Marino'dan demokrasi anlayışı olarak bir farkı olmadığını söyledi

Uğur Meleke, Galatasaray Spor Kulübü'ndeki demokrasi anlayışının San Marino'dan bir farkı olmadığını söyledi. Sürekli başkanın değiştiği bir kulüpte başarı olamayacağını söyledi.

02.04.2022-09:09 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-09:09)

Galatasaray Spor Kulübü, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği kongre ile birlikte mevcut Başkan Burak Elmas ve yönetimini ibra etmemişti. Alınan bu ibra kararının ardından sarı kırmızılılar başkanlık seçimine gitmeye karar verdi.

Yaşanan bu gelişmeler günlerdir manşetlerden düşmezken, Galatasaray'da yeni başkanın kim olacağı ise merak içerisinde bekleniyor.

Ünlü spor yazarı Uğur Meleke, Galatasaray'da yaşanan bu gelişmeler ile ilgili olarak Hürriyet Gazetesi'nde yazmış olduğu köşe yazısında ;


'Galatasaray'a San Marino benzetmesi'

San Marino, enteresan bir ülke. Futbol milli takımının, Türkiye’de çok ciddi bir sempatizan kitlesi var. Nisan 2004’te futbol tarihlerindeki tek galibiyeti Lihtenştayn’a karşı aldıklarında 33 bin San Marinoludan daha fazla Türk’ün o zaferi kutladığını söyleyebilirim rahatlıkla! Ancak sadece 61 kilometrekare yüzölçümlü bu küçük ülkenin adını biz sadece 9-0 yenildikleri milli maçlarla duysak da, onların çok daha dikkat çekici özellikleri var. Ve belki de bunların en önemlisi, birçok akademisyene göre Dünyanın en güçlü demokrasi anlayışına sahip olmaları. 500 yılı aşkın bir geçmişi olan Avrupa’nın en eski anayasası yürürlükte. Yürütme görevini iki yüzbaşı üstleniyor. Ve her altı ayda bir seçimler yenileniyor. Dünyada devlet başkanının bu kadar sık değiştiği başka bir ülke yok... Hafta sonu Galatasaray Kulübü’ndeki gelişmeleri izleyince San Marino’nun yüksek demokrasi anlayışı geldi aklıma doğrusu. Ülkede hâlâ demokrasinin bu denli güçlü hissedildiği, iradenin blok halinde tahakküm altına alınmadığı kurumlar olduğunu görmek gurur verici. Bu demokrasi şöleninden dolayı canı gönülden tebrik ediyorum Galatasaray Kulübü’nü. Ancak Galatasaray’ın tüm başkanlarını adeta Demokles’in kılıcı gibi sürekli canlı tutan bu “idari ibra” kurumunun da birtakım soru işaretleri barındırdığını itiraf etmeliyim. Sanırım ilk olarak şu tespiti yaparsak yanılmış olmayız:

'Başkanlar 1 yıllık seçiliyorlar...'

Galatasaray’da başkanlar üç yıllık seçiliyormuş gibi görünüyorlar. Ama aslında 1 yıllık seçiliyorlar. Çünkü kongrenin mevcut yönetimi her sene idari ibrasızlık yoluyla indirme opsiyonu var. Acaba bu durumun süper demokratik avantajlarının yanı sıra, birtakım dezavantajları da olabilir mi?

'Uzun vadeli projeler olabilir mi?

Her yıl görevlerine son verilme ihtimali olan yönetimler, uzun vadeli projelere imza atabilirler mi? Kulüp bu kadar sık başkan değiştirirse, bu idari ve mali bir istikrarsızlığa yol açar mı?

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal