Türkiye, Libya ve Afrika'ya Ticarette Tedarik Zincirinin Yeni Lideri Olabilir

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, dünyanın yeni normalinin tedarik zincirini gerçek anlamda değiştireceğini, Türkiye'nin Libya'da Çin ve İtalya'nın % 25'i bulan pazar hissesini alabileceğini belirtti.

04.05.2020-13:47 - (Son Güncelleme: 04.05.2020-13:29) Türkiye, Libya ve Afrika'ya Ticarette Tedarik Zincirinin Yeni Lideri Olabilir
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, dünyanın yeni normalinin tedarik zincirini gerçek anlamda değiştireceğini, Türkiye'nin Libya'da Çin ve İtalya'nın % 25'i bulan pazar hissesini alabileceğini belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye'nin Libya pazarında lider, Afrika pazarında da en mühim tedarikçi ülke olabileceğini ifade ederek, "Pazar orada duruyor rehavetine kimse kapılmasın. Çünkü dünyanın yeni normali tedarik zincirini ciddi anlamda değiştirecek. Türkiye, bu yeni normalde Libya'da Çin ile İtalya'nın yüzde 25'i bulan pazar payını alabilir, ihracatını orta vadede 10 milyar dolara çıkarabilir." şeklinde konuştu.

Karanfil, yazılı açıklamasında, coronavirüs salgınıyla mücadelede başarı kaydederek üretime hızlıca başlayan ülkelerin dünyada oluşacak yeni tertipte kritik rol üsteleneceğinin altını çizdi.

Türkiye'nin Libya'ya yaş sebze ile meyveden hazır giyime, kimyevi mamullerden mobilyaya, mücevherden makine ile aksamlarına, elektrik ve elektronikten yapı malzemelerine kadar oldukça geniş bir yelpazede ürün sattığını belirten Karanfil, şu ifadeleri kullandı:

"Pazar orada duruyor rehavetine kimse kapılmasın. Çünkü dünyanın yeni normali tedarik zincirini ciddi anlamda değiştirecek. Türkiye, bu yeni normalde Libya'da Çin ile İtalya'nın yüzde 25'i bulan pazar payını alabilir, ihracatını orta vadede 10 milyar dolara çıkarabilir. Ülke olarak salgın ile etkili bir mücadele süreci yürütüyoruz. İstihdamı ve sektörleri korumak için alınan tedbirler ve çıkarılan destek paketleri de son derece önemli. Salgını ne kadar hızlı kontrol altına alıp üretime ne kadar erken ve tam anlamıyla geçersek bunları gerçekleştirmemiz o kadar kolay olacak. Jeopolitik konumumuzun bütün avantajlarını sonuna kadar kullanmalıyız. Libya, bütün bu doğruları aynı anda ve sistematik bir şekilde hayata geçirdiğimiz zaman yüzde 13'leri bulan pazar payımızın yüzde 30'lara çok rahat çıkabileceği yerlerden biri. Buradaki doğrularımız ne kadar çok olursa önümüzdeki yıllarda 10 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabiliriz, ayrıca Afrika pazarındaki etkinliğimiz daha çok artabilir."

Salgının Türkiye dış satımında geçen sene 1,9 milyar dolarlık katkı sunan Libya pazarında bu yılın ilk üç ayında % 3,1'lik daralmaya sebep olduğunu ifade eden Karanfil, 2020'nin ocak-mart döneminde dış satımını 442,5 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 27 kalemde yapılan ticaretin artarak sürebilmesi için taleplere hızlıca cevap verebilme yeteneğinin geliştirilmesi ve salgın sonrasına hazır olunması gerektiğinin altını çizdi.

Murtaza Karanfil, karantina önlemlerinin ticarette yeni bir tertip hazırlamaya başladığını belirterek, "Türkiye, bunun dışında kalmamak için büyük gayret gösteriyor. Ticaret Bakanlığımızın başarıyla yürüttüğü temassız ticaret, yine dijital platformlar üzerinden yürütülen ülkeler arası ticaret faaliyetleri yeni düzene giderken bizi ön plana çıkarabilir." diye konuştu.

Libya'nın büyük bir oluşum döneminde olduğunu, pandemi sebebiyle sekteye uğrasa da sonrasında yenilenme çalışmalarının kaldığı yerden süreceğini ifade eden Karanfil, şu açıklamada bulundu:

"Türkiye, yeniden yapılanma sürecinde olan Libya'ya bir ülkenin ihtiyaç duyduğu her şeyi ihraç etmektedir. Pandemi olmaması halinde 2020 ihracatımızı 3 milyar dolara çıkarabilirdik. Türkiye'ye 3 günlük deniz yolu mesafesinde bulunan Libya, Afrika'ya da açılan kapı konumunda bulunuyor. Salgın, dünyadaki ticaret yollarını değiştirdi. Libya, önümüzdeki süreçte ticaretin yoğunlaştığı yollardan biri olacak gibi görünüyor. Türkiye, Afrika'ya ürün ticaretinde stratejik bir nokta olarak Libya'yı konumlandırırsa çok uzak olmayan bir zamanda 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşabilir. Türkiye'den Libya'ya 3 günde giden ürünler, Afrika'nın iç kısımlarına 7-10 günde ulaşıyor. Diğer ticaret yolları kullanıldığı zaman bir ayı bulan ürün sevkiyatında teslimat süre avantajının bizden yana olması pazar lideri olmamızı pekala sağlayabilir."

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Libya ile Afrika pazarının oldukça mühim olduğunu ve kuvvetli rakiplerin olduğunun altını çizerek, "Salgın bize ekonomi ve üretimde de bağışıklığımızın güçlü olması, dahası dijital dünyanın imkanlarından faydalanarak sürekli güçlendirilmesi gerektiğini gösterdi. Pandemi olsa bile pazardaki tanıtım faaliyetlerimize tüm gücümüzle devam etmemiz gerekiyor. Bu pazara yönelik ticari faaliyette bulunanlar ile bulunmayı planlayan işletmelere tavsiyemiz bağlantılarını güçlü tutmaları, dijital altyapılarına yatırım yapmaları. Buradaki hazırlığımız, hareket kabiliyetimizi ve hızımızı arttıracaktır. Hız ise kaliteli ürün hizmeti ile birleşince pazarların liderlerini değiştirecektir. Dünya çok önemli bir süreçten geçiyor ve kimse 'pazarım orada duruyor' diye düşünmesin. Tedarik zinciri ciddi anlamda değişecek." diye konuştu.

Karanfil, Libya'nın en mühim kenti Tripoli'de kuşatmanın bittiğiyle ilgili haber akışı olduğunu, ihtiyaç ve taleplerde meydana gelen birikmenin de siparişlerde patlamaya sebep olmasını umduklarını belirtti.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal