Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası müjdeyi açıkladı: Türk Lirasının değerini artıracak hamle!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para ve Kur Politikası metni ve Liralaşma Stratejisi yönünde yaptığı Türk lirası cinsi varlıkların teminat sistemindeki değerini yükseltecek hamleler yaptı.

16.05.2022-16:59 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-17:44) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası müjdeyi açıkladı: Türk Lirasının değerini artıracak hamle!

Konuyla ilişkin edinilen bilgilere göre, Merkez Bankası, bankalara TL İşlemleri ve Döviz Piyasaları Uygulama Talimatı'nda değişikliğe gitti.

Yükseltilmesine yönelik uygulamalar başlatacak

2022 yılı Para ve Kur Politikası metninde TCMB teminat havuzunda Türk lirası cinsi varlıkları destekleyici şekilde düzenlemeler yapılabileceğini dile getirmişti. APİ fonlama yapısında devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) teminat olarak kullanımını yükseltmek adına harekete geçileceğini duyurulmuştu. Bu kapsamda ve Liralaşma Stratejisi içerisinde, TCMB, TL cinsi varlıkların teminat sistemindeki değerinin yükseltilmesine yönelik 27 Mayıs'tan itibaren bazı uygulamaları başlatacak.

Türk Lirası 

Sürdürülebilir hale gelecek

TCMB, Döviz Piyasaları Müdürlüğü tarafından tesis edilen tüm swap işlemleri için uygulanan teminat blokajının minimum yüzde 30'unun DİBS sepetinden oluşmasına yönelik karar aldı. DİBS sepetinin sadece TL cinsi; kuponsuz, sabit kuponlu, değişken faizli ve TLREF'e endeksli; DİBS veya Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından yurt içinde ihraç edilen kira sertifikası cinsinden varlıklardan oluşmasına karar verildi. Ayrıca, TL cinsinden DİBS'ler hariç diğer teminat çeşitlerinde iskonto oranlarının artırıldığını ve yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldığını belirten bankacılık kaynakları, gelecek dönemde de TL cinsi varlıkların teminat sistemindeki değerinin yükseltilmesi yönünde adımların sürdürülebilir hale geleceğini dile getirdi. 

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal